A vírus ezt is elintézte: Orbán illiberális lengyel barátai EU-pártibbak még Merkelnél is

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2021.02.25. 11:05

Itt az ideje körberöhögni a lengyel kormányt: évek óta szabadságharcolnak az EU ellen, most meg a nem is kötelező EU-s engedélyezés hiányára hivatkozva nem elég jó nekik az orosz és a kínai vakcina.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Az Azonnalin már többször írtunk az EU egyes tagállamai által szorgalmazott (néhol ilyen-olyan formában már be is vezetett) úgynevezett vakcinaútlevelekről, amelyek a – továbbra is eléggé homályos – tervek szerint bizonyos privilégiumokat adnának a beoltottaknak (vagy más értelmezések szerint „mentesítést jelentenének a járványügyi korlátozások alól”).

Egyelőre sem jogilag, sem gyakorlatilag nem tűnt komolyan kivitelezhetőnek az, hogy ezek a dokumentumok tényleg „útlevelekként” funkcionáljanak, és kifejezetten a határátlépésnél legyen valamilyen szerepük az összeurópai koronavírus-para által pillanatok alatt megölt Schengen-zónában, pláne, hogy politikai óvatosságból a tagállamok által dominált EU-s szervek is inkább csak mismásoltak az ügyben, hogy mégis mit jelentsen az a bizonyos áhított „egységes megközelítés” az EU-n belüli határátlépések kapcsán a járvány alatt. Nyilván, hiszen ők is tudják: az EU legfeljebb a kívülről az EU-ba való belépést szabályozhatja kötelezően, az EU-n belüli határellenőrzésekre csak javaslatot tehet a tagállamoknak.

A vakcinaútlevelekről (bürokratanyelven a „járvánnyal összefüggő utazási korlátozásokról”) csütörtök délután fognak videókonferencián tárgyalni az EU-s állam- és kormányfők az Európai Tanácsban, így estére vagy péntekre talán már több konkrétumot lehet majd tudni a tervekről.

Mindenesetre az Orbánék barátai, a PiS által dominált lengyel kormány – amely a magyar kormányhoz hasonlóan évek óta EU-s össztűz és hetes cikkes eljárás alatt van a jogállamisági garanciákat aláásó politikája miatt – nem várta ki a „brüsszeli teszetoszáskodást”, és szerdán közzétette a módosított beutazási szabályokat az országba.

Eszerint beutazáskor a kötelező karantén alól az mentesülhet – egyes csoportokon, például diákokon, egyetemi hallgatókon, kutatókon túlmenően –, aki fel tud mutatni egy oltottsági igazolást olyan vakcinával, amelyet az EU-ban engedélyeztek.

Ez tehát azt jelenti, hogy

a lengyelek többlépcsősre fejlesztették a diszkriminációt: nemcsak, hogy a beoltottak és beoltatlanok között tesznek különbséget, hanem az oltottak között is attól függően, hogy milyen vakcinával oltották be őket.

Ráadásul mindezt az EU-ra mutogatva teszi pontosan ugyanaz a kormány, amely nemrég még például törvényben tiltotta meg fegyelmi eljárás terhe mellett az elvileg amúgy független bíróknak, hogy bizonyos ügyekben az Európai Unió Bíróságához forduljanak – még ha ez amúgy az EU-jog alapján kötelezettségük is lenne –, és a magyar kormánnyal közösen költségvetési vétóval zsarolta a többi tagállamot, nehogy az ilyen ügyek miatt megüsse a bokáját.

Mostanra meg

olyannyira elpárolgott a lengyel szabadságharcos kedv, hogy az EU-t használják fel annak igazolására, miért válogatnak az elfogadott vakcinák között, ráadásul úgy, hogy az EU ezügyben nem is kötelezheti a tagállamokat.

Ugyanis az EU-nak csak nagyon gyenge, úgynevezett kiegészítő hatásköre van egészségügyi téren.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vakcinaengedélye nem azt jelenti, hogy mást akkor nem is szabad EU-tagállamokban forgalmazni (hiszen ennyi erővel Magyarországon sem olthatnának az orosz vagy a kínai vakcinával), hanem azt, hogy amit az EMA engedélyezett, azt azzal az engedéllyel az egész EU-ban lehet használni. Amit meg nem, azt sem tilos: ha egyes tagállamok engedélyezik, ott jogszerűen használható; külön irányelv engedi meg a tagállamoknak, hogy igazoltan terjedő kórokozók elleni szereket maguk is engedélyezzenek – erről itt írtunk bővebben.

Vagyis most egy egyáltalán nem kötelező és kizárólagos EU-s döntésre (pontosabban annak hiányára) mutogatva hozott egy egyértelműen diszkriminatív szabályt a lengyel kormány: így legalább azt is megúszhatja, hogy szakértői véleményekkel alátámasztva megindokolja, miért is volna ésszerű és arányos ez a megkülönböztetés. Az legfeljebb csak az illiberális szabadságharcosok számára jelentsen gondot, hogy ezzel a húzással a lengyel kormány minden hitelességét elvesztette az EU elleni szuverenitási harc terén, és ha legközelebb valami ilyesmivel próbálnak keménykedni, akkor leginkább csak körberöhögni érdemes őket.

Az sokkal nagyobb baj, hogy az egész vakcinaútlevél-vita szintet lép, ha az lesz a fő kérdés, hogy egyes oltásfajták közt szabad-e különbséget tenni, miközben az a sokkal alapvetőbb kérdés meg elsikkad, hogy azokat mégis milyen jogszerű alapon érhetné hátrányos megkülönböztetés, akik akár autonóm döntésük folytán visszautasítják, akár állapotuk, egyéb betegségük miatt nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást.

Ha így folytatjuk, lesz itt még többszintű apartheidrendszer is.

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Vitatkoznál? Írj nekünk!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek