+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hegyi Gyula
2021. március 1. hétfő, 11:10
Én testemben a kínai oltóanyaggal is minden erőmmel a Fidesz-rendszer lebontásáért fogok küzdeni. De az ellenzéknek nagyon vigyáznia kell arra, hogy a keleti vakcinákkal beoltott, akár milliónyi embert ne engedje át a kormánypártnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Január 4-én már megírtam az Azonnalin, hogy szerintem az orosz vakcinával szembeni aggodalmaknak nincs racionális magyarázata. De más a szó és más a tett, azaz önmagunk testének átengedése egy oltásnak, amelynek hatásait beadás után már nem tudjuk visszaszívni.

 

Százezernyi társammal együtt kedden én is megkaptam az üzenetet, hogy ha vállalom, akkor napokon belül beadják (azaz szaknyelven „felvehetem”) a Sinopharm kínai oltást. Én egy gyógyszerkutató barátom tanácsára habozás nélkül igennel válaszoltam. De nagyon sok idős ember nehéz dilemma elé kerülhetett, hiszen a média egyszerre ontja a járvány súlyosbodásáról szóló híreket, és a különböző vakcinákról szóló, szélsőséges véleményeket. Lehet persze arra hivatkozni, hogy hallgassanak a háziorvos tanácsára, de a háziorvos tisztességesen csak annyit mondhat, hogy minden vakcina jobb, mint a semmi, és aki nem fogadja el most a kínait, az jó pár hetet várhat egy esetleges nyugatira. Rá nem beszélhet egyik megoldásra sem.

 

Laposföldhívők és járványtagadók minden országban vannak, de egy normális társadalomban a mainstream tudományos szakma és a felelős politikai erők járvány idején egységes és bizalmat sugárzó választ tudnak adni az embereknek. Súlyos kórtünet, hogy ez nálunk elmaradt. Alapvetően a kormány önfejűsége és a kormánypárti sajtó ellenzékellenes, fasisztoid uszítása miatt. Alapvetően, de nem kizárólag, mert

 

néhány ellenzéki médium és politikus is túllépett az egészséges szkepszis határain.

 

Én testemben a kínai oltóanyaggal is minden erőmmel a Fidesz-rendszer lebontásáért fogok küzdeni. De

 

az ellenzéknek nagyon vigyáznia kell arra, hogy a keleti vakcinákkal beoltott, akár milliónyi embert ne engedje át a kormánypártnak.

 

A hisztérikus hangulatban kevés szó esik arról a rengeteg többletmunkáról, amit a háziorvosok végeznek az oltások megszervezésével. Bizony bőségesen megérdemelnék azt az ötezer forintot, amit az MSZP javasol számukra oltásonként kifizetni. De ne feledkezzünk meg azokról a szorgalmas asszisztensekről, alapvetően asszonyokról sem, akik a praxisokban segítik az oltást. A nagynevű professzorok, a mindenhova nyilatkozó politikusok és a mindenen fanyalgó sajtómunkások felszíne alatt ők képviselik azt a hétköznapi Magyarországot, amely szorgalmasan és tisztességgel végzi a dolgát. Szervez, telefonál, olt, őrt áll a rendelő ajtajában, könyvel, vigasztal és veszekszik az oltás sikere érdekében.

 

Orbán Viktor leghűbb szövetségese, a jelenlegi lengyel kormány máris bejelentette, hogy a keleti vakcinákkal oltott külföldieket, így a magyarokat is hátrányosan diszkriminálni fogják a Lengyelországba való beutazásnál a „nyugati” oltottakkal szemben. Ez egy kardinális kérdést vet fel. A magyar kormány és egészségügyi hatóságai azzal, hogy a keleti és nyugati vakcinákat egyaránt teljes értékűnek fogadják el, egyben garanciát vállalnak arra, hogy a hazánkban beoltottak az oltással egyenlő jogokat kapnak itthon és külföldön.

 

Ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter ezt nem tudja biztosítani, ha tehetetlenül tűrnék, hogy az általuk egyenrangúnak garantált oltások felvevőit az Európai Unión belül és kívül hátrányos diszkrimináció érje, akkor a saját értékeiket is csúnyán elárulnák.

 

De a „nemzeti függetlenség” lovagjaiként ekkora gyalázatot nem is engedhetnek meg maguknak. Szuverén ország vagyunk, a magyar egészségügyi hatóságok döntéseit – ha már megtörténtek – másoknak ugyanúgy tiszteletben kell tartani, ahogy mi is elfogadjuk az ő döntéseiket. Első és másodosztályú igazolványokat csak rasszista rendszerek osztanak és követelnek meg.

 

A szerző volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás