Az MSZP is beállt a nyitást követelő pártok közé

2021.01.25. 13:51

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő ezt kéri a kormánytól.

Az MSZP is beállt a nyitást követelő pártok közé

„Felül kellene vizsgálnia a kormánynak a november 11-i rendeletét, amely elhozta a teljes lezárást Magyarországon a szolgáltató szektor jelentős részén” – mondta el Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, egyben az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottságának alelnöke a csapata által valamiért sajtójékoztatónak nevezett facebookos élőzésében.

Mint ismeretes, tavaly november 11-ével vezette be a kormány a most is érvényben lévő és a szolgáltató szektort is komolyan érintő lockdown-intézkedéseket, például este 8 utáni kijárási tilalmat, a rendezvénytilalmat vagy az üzletek – kivéve a gyógyszertárak és a benzikutak – 19 órai kötelező zárását.

 

Ujhelyi – aki elmondása szerint az utóbbi hetekben sokat egyeztetett a szolgáltató szektor képviselőivel – elmondta, EU-szerte 20 millió vállakozást érint a járványügyi megszorítás miatti nehéz gazdasági helyzet, Magyarországon is százezrek küszködnek, próbálnak túlélni.

Ezek az vállalkozások és vállalkozók eljutottak a határra, már nem bírják tovább fenntartani a működésüket.

(Egy salzburgi, 400 éves pékség megszűnéséről írt az Azonnali is.)

Ujhelyi ezért arra szólítja fel a kormány, hogy vizsgálja felül a novemberi rendelkezéseket, és a következőket ajánlja:

+ a színházak, mozik, cirkuszok, ha meg tudják oldani, üres sorok beiktatásával és maszkviselési kötelezettséggel hadd nyithassanak ki;

+ a vadasparkok, állatkertek szintén, hiszen a közösségi közlekedésben, iskolákban az alsó tagozatos diákok jóval nagyobb zsúfoltságban lehetnek jelen, mint ezeken a helyeken;

+ a múzeumok, kiállítások, könyvtárak, kulturális intézmények nyitását létszámkorlátozással lehetne megoldani (az Azonnali ott volt a 77 nap után megnyitott firenzei Uffizi múzeumban, és Eike Schmidt főigazgatóval is sikerült beszélnünk);

+ a szakmai szervezetekkel egyeztetve a vendéglátóhelyek azon része nyithasson meg, ahol van terasz – erre egyébként már most sok helyen megadják az engedélyt, például bizonyos városokban Romániában is;

+ végül a szállodák, vendégházak esetében is megoldható lehetne a rendes, nem csak üzleti vendégek fogadása a szobákban megoldott, nem svédasztalos étkeztetéssel.

Az ellenzéki politikus megjegyezte, a kormány nem volt szolidáris a szolgáltató szektorral a járvány ideje alatt, és most bölcsebb dolog lenne lépnie, amíg nem önkéntes és kontrollálhatatlan engedetlenségi akciók okoznak még nagyobb bajt. Ezzel a szocialista képviselő az Európa-szerte terjedő és az üzletek mielőbbi széleskörű nyitását követelő állampolgári tiltakozóakciókra utalhatott, ami már Magyarországon is szerveződik február elsejére. Az Olaszországból indult megmozdulás, az #ioapro ötletgazdájával, Momi El Hawival egyébként az Azonnali interjút is készített.

Ujhelyi István online sajtótájékoztatója alább visszanézhető.

NYITÓKÉP: Párbeszéd / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek