+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 25. hétfő, 13:51
Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő ezt kéri a kormánytól.

„Felül kellene vizsgálnia a kormánynak a november 11-i rendeletét, amely elhozta a teljes lezárást Magyarországon a szolgáltató szektor jelentős részén” – mondta el Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, egyben az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottságának alelnöke a csapata által valamiért sajtójékoztatónak nevezett facebookos élőzésében.

 

Mint ismeretes, tavaly november 11-ével vezette be a kormány a most is érvényben lévő és a szolgáltató szektort is komolyan érintő lockdown-intézkedéseket, például este 8 utáni kijárási tilalmat, a rendezvénytilalmat vagy az üzletek – kivéve a gyógyszertárak és a benzikutak – 19 órai kötelező zárását.

 

 

 

Ujhelyi – aki elmondása szerint az utóbbi hetekben sokat egyeztetett a szolgáltató szektor képviselőivel – elmondta, EU-szerte 20 millió vállakozást érint a járványügyi megszorítás miatti nehéz gazdasági helyzet, Magyarországon is százezrek küszködnek, próbálnak túlélni.

 

Ezek az vállalkozások és vállalkozók eljutottak a határra, már nem bírják tovább fenntartani a működésüket.

 

(Egy salzburgi, 400 éves pékség megszűnéséről írt az Azonnali is.)

 

Ujhelyi ezért arra szólítja fel a kormány, hogy vizsgálja felül a novemberi rendelkezéseket, és a következőket ajánlja:

 

+ a színházak, mozik, cirkuszok, ha meg tudják oldani, üres sorok beiktatásával és maszkviselési kötelezettséggel hadd nyithassanak ki;

 

+ a vadasparkok, állatkertek szintén, hiszen a közösségi közlekedésben, iskolákban az alsó tagozatos diákok jóval nagyobb zsúfoltságban lehetnek jelen, mint ezeken a helyeken;

 

+ a múzeumok, kiállítások, könyvtárak, kulturális intézmények nyitását létszámkorlátozással lehetne megoldani (az Azonnali ott volt a 77 nap után megnyitott firenzei Uffizi múzeumban, és Eike Schmidt főigazgatóval is sikerült beszélnünk);

 

+ a szakmai szervezetekkel egyeztetve a vendéglátóhelyek azon része nyithasson meg, ahol van terasz – erre egyébként már most sok helyen megadják az engedélyt, például bizonyos városokban Romániában is;

 

+ végül a szállodák, vendégházak esetében is megoldható lehetne a rendes, nem csak üzleti vendégek fogadása a szobákban megoldott, nem svédasztalos étkeztetéssel.

 

Az ellenzéki politikus megjegyezte, a kormány nem volt szolidáris a szolgáltató szektorral a járvány ideje alatt, és most bölcsebb dolog lenne lépnie, amíg nem önkéntes és kontrollálhatatlan engedetlenségi akciók okoznak még nagyobb bajt. Ezzel a szocialista képviselő az Európa-szerte terjedő és az üzletek mielőbbi széleskörű nyitását követelő állampolgári tiltakozóakciókra utalhatott, ami már Magyarországon is szerveződik február elsejére. Az Olaszországból indult megmozdulás, az #ioapro ötletgazdájával, Momi El Hawival egyébként az Azonnali interjút is készített.

 

Ujhelyi István online sajtótájékoztatója alább visszanézhető.

 

 

NYITÓKÉP: Párbeszéd / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás