Hétfőn megnyitnak Bukarestben a színházak, mozik és a vendéglátóhelyek

Szerző: Vass Csaba
2021.01.25. 08:43

Nem teljes kapacitással ugyan, de végre újra üzemelhetnek, október óta először. Ha a járványhelyzet is engedi, február 8-án kinyitnak az iskolák is az országban.

Hétfőn megnyitnak Bukarestben a színházak, mozik és a vendéglátóhelyek

Harminc százalékos kapacitással hétfőn megnyithatnak a román fővárosban a színházak, mozik, éttermek, bárok és kávézók, valamint a játéktermek is. A fővárosi szállodai, étterem és vendéglátó-ágazatban dolgozók október 7. óta először azért állhatnak ismét munkába, mert Bukarestben

a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá esett, azaz 1000 emberre kevesebb, mint 3 új koronavírus fertőzött jutott az elmúlt 14 napban.

A román operatív törzs (GCS) vasárnapi tájékoztatása szerint a román fővárosban vasárnap 2,37 ezreléken állt a fertőzöttségi ráta.

A fővárosban működhetnek az éttermek és kávézók speciálisan kialakított külső teraszai is, amennyiben azok megfelelnek a törvényi előírásoknak, tehát megvan az asztalok közötti 2 méteres távolság, illetve egy asztalnál nem tartózkodik 6 személynél több. Természetesen az asztalnál ülő vendégeknek nem, de a személyzet tagjainak viselniük kell a maszkot a vendéglátóhelyeken, pultnál történő rendelés esetén pedig a vendégeknek is fel kell venniük a maszkot.

Az ország 41 megyéjéből - a fővároson kívül - jelenleg 21 megye, köztük a többségében magyarok lakta Maros, Hargita, Kovászna megye tartozik az ún. zöld zónába, ami azt jelenti, hogy ezekben a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt van, emiatt ott is a fentieknek megfelelően tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek reggel 6 és este 23 óra között.

A Kolozsvárt magában foglaló Kolozs megye, és a Temesvárt magában foglaló Temes megye egyelőre még vörös, illetve narancssárga zónának minősül, itt a fertőzöttségi ráta még 3 ezrelék fölött van, emiatt a színházak, mozik és játéktermek zárva tartanak, az éttermeknek, bároknak és kávézóknak pedig csak a teraszai tarthatnak nyitva.

Azok az éttermek, amelyek a januári hideg ellenére kinyitják a teraszaikat Kolozs és Temes megyében, úgy próbálnak meg túlélni, hogy

kinti hősugárzókkal melegítik az asztalok környékét.

Romániában vasárnap 1816 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak 10 916 PCR-teszt és 3586 antigén gyorsteszt elvégzése után. Klaus Johannis jobboldali román államfő közel két hete jelentette be, hogy Romániában február 8-tól, a tanév második felének kezdetétől kinyithatnak az iskolák azokon a településeken, ahol a román járványügyi szakértők véleményezése szerint a fertőzöttségi ráta nem nem túl magas.

NYITÓKÉP: Horeca Románia / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek