+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. február 25. csütörtök, 11:05
Itt az ideje körberöhögni a lengyel kormányt: évek óta szabadságharcolnak az EU ellen, most meg a nem is kötelező EU-s engedélyezés hiányára hivatkozva nem elég jó nekik az orosz és a kínai vakcina.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az Azonnalin már többször írtunk az EU egyes tagállamai által szorgalmazott (néhol ilyen-olyan formában már be is vezetett) úgynevezett vakcinaútlevelekről, amelyek a – továbbra is eléggé homályos – tervek szerint bizonyos privilégiumokat adnának a beoltottaknak (vagy más értelmezések szerint „mentesítést jelentenének a járványügyi korlátozások alól”).

 

Egyelőre sem jogilag, sem gyakorlatilag nem tűnt komolyan kivitelezhetőnek az, hogy ezek a dokumentumok tényleg „útlevelekként” funkcionáljanak, és kifejezetten a határátlépésnél legyen valamilyen szerepük az összeurópai koronavírus-para által pillanatok alatt megölt Schengen-zónában, pláne, hogy politikai óvatosságból a tagállamok által dominált EU-s szervek is inkább csak mismásoltak az ügyben, hogy mégis mit jelentsen az a bizonyos áhított „egységes megközelítés” az EU-n belüli határátlépések kapcsán a járvány alatt. Nyilván, hiszen ők is tudják: az EU legfeljebb a kívülről az EU-ba való belépést szabályozhatja kötelezően, az EU-n belüli határellenőrzésekre csak javaslatot tehet a tagállamoknak.

 

A vakcinaútlevelekről (bürokratanyelven a „járvánnyal összefüggő utazási korlátozásokról”) csütörtök délután fognak videókonferencián tárgyalni az EU-s állam- és kormányfők az Európai Tanácsban, így estére vagy péntekre talán már több konkrétumot lehet majd tudni a tervekről.

 

Mindenesetre az Orbánék barátai, a PiS által dominált lengyel kormány – amely a magyar kormányhoz hasonlóan évek óta EU-s össztűz és hetes cikkes eljárás alatt van a jogállamisági garanciákat aláásó politikája miatt – nem várta ki a „brüsszeli teszetoszáskodást”, és szerdán közzétette a módosított beutazási szabályokat az országba.

 

Eszerint beutazáskor a kötelező karantén alól az mentesülhet – egyes csoportokon, például diákokon, egyetemi hallgatókon, kutatókon túlmenően –, aki fel tud mutatni egy oltottsági igazolást olyan vakcinával, amelyet az EU-ban engedélyeztek.

 

Ez tehát azt jelenti, hogy

 

a lengyelek többlépcsősre fejlesztették a diszkriminációt: nemcsak, hogy a beoltottak és beoltatlanok között tesznek különbséget, hanem az oltottak között is attól függően, hogy milyen vakcinával oltották be őket.

 

Ráadásul mindezt az EU-ra mutogatva teszi pontosan ugyanaz a kormány, amely nemrég még például törvényben tiltotta meg fegyelmi eljárás terhe mellett az elvileg amúgy független bíróknak, hogy bizonyos ügyekben az Európai Unió Bíróságához forduljanak – még ha ez amúgy az EU-jog alapján kötelezettségük is lenne –, és a magyar kormánnyal közösen költségvetési vétóval zsarolta a többi tagállamot, nehogy az ilyen ügyek miatt megüsse a bokáját.

 

Mostanra meg

 

olyannyira elpárolgott a lengyel szabadságharcos kedv, hogy az EU-t használják fel annak igazolására, miért válogatnak az elfogadott vakcinák között, ráadásul úgy, hogy az EU ezügyben nem is kötelezheti a tagállamokat.

 

Ugyanis az EU-nak csak nagyon gyenge, úgynevezett kiegészítő hatásköre van egészségügyi téren.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vakcinaengedélye nem azt jelenti, hogy mást akkor nem is szabad EU-tagállamokban forgalmazni (hiszen ennyi erővel Magyarországon sem olthatnának az orosz vagy a kínai vakcinával), hanem azt, hogy amit az EMA engedélyezett, azt azzal az engedéllyel az egész EU-ban lehet használni. Amit meg nem, azt sem tilos: ha egyes tagállamok engedélyezik, ott jogszerűen használható; külön irányelv engedi meg a tagállamoknak, hogy igazoltan terjedő kórokozók elleni szereket maguk is engedélyezzenek – erről itt írtunk bővebben.

 

Vagyis most egy egyáltalán nem kötelező és kizárólagos EU-s döntésre (pontosabban annak hiányára) mutogatva hozott egy egyértelműen diszkriminatív szabályt a lengyel kormány: így legalább azt is megúszhatja, hogy szakértői véleményekkel alátámasztva megindokolja, miért is volna ésszerű és arányos ez a megkülönböztetés. Az legfeljebb csak az illiberális szabadságharcosok számára jelentsen gondot, hogy ezzel a húzással a lengyel kormány minden hitelességét elvesztette az EU elleni szuverenitási harc terén, és ha legközelebb valami ilyesmivel próbálnak keménykedni, akkor leginkább csak körberöhögni érdemes őket.

 

Az sokkal nagyobb baj, hogy az egész vakcinaútlevél-vita szintet lép, ha az lesz a fő kérdés, hogy egyes oltásfajták közt szabad-e különbséget tenni, miközben az a sokkal alapvetőbb kérdés meg elsikkad, hogy azokat mégis milyen jogszerű alapon érhetné hátrányos megkülönböztetés, akik akár autonóm döntésük folytán visszautasítják, akár állapotuk, egyéb betegségük miatt nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást.

 

Ha így folytatjuk, lesz itt még többszintű apartheidrendszer is.

 

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás