400 évig működött a salzburgi pékség, de a járványügyi korlátozások kinyírták

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.20. 17:58

Nem központi üzemben készített, fagyasztva szállított egyencuccokat árultak. Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek ugyanis bezártak a lockdown miatt.

400 évig működött a salzburgi pékség, de a járványügyi korlátozások kinyírták

Salzburg egyik híres péksége, a Ketter február végén lehúzza a rolót. Az élelmiszeripari szakszervezet közlése szerint 54 dolgozójuk válik ezzel munkanélkülivé, olyanok is, akik már évtizede ott dolgoztak. Harmut Ketter, a pékség ügyvezetője az ORF salzburgi adásának azzal indokolta a szomorú lépést, hogy annak két oka volt: az egyik a szupermarketek egyre jobb pékárukínálata, a másik pedig az, hogy a járvány miatti korlátozások miatt nem tudtak már annyi helyre beszállítani, mint korábban. Rengeteg kantinba és étterembe szállítottak ugyanis, de miután ezek nem nyithatnak ki, nagyot esett a forgalmuk. 

A pékséget kereken 400 éve alapították, eredetileg étteremként, a Ketter-család 1900 óta viszi a boltot. „Szakszervezetisként a pékség bezárása egy késszúrás a szívünkbe” – fogalmazott a Kurier tudósítása szerint Daniel Mühlberger, a salzburgi PRO-GE szakszervezet tartományi vezetője. A Ketter számított Salzburg tartomány egyik utolsó hagyományos pékségének ugyanis.

Ezek olyan pékségek, amelyek nem egy központi üzemben félkészre elkészített, majd onnan fagyasztva a boltokba megsütni leszállított árut készítettek, mint amilyen a magyar diszkontokban is kapható, hanem minőségi alapanyagokból, az egyes fázisoknak kellő időt hagyva maguk készítették a kenyereiket, zsemléiket, kiflijeiket. A német nyelvterületen a pékségeket nem úgy kell elképzelni, mint Magyarországon: a kenyér-kifli-zsemle szentháromság mellett árulnak szezonális süteményeket és akár teljes reggeliket is, a pékségek tehát – mivel a reggeli mellé nyilván kávét és akár frissen facsart narancslevet is adnak – a közösségi élet színterei, itt fut össze reggelenként, vagy a délutáni kávéra is egy-egy falu- vagy városrész.

A legnagyobb baja a szupermarketek és diszkontok dikálta árversennyel volt Ketteréknek, mint nyilatkozták, azzal kellett szembesülniük, hogy az utóbbi években csökkent a kereslet a magasabb minőségű kézműves termékek iránt. „Gépekkel készregyúrják a nyers tésztát, azt fagyasztva elszállítják az üzleteikbe, majd ott felolvasztják és megsütik. És olcsón értékesítik. A rendes pék nem tudja ezzel felvenni a versenyt” – fogalmaz a szakszervezetis, aki szerint a koronavírus-járvány miatti korlátozások katalizálták ezt a folyamatot.

A Ketter-család azért zárta most be a boltot, mert nem akarták, hogy később csődöt kelljen jelenteniük. Inkább rendesen felmondanak az alkalmazottaknak, és a szakszervezettel együtt segítenek nekik áthidaló támogatással, plusz a további elhelyezkedésben – a bezárásról szóló döntést is együtt, a szakszervezet és az üzemi tanács bevonásával hozta meg az ügyvezető. Harmut Ketter az ORF-nek külön hangsúlyozza:

se a név, se a cég nem eladó, a 400 éves sztorinak a járvány miatti lezárásokkal vége.

FOTÓ: Michal Jarmoluk / Pixnio

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek