+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 4. csütörtök, 09:48
Szlovákia oroszt, Lengyelország és Csehország kínai vakcinát vesz, Magyarország mindkettőt vett már. Csehországban harmadszorra durvult be a járvány, a 100 ezer főre eső új esetek kétheti átlagát tekintve világelsők, és már az EU-tól kérnek segítséget, annyira megterhelte az egészségügyi rendszert a sok beteg.

Alakul a V4-es egység a keleti vakcinákat illetően: Csehország is venne kínai Sinopharm vakcinákat, írja a Politico. Miloš Zeman elnök hivatala hiatalos közleményben tudatta szerdán, hogy

 

Magyarország után Csehország lett a második EU-tagállam, amely koronavírus-vakcinát igényelt Kínától.

 

Az nem derült ki, hogy hány adagot rendelt a jelenleg a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Csehország. 

 

Mindezt úgy, hogy az EU-tagállamok 100-100 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcinát ajánlottak fel Csehországnak, Ausztriának és Szlovákiának.

 

A közlemény szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök kérte Zemant, hogy lépjen kapcsolatba Hszi Csi-ping kínai elnökkel a vakcinavásárlás érdekében. Pontosan így történt Lengyelországban is, amely egyelőre a tárgyalási folyamatot kezdi meg Kínával a beszerzésről – azután, hogy úgy döntött, a beutazási karanténkötelezettség eltörléséhez csak az EU gyógyszerügynöksége, az EMA által elfogadott vakcinákat ismeri csak el (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), tehát a Sinopharmot nem.

 

Szlovákiába hétfőre kémfilmbe illő módon érkeztek meg az éj leple alatt az orosz Szputynik V vakcinák, amelyekből összesen 2 millió adagot vesznek. Igor Matovič miniszterelnök egy hónapja még bírálta a különutas vakcinabeszerzést és nagyobb egységre szólította fel az EU-s tagállamokat a keleti vakcinákkal szemben.

 

(Igaz, a koronavírus idején rövidebb a politikusi megszólalások szavatossági ideje, Orbán Viktort sem mindig zavarta, hogy az Európai Bizottság által intézett közös vakcinabeszerzésből az oltások tömege csak 2021 áprilisában érkezik meg.) Magyarország pedig Sinopharmot és Szputnyik V-t is vett, a héten már 529 ezer oltást adnak be, ezzel az Operatív Törzs szerint jelentősen felgyorsul az oltási folyamat.

 

Így most már a visegrádi országok mindegyike vesz az EU-s közös vakcinabeszerzésen kívüli forrásokból oltást. De Ausztria és Dánia is igyekszik más forrást találni: Izraellel tárgyalnak egy meg nem nevezett oltás gyártásáról.

 

Csehország esetében is érthető a kínai beszerzés: amikor a világhírű kutatók arról beszélnek, hogy most versenyfutás zajlik az oltások és a koronavírus között, az egészségügyi kapacitások terén EU-s tagállami segítséget kérő Csehország joggal szeretne minél hamarabb minél több vakcinát beszerezni. 2021 januárjának végén 6700 körül volt a napi új megbetegedések száma, ez mostanra 12 ezerre ugrott meg, Magyarországon most járunk 4500 körül. Nem ez az első eset, Csehország eddig két durva felfutást élt meg, 2020 októberének végén, illetve 2021. január közepén. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint február 8 és 22 között 100 ezer főre jutott 1120 új megbetegedés, ami a legtöbb a világ összes országa között. Csehországnak 11 milliós lakossága van, 1,27 millió eset mellett 20 941 ember halt meg, nálunk 440 ezer esetet és 15 324 halottat tartanak nyilván.

 

2020 októberében a szinte teljes lezárásról döntött a cseh kormány, a kocsmák is bezártak. Milliószámra osztogatták a külső környezetet is szűrő, erősebb védelmet nyújtó FFP2-es maszkokat, és azt is bevezették, hogy az autóban akkor is kötelező a maszkhordás, ha nem a vele közös háztartásban élővel utazik valaki. Magyarországgal ellentétben a cseh kormány mindig az aktuális helyzethez igazította az intézkedéseket, és annak függvényében engedett például a kijárási korázotásokon – nálunk 2020. november 11. óta nem változtak a szabályok.

 

NYITÓKÉP: Beoltják a cseh egészségügyi minisztert, Jan Blatnýt / Európai Bizottság, Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás