+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2021. január 25. hétfő, 07:07
Bevétele 3 százalékát kaphatta volna meg segítségként az olasz államtól, ebből nemhogy az alkalmazottjait, de még a villanyszámlát se tudja kifizetni, így úgy döntött: kinyit. De nem most, hanem október óta. Momi El Hawi, az olasz vendéglátósok polgári engedetlenségének ötletgazdája adott interjút az Azonnalinak!

Elmúlt este hat óra, ami azt jelenti, hogy a szabályok szerint a vendégtérnek zárva kellene lennie, hiszen a sárga zóna Toszkánában este hat után már csak elvitelre lehet ételt árusítani, beülni már nem lehet. De még mindig nyitva az éttermed, sőt, most terítik a kollégáid a vacsorához az asztalokat. Mire számítasz, mi fog történni? Kijön a rendőrség, és megbüntetnek?

 

Nagy szakértő vagyok már ebben, nem ez lenne az első alkalom, hogy kijön a rendőrség. Eddig tizenkétszer kaptam ezért büntetést, de nem fogom kifizetni őket, mert illegitim, amit csinálnak. Tegnap húsz rendőr jött ki. Húsz! (Az interjú január 22-én pénteken készült – a szerk.)

 

Még Tony Montanára sem küldtek ennyit a Sebhelyesarcúban. Holott én csak pizzát sütök.

 

Mit csináltak a kiérkező rendőrök? Mire kértek?

 

Mondták, hogy be kell tartanom a rendeletet, ami alapján este 6 után be kell zárnom. De nem akarok bezárni 6 után, mert egyébként betartjuk az összes Covid-ellenes szabályt: sok hely van, 3-4 embert ültetek egy asztalhoz, így könnyen tartani lehet a másfél-kétméteres távolságot, maszkot kell viselni, kezet fertőtleníteni. Tehát minden más szabályt betartok. Annak viszont nincs értelme, hogy ebédre nyitva lehetünk, vacsorára meg nem. Szóval miért nem hagynak dolgozni, ha egyszer betartom a szabályokat? Ez a kérdés.

 

Olaszország más részeiről, 2-300 kilométerről is jönnek vendégek, mert tudják, hogy nyitva vagyunk: és talán mi vagyunk az egyetlenek.

 

Tüntetésből jönnek, vagy csak mert jó pizzát akarnak enni?

 

Szerintem mindkettő. Jó pizzát akarnak enni, és mi jó pizzát csinálunk: nagyon finom, nagyon vékony a tésztája, más, mint a többi, híresek vagyunk erről. De nyilván azért is jönnek, mert csak akarnak két órát nyugiban a családdal, gyerekekkel. Ez teljesen normális. Ez nem bűncselekmény.

 

Mi történt, mikor megjelent ez a húsz rendőr?

 

Múlt hét csütörtökjéig ilyen nem történt, hogy ennyien jöttek volna, az volt az első ilyen eset. Felfordulást csináltak. A vendégek is mérgesek voltak, mert felállították őket az asztaltól. Náci módszerekkel jártak el: ezt nagyon durva volt látni, főleg, amikor mondjuk egy vacsorázó családhoz mennek oda. Ők nem bűnözők. Szó szerint felállították őket és mondták nekik, hogy nem maradhatnak itt, bírságot kell fizetniük, satöbbi.

 

 

Meg is bírságolták a vendégeket?

 

Igen, most először. Azért csinálják ezt, mert látják, hogy velem nem tudnak mit kezdeni, én elég erős vagyok, hogy ellenálljak nekik. Viszont ha a vendégeimnek ártanak, úgy nekem is ártanak.

 

A büntetés, amit rám ki szoktak szabni, 400 euró, legalábbis, ha nem fizetem be öt napon belül. Az első hármat még kifizettem, azok 208 eurósak voltak. Most tizenkét büntetésnél tartok, tehát kilenc van, amit nem fizettem be. Ezeket mindig odaadom az ügyvédemnek, és megyünk velük a bíróságra. Ha kiderül, hogy nem alkotmányos ez az egész, és szerintem nem az, akkor az összes csekket ünnepélyesen eldobhatjuk: csinálhatunk egy bulit, és szétdobálhatjuk őket a levegőbe. Nagyon optimista vagyok ezzel kapcsolatban, mert ez lenne a helyes dolog.

 

Én egy rendes állampolgár vagyok – a szüleim egyiptomiak, de én már itt, Olaszországban születtem, így olasznak érzem magam –, 35 éve itt élek, fizetem az adókat, soha nem szegtem meg a törvényt.

 

Most az egyszer, amikor szükségem lenne az államra, hogy mellém és az alkalmazottaim mellé álljon, akkor az nincs itt. Akkor az állam eltűnik.

 

Szóval magamnak kell gondoskodnom magamról, és az, hogy nyitva tart az étterem, az egyetlen módja, hogy ezt megtegyem. Minden törvényt tiszteletben tartunk, ezt az egy rendeletet, a DPCM-et nem: ez nem is törvény, alatta van az alkotmánynak és a törvényeknek. (A DPCM jelentése miniszterelnöki, pontosabban minisztertanács-elnöki rendelet, az egészségügyi veszélyhelyzet alatt a parlamentet megkerülve ezek kiadásával kormányoz Giuseppe Conte és kormánya, a kormányválságot okozó Matteo Renzinek többek közt ezzel a szerinte nem valami demokratikus módszerrel is problémája volt – a szerk.)

 

Ott van ez a fickó a tizenhét másikkal, ülnek egy asztalnál, és eldöntik, hogy oké, akkor zárjuk be az éttermeket, bárokat, konditermeket.

 

Oké, semmi gond, bezárathattok, de akkor pénzt is kell adnotok cserébe.

 

Nem adnak semmit? Nincs lehetőséged pályázni valamilyen állami támogatásra?

 

De, pályázhatunk. 

 

Csakhogy kiszámoltam: 1 650 000 eurót veszítettem a három étteremmel összesen. Ehhez képest 50 000 eurót kaptam. Vagyis a veszteségem 3 százalékát. Ez a „segítség”.

 

Ez nem segítség, ebből maximum a villanyszámlát tudom kifizetni.

 

Lenne olyan helyzet, hogy meggondolnád magad és mégis bezárnál?

 

Erre egyszerű a válasz: ha adnak rendes pénzt az embereimnek. Ne nekem, én egyszerű csávó vagyok, elvagyok egy tányér tésztával egy nap. De az alkalmazottaimnak járó segély valami havi 2-300 euró. Az semmi! Ha rendes pénzt fizetnének nekik a megfelelő időben, a hónap végén vagy a következő hónap elején, akkor én is nyugiban pihenhetnék otthon a feleségemmel, csak néha kellene bejönnöm. De nem fogják ezt csinálni, ebben biztos vagyok, hiszen az elmúlt egy évben sem tették meg. Addig pedig harcolnom kell magamért és az embereimért.

 

Mit mondasz azoknak, akik szerint az éttermek kinyitása elősegíti a járvány terjedését, így közvetetten halálokat okoz, vagyis helytelen, erkölcstelen cselekedet?

 

Ez nem igaz. Persze van egy kicsi kockázat, ha valaki maszk nélkül ül egy étteremben, de ugyanígy van valamennyi a buszon, az iskolákban, bárhol. És ha betartom egyébként a járványügyi szabályokat, akkor ezt megelőzhetem. Ráadásul Toszkánában októbertől január első feléig, három és fél hónapon keresztül vörös zónában voltunk,

 

nem lehettünk egyáltalán nyitva, az esetszámok mégis emelkedtek. Pedig minden étterem zárva volt, szóval akkor mégse lehettünk ezért mi, vendéglátósok a felelősek.

 

Ez tudomány, nem Momi mondja: ezek a számok, és nem mi vagyunk értük a felelősek.

 

Márciusban mindenki zárva volt, én is. Apám is elkapta a Covidot, intenzív osztályon volt 21 napig, ebből hét napon át élet-halál között: nem volt magánál, csövek voltak a torkában, nagyon rossz állapotban volt. Most már teljesen jól van. Tehát elhiszem persze, hogy a vírus valódi.

 

Két-három hónapig az elején, ahogy mindenki, mi is zárva tartottunk. Utána kinyitottunk, és azóta nem zárunk be egy napra sem. Október óta még a vörös zónában, meg a lila vagy akármilyen színű zónában is nyitva tartottunk. Nem zárunk be, mert igazunk van: mi egész egyszerűen csak dolgozni akarunk. Az embereimnek és a családjaiknak enniük kell: ötven alkalmazottam van a három étteremben, hülye szabályok kedvéért pedig nem fogok bezárni.

 

 

Mit javasolnál más országokban lévő üzlet- és étteremtulajdonosoknak, akik követni akarnák a példádat?

 

Van egy Facebook-oldalunk, a ioapro. Ha valaki akar, itt kapcsolatba léphet velünk, tudunk segíteni. Feltöltöttünk pár videót is, amiben elmagyarázzuk, hogy mi történik, mit csináltunk itt Olaszországban.

 

Van arról is útmutató, hogy hogyan ne fizesse be valaki a bírságokat és ilyesmi?

 

Ezt meg kell csinálnunk, ilyen még nincs! De egyébként nagyon egyszerű.

 

Mindannyiunknak egyszerre kell kinyitnunk. Ha ezernyien, milliónyian vagyunk, azzal nem tudnak mit kezdeni. Nem fogják kiküldeni a rendőrséget ezer nyitvatartó helyre.

 

Ez az egyetlen módja: ha összefogunk és együtt kinyitunk egy szelíd polgári engedetlenség keretében, és minden rendben lesz.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás