+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 22. péntek, 07:00
Sokkal biztonságosabb hely egy múzeum járványügyi szempontból, mint egy szupermarket vagy a tömegközlekedés, mondja a 77 napnyi bezárást követően csütörtökön megnyitó Uffizi igazgatója, Eike Schmidt. Pláne hogy olyan helyzebe kerülnek most a látogatóik, mint amiről eddig nem is álmodtak volna: nem lesznek turisták. De mi lesz majd, ha lesznek? Interjú!

Mondjon egy olyan festményt az Uffizi gyűjteményéből, amit a következő hetekben-hónapokban a leginkább érdemes lesz akár húsz percen át teljes nyugalomban megnézni!

 

Különösen azokat a kifejezetten híres festményeket ajánlanám, amelyekhez amúgy nagyon nehéz hozzáférni az előttük csoportosuló tömegektől – igaz, a pandémia alatt kitaláltunk pár módszert arra, hogyan akadályozzuk ezt meg a jövőben. A november 5-i bezárás előtti napokban arra lettem figyelmes, hogy az általában teljesen tele lévő Leonardo-teremben egy vagy két látogató nézelődött csak.

 

A Botticelli, Raffaello és Michelangelo műveit bemutató termekre ugyanez volt érvényes. A többi műalkotást még csúcsszezonban is viszonylag nyugodtan végig lehetett nézni, de a leghíresebb mesterművek esetében ez tényleg csak most tehető meg.

 

Egyedül egy teremben lenni hosszú perceken át Leonardo da Vincivel – erre csak most van lehetőség, ez egy olyan dolog, amiről eddig még csak álmodni se mert volna senki.

 

Ha valaki a lockdownt helyezné művészettörténeti kontextusba, mely műveket ajánlaná?

 

A honlapunkon két online kiállítás is foglalkozik ezzel. Az egyik az ikonográfiákon évszázadokon át megfigyelhető, csodaszámba menő gyógyulásokról szól – ez mondhatni, a keresztény perspektíva –, a másik a tavasz és az újjászületés témáját pedzegeti az ókori görög és római mitológiában. Ha valaki nem teheti meg, hogy a következő hetekben ellátogat az Uffizibe, annak nagyon ajánlom ezeket – pláne, mivel ezt követően, ha eljön hozzánk, izgalmas lesz megkeresnie őket háromdimenziós fizikai valójukban. De nemcsak megkeresni: pásztázni, tanulmányozni, élvezni – a képzőművészet csodája ugyanaz, mint a zenéé: az intellektuális és az érzelmi része nem válik el egymástól, épp ellenkezőleg.

 

INTERJÚALANYUNK, EIKE SCHMIDT AZ UFFIZI IGAZGATÓJA 2015 ÓTA. AZ 1968-AS SZÜLETÉSŰ, FREIBURGBAN SZÜLETETT NÉMET MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ HEIDELBERGBEN, BOLOGNÁBAN ÉS FIRENZÉBEN TANULT. KURÁTORKÉNT WASHINGTONBAN, MINNEAPOLISBAN ÉS LOS ANGELESBEN IS MEGFORDULT. 2019-TŐL Ő VEZETTE VOLNA A BÉCSI MŰVÉSZETTÖRTÉNETI MÚZEUMOT, DE VÉGÜL MEGGONDOLTA MAGÁT, ÉS MARADT FIRENZÉBEN.

 

Látogatószámban és pénzben mekkora kiesést jelentett önöknek a lockdown?

 

Pontos számokat nem tudok mondani még, a következő napokban publikáljuk őket. Ami viszont világosan látszik, az az, hogy 2020-ban jelentősen kevesebb látogatónk volt annak köszönhetően, hogy öt hónapon át zárva kellett tartanunk. Ez nyilván erős gazdasági következményekkel is járt – de szerencsére 2019-ben rendkívül jól gazdálkodva jelentős tartalékot halmoztunk fel, amihez egy, a római kormánytól érkező támogatás is társult. Fel vagyunk tehát vértezve 2021-re, de reméljük, hogy a járványgörbe és a halálozási számok olyan gyorsan csökkennek, amennyire csak lehet.

 

A múzeumunk a maga rigorózus járványügyi intézkedéseivel nyilvánvalóan biztonságosabb hely, mint a szupermarketek, a bevásárlóközpontok, az utcai csoportosulások és a tömegközlekedés.

 

De addig is, míg nincs vége a járványnak, az Uffizi egy oázis lesz azon az emberek számára, akik idejöhetnek. Ezek pillanatnyilag a Toszkánában lakók, de reméljük, hetek múlva már egész Európából köszönhetünk itt látogatókat – mindez csak a koronavírusos esetek számán múlik.

 

De hogyhogy hirtelen kinyithattak a múzeumok Olaszország sárga zónáiban – volt egy erős kulturális lobbi, ami ezt elintézte a római kormánynál?

 

Amellett, hogy mindenben követjük az olasz miniszterelnök által elrendelt egészségügyi előírásokat, már az elejétől fogva határozott véleményt nyilvánítottunk arról, hogy a kultúra és a művészet milyen értékkel bír. A döntéshozóknak erről nyilván tudomásuk volt.

 

Milyen következtetéseket vontak le a járvány alatt, mi lesz mostantól másként, mint eddig?

 

Az első, tavaly márciusi bezárást követően már elkezdtünk kitalálni új koncepciókat. A legfontosabb a museo diffuso modell, vagyis hogy ne csak egy helyszínre koncentráljunk, hanem egész Toszkánában elosszuk a majdan ideáramló látogatókat. Számos toszkán településre viszünk műveket a raktárunkból: több, mint húsz polgármesterrel dolgozunk együtt ezen. Így lesz egy olyan előnyünk is, amivel egy városi helyszín nem rendelkezik: a gyönyörű toszkán táj. És ott, a toszkán tájban elszórva az Uffizi gyűjteménye. Természet és művészet. Ez egy óriási minőségbeli ugrás lesz!

 

AZ ÚJRA NYITVATARTÓ UFFIZI ELSŐ NAPJÁRÓL KÉSZÍTETT FOTÓRIPORTUNKAT ITT NÉZHETED MEG. DE EZ MÉG SEMMI: KÉSZÍTETTÜNK RÓLA EGY VIDEÓT IS!

 

Mik a becsléseik, mikor jöhet majd több turista Firenzébe?

 

Azzal számolunk, hogy 2021 még egy átmeneti év lesz.

 

A legoptimistább forgatókönyvben 2021 őszétől, a realista szcenárióban 2022-től kezdenek el megint újra szabályosan áramlani ide a turisták.

 

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy az Uffizi eddigi minden hosszabb ideig tartó bezárását egy az azelőttinél nagyobb turistaáradat követi. Ez volt a helyzet a második világháború, az 1966-os firenzei árvíz és az 1993-as maffiamerényletek után is. Ezzel számolunk a koronavírus-járvány után is.

 

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás