Ne árulja el a kormány a keleti vakcinával beoltottakat!

Hegyi Gyula

Szerző:
Hegyi Gyula

2021.03.01. 11:10

Én testemben a kínai oltóanyaggal is minden erőmmel a Fidesz-rendszer lebontásáért fogok küzdeni. De az ellenzéknek nagyon vigyáznia kell arra, hogy a keleti vakcinákkal beoltott, akár milliónyi embert ne engedje át a kormánypártnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Január 4-én már megírtam az Azonnalin, hogy szerintem az orosz vakcinával szembeni aggodalmaknak nincs racionális magyarázata. De más a szó és más a tett, azaz önmagunk testének átengedése egy oltásnak, amelynek hatásait beadás után már nem tudjuk visszaszívni.

Százezernyi társammal együtt kedden én is megkaptam az üzenetet, hogy ha vállalom, akkor napokon belül beadják (azaz szaknyelven „felvehetem”) a Sinopharm kínai oltást. Én egy gyógyszerkutató barátom tanácsára habozás nélkül igennel válaszoltam. De nagyon sok idős ember nehéz dilemma elé kerülhetett, hiszen a média egyszerre ontja a járvány súlyosbodásáról szóló híreket, és a különböző vakcinákról szóló, szélsőséges véleményeket. Lehet persze arra hivatkozni, hogy hallgassanak a háziorvos tanácsára, de a háziorvos tisztességesen csak annyit mondhat, hogy minden vakcina jobb, mint a semmi, és aki nem fogadja el most a kínait, az jó pár hetet várhat egy esetleges nyugatira. Rá nem beszélhet egyik megoldásra sem.

Laposföldhívők és járványtagadók minden országban vannak, de egy normális társadalomban a mainstream tudományos szakma és a felelős politikai erők járvány idején egységes és bizalmat sugárzó választ tudnak adni az embereknek. Súlyos kórtünet, hogy ez nálunk elmaradt. Alapvetően a kormány önfejűsége és a kormánypárti sajtó ellenzékellenes, fasisztoid uszítása miatt. Alapvetően, de nem kizárólag, mert

néhány ellenzéki médium és politikus is túllépett az egészséges szkepszis határain.

Én testemben a kínai oltóanyaggal is minden erőmmel a Fidesz-rendszer lebontásáért fogok küzdeni. De

az ellenzéknek nagyon vigyáznia kell arra, hogy a keleti vakcinákkal beoltott, akár milliónyi embert ne engedje át a kormánypártnak.

A hisztérikus hangulatban kevés szó esik arról a rengeteg többletmunkáról, amit a háziorvosok végeznek az oltások megszervezésével. Bizony bőségesen megérdemelnék azt az ötezer forintot, amit az MSZP javasol számukra oltásonként kifizetni. De ne feledkezzünk meg azokról a szorgalmas asszisztensekről, alapvetően asszonyokról sem, akik a praxisokban segítik az oltást. A nagynevű professzorok, a mindenhova nyilatkozó politikusok és a mindenen fanyalgó sajtómunkások felszíne alatt ők képviselik azt a hétköznapi Magyarországot, amely szorgalmasan és tisztességgel végzi a dolgát. Szervez, telefonál, olt, őrt áll a rendelő ajtajában, könyvel, vigasztal és veszekszik az oltás sikere érdekében.

Orbán Viktor leghűbb szövetségese, a jelenlegi lengyel kormány máris bejelentette, hogy a keleti vakcinákkal oltott külföldieket, így a magyarokat is hátrányosan diszkriminálni fogják a Lengyelországba való beutazásnál a „nyugati” oltottakkal szemben. Ez egy kardinális kérdést vet fel. A magyar kormány és egészségügyi hatóságai azzal, hogy a keleti és nyugati vakcinákat egyaránt teljes értékűnek fogadják el, egyben garanciát vállalnak arra, hogy a hazánkban beoltottak az oltással egyenlő jogokat kapnak itthon és külföldön.

Ha Orbán Viktor és Szijjártó Péter ezt nem tudja biztosítani, ha tehetetlenül tűrnék, hogy az általuk egyenrangúnak garantált oltások felvevőit az Európai Unión belül és kívül hátrányos diszkrimináció érje, akkor a saját értékeiket is csúnyán elárulnák.

De a „nemzeti függetlenség” lovagjaiként ekkora gyalázatot nem is engedhetnek meg maguknak. Szuverén ország vagyunk, a magyar egészségügyi hatóságok döntéseit – ha már megtörténtek – másoknak ugyanúgy tiszteletben kell tartani, ahogy mi is elfogadjuk az ő döntéseiket. Első és másodosztályú igazolványokat csak rasszista rendszerek osztanak és követelnek meg.

A szerző volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől
Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek