Baloldali ember nem lehet oltásellenes

Hegyi Gyula

Szerző:
Hegyi Gyula

2021.01.04. 18:10

Senki sem tud olyan példát mondani, amikor egy védőoltás esetleges negatív mellékhatásai ne törpülnének el a szabadjára engedett járvány pusztítása mellett.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Örülök, hogy az Azonnali beleállt a védőoltásról szóló vitába. A koronavírus-járvány alapvetően megváltoztatta az életünket, és ha egy vakcinával megszüntethetjük (vagy lecsillapíthatjuk) a pandémiát, akkor

a védőoltások típusáról, hasznáról, kötelező vagy nem kötelező voltáról szóló vita  az egyik legfontosabb közpolitikai téma.

A vakcinák tudományos értékelése nem a politikusok és publicisták dolga, de az nagyon is a mi feladatunk, hogy a babonákkal, rémhírekkel. konteókkal szemben kiálljunk azon tudományos intézmények mellett, amelyek sokszorosan bebizonyították, hogy méltóak az emberiség bizalmára.

A védőoltások megalkotása előtt a megszületett gyermekek fele-harmada meghalt, és nem csak a paraszti, de a királyi családokban is. Kosztolányi Dezső A rossz orvos című regényében egy boldogságra hivatott, rokonszenves házaspár élete azért válik pokollá, mert a gyerekük meghal torokgyíkban. Ma sokan azt sem tudják, miféle betegség ez, mert a védőoltásoknak köszönhetően tökéletesen eltűnt az életünkből. Van okunk arra, hogy higgyünk a különböző oltásokat minősítő és befogadó tudományos intézményeknek, hiszen

senki sem tud olyan példát mondani, amikor egy védőoltás esetleges negatív mellékhatásai ne törpülnének el a szabadjára engedett járvány pusztítása mellett.

A koronavírus elleni védőoltás rég nem látott erővel élesztette fel a különböző tudományellenes babonákat, chemtrailes, beépített csipes és hasonló őrületeket. Egy hónapja megírtam erről a véleményemet, nem akarom megismételni az akkori soraimat. Sajnos az oltásellenesség azóta még jobban felerősödött, és a körülötte zajló kavarásban magukat baloldalinak tartó emberek is részt vesznek. Ezért tartom fontosnak leírni, hogy az oltásellenesség általában, és konkrétan a koronavírus-vakcina elleni hangulatkeltés ellentétes mindazzal, amit baloldali ethosznak hiszek.

A baloldal a francia felvilágosodás, a ráció örököse, legalábbis a természettudományok területén minden tudományosan igazolt tételt elfogad, tekintet nélkül azok hirdetőinek politikai magánvéleményére. Alapvetően közösségben gondolkodik, tehát a közösség, a társadalom, a nemzet megvédése felülírja az egyéni érdekeket és piaci szempontokat. Így az állam egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy minden polgárát, a legszegényebbet is védje meg egy pandémiától, ezért nem bízza az oltásokat magánvállalkozásokra.

Ha két szóval össze lehet foglalni egy baloldali oltásstratégia lényegét, akkor a védőoltásnak ingyenesnek és kötelezőnek kell lennie.

Örülök, hogy liberális alapállásból a momentumos Buzinkay György is eljut odáig, hogy a védőoltásnak kötelezőnek kell lennie. Ez biztató jele annak, hogy a Momentum elszakad attól a dogmatikus liberalizmustól, amely az SZDSZ bukását okozta.

De ha a kötelezővé tétel túl nagy társadalmi ellenállásba ütközne, akkor el kellene fogadnunk azt az elvet, hogy bizonyos közösségi szolgáltatásokat csak az oltottak vehetnek érvénybe. Az ezzel járó permanens vitákat, az egyéni és közösségi jogok pusztító harcát egy (azaz kettő) tűszúrással megúszhatná az amúgy is agyonfrusztrált magyar társadalom. Lehet, hogy egy baloldali populista vezető rövid távú hasznot remélhet az oltásellenséggel való kacérkodástól. De a tudomány, a progresszió, a ráció megtagadása hosszabb távon csak a legsötétebb, emberellenes erőket segíti, ahogy azt a huszadik században megtapasztaltuk.

Az Orbán-kormány rengeteg hibát vétett a járvány kezelésében és kommunikációjában. Érthető, ha tíz év ellenzékiség után ezek a hibák különösen ingerlik a baloldali embereket. De óvakodni kellene minden olyan megjegyzéstől és sugallattól, amely a védőoltásokba vetett bizalmat gyengíti.

Vakcinaügyben az Orbán-kormánynak egy hibája van: az, hogy Magyarországon ma nincs elég vakcina. Ha valamiért, ezért érdemes lenne asztalra csapni Brüsszelben:

a korrupció alóli felmentés helyett több védőoltást kellene követelni az Európai Bizottságtól. Amely amúgy – a sikeres izraeli és brit ellenpéldát látva – maga is hibázott a különböző vakcinák előzetes beszerzésénél. Ezért sincs értelme a kritikátlan EU-rajongásnak.

Szerencsétlennek tartom az orosz vakcina elleni hisztériakeltést, amelybe a baloldalon is belecsúsztak néhányan. Igazán nem vagyok egy Szijjártó-fan, de talált az a megjegyzése, hogy a magyar lakosság döntő többségét évtizedeken át onnan származó vakcinákkal oltották be. A tudományos intézményekbe és egészségügyi intézkedésekbe vetett bizalmat direkt politikai okokból nagyon veszélyes aláásni, és hosszabb távon bizonyosan nem a baloldal hitelességét szolgálja. Az orosz vakcinától amúgy azért sem kell félni, mert az orosz kormány azt részint saját polgárainak, részint a számára fontos országoknak szánja. Ez utóbbiak közé pedig hazánk – a fideszes és a liberális média közös téveszméjével szemben – nem tartozik.

A szocialista rendszereknek Kubától az 1945 utáni Magyarországon át a volt Szovjetunióig minden bűnük és hibájuk mellett volt két olyan jellemzőjük, amelyet a tárgyilagos antikommunisták is mindig elismertek. Az ingyenes és elfogadható szintű egészségügy mindenkinek, valamint az ugyancsak ingyenes és jó színvonalas közoktatás a szegények gyerekeinek is. Ezért lehetett olyan jó az átoltottság az 1945 utáni Magyarországon, és

nagy szerencse, hogy ezt az örökséget az elmúlt harminc évben is sikerült nagyjából megőrizni.

Baloldali ember oltásügyben nem kívánhat kevesebbet, mint amit elődeink sokkal nehezebb körülmények között kiizzadtak magukból és a társadalomból.

A szerző volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke, és Bakó Bea 2020 világméretű emberkísérlete a lockdown volt, 2021-é az oltás lesz című cikkére reagált. Ha küldenél te is cikket a vitábaírj nekünk!

Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől
Hegyi Gyula

Volt európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek