Újra nyitva a firenzei Uffizi. És még üres: mutatjuk, mennyire!

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.21. 18:00

Hetvenhét napon keresztül zárva kellett tartania Olaszország leghíresebb múzeumának, a firenzei Uffizi-képtárnak. Miután azonban Toszkánában az egyre kedvezőbb járványügyi helyzet miatt kinyithatnak már a múzeumok is, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello és Botticelli leghíresebb munkáit most hetekig turistamentesen lehet végignézni.

Újra nyitva a firenzei Uffizi. És még üres: mutatjuk, mennyire!

AKI JÁRT MÁR FIRENZÉBEN AZ 1581-BEN A MEDICI-CSALÁD ÁLTAL ALAPÍTOTT, A KÖZÖNSÉG ELŐTT RÖGTÖN MEGNYITOTT UFFIZI KÉPTÁRBAN, A FOTÓK LÁTTÁN VALÓSZÍNŰLEG NAGYON FURÁN FOG NÉZNI: EDDIG UGYANIS INKÁBB IDEGESKEDÉSEK ÉS TÖMEGJELENETEK SZÍNHELYE VOLT A MÚZEUM, MINTSEM A REMEKMŰVEKBEN VALÓ NYUGODT ELMÉLYEDÉSÉ. 

TAVALY KÉTSZER IS BE KELLETT ZÁRNIA A GALÉRIÁNAK: ELŐSZÖR MÁRCIUSBAN, AZTÁN NOVEMBERBEN. HETVENHÉT NAP UTÁN, 2021. JANUÁR 21-ÉN, CSÜTÖRTÖK REGGEL EGY KIS KÉSÉSSEL, 8:33-KOR VÉGÜL ÚJRA MEGNYITTÁK AZ ARNO-PARTI ÉPÜLET KAPUIT.

A MÚZEUM NEM AZÉRT NYITOTT KI, MERT CSATLAKOZOTT VOLNA BÁRMIFÉLE POLGÁRI ENGEDETLENSÉGHEZ, ÉPP ELLENKEZŐLEG: AZ OLASZ KORMÁNY IDÉN LAZÍTOTT KICSIT A JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOKON, ÍGY A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSSZÁMOK ALAPJÁN MÚLT SZOMBATTÓL SÁRGA ZÓNÁNAK NYILVÁNÍTOTT TERÜLETEKEN, MINT PÉLDÁUL TOSZKÁNÁBAN LEHETŐVÉ TETTÉK A MÚZEUMOK ÚJRANYITÁSÁT. NEM SIETTÉK EL.

A 8:30-RA MEGHIRDETETT NYITÁSKOR MINDÖSSZE HÁROM EMBER VÁRT ARRA, HOGY BEMEHESSEN, KÉT IDŐSEBB FIRENZEI LAKOS, ILLETVE EGY ARGENTÍNÁBÓL ÉRKEZETT DIÁK, AKI A FACEBOOKON LÁTTA, HOGY MEGNYIT A MÚZEUM, ÍGY HÁT BE IS UGROTT AZ UFFIZIBE. .

A FIRENZEI HÁZASPÁR A MÚZEUM EMELETÉRE ÉRVE, AZ OTT AZ IGAZGATÓVAL RENDEZETT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓHOZ ÉRVE DÜHÖNGÖTT IS EGY SORT, MONDVÁN A KÉPEKÉRT FIZETTEK, NEM AZÉRT, HOGY HÜLYE ÚJSÁGÍRÓKAT KELLJEN KERÜLGETNIÜK.

LEONARDO DA VINCI ANGYALI ÜDVÖZLET CÍMŰ FESTMÉNYE A TÖKÉLETESEN ÜRES LEONARDO-TEREMBEN. NA JÓ, TÖKÉLETESEN AZÉRT NEM: A TEREMŐR ÉS A FOTÓS OTT VAN.

UGYANABBAN A TEREMBEN EGY FÉLKÉSZ, KORAI LEONARDO: A MÁGUSOK IMÁDÁSA. AZ 1481-BEN KÉSZÜLT MŰALKOTÁS 1670 ÓTA VAN A FIRENZEI UFFIZIBEN. CHARLES NICHOLL, A RENESZÁNSZ MESTER ÉLETRAJZÍRÓJA FELTÉTELEZÉSE SZERINT A FESTMÉNY JOBB ALSÓ SZÉLÉN A FIATAL, AKKOR MÉG 29 ÉVES MŰVÉSZ SAJÁT MAGÁT IS MEGFESTETTE.

FLORA, CHLORIS ÉS ZEPHYR. A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZEK A MAI NAPIG VITÁZNAK ARRÓL, HOGYAN IS KELLENE PONTOSAN ÉRTELMEZNI BOTTICELLI PRIMAVERÁJÁT

A KÖVETKEZŐ HETEKBEN ERRŐL A HELYSZÍNEN ZAVARTALANUL VITÁZHATNAK.

A LEGNAGYOBB TURISTATÖMEG BOTTICELLI EGY MÁSIK MŰVÉNÉL, A SZOMSZÉDOS TEREMBEN KIÁLLÍTOTT VÉNUSZ SZÜLETÉSÉNÉL (1485/86) SZOKOTT LENNI. VALÓSZÍNŰLEG NEM AZÉRT ISMERŐS, MERT AZ OLASZ TÍZCENTESEN IS VÉNUSZ PORTRÉJÁT LÁTNI.

EZT SE HITTE VOLNA SENKI 2019-BEN: 2021 ELEJÉN AZ OLASZ ÚJSÁGÍRÓK AZT VÁRJÁK, MIKOR SZELFIZIK VALAKI A FESTMÉNY ELŐTT, HOGY AZTÁN MEGINTERJÚVOLHASSÁK.

HOSSZÚ ÓRÁKIG EL LEHET VESZNI BENT EGYEDÜL, MÉG ÚGY IS, HOGY A TÉRFIGYELŐ KAMERÁK MELLETT MÁS ISMERŐS SZEMEK IS FIGYELIK A LÁTOGATÓK LÉPTEIT.

NEM, EZ NEM AZ EREDETI, RÓMAI KORI LAOKÓN-CSOPORT, AMIT EGY FÖLDMŰVES ÁSOTT KI RÓMÁBAN 1506-BAN, ÉS MAGA MICHELANGELO SE MERTE RESTAURÁLNI, MONDVÁN NEM ÉR FEL HOZZÁ. EZT A FIRENZEI BACCIO BANDINELLI KÉSZÍTETTE 1525-BEN. AZ EREDETIT A VATIKÁNI MÚZEUMBAN ŐRZIK, RÓMÁBAN. EZZEL BÚCSÚZIK AZ UFFIZI A LÁTOGATÓITÓL.

NO PICNIC – ÁLL A KÁVÉZÓVAL SZEMBENI FALON. A KÁVÉZÓ TERASZA LÉNYEGÉBEN A LOGGIA DEI LANZI TETEJE. NEMCSAK LÁTNI INNEN A FIRENZEI DÓM KUPOLÁJÁT VAGY ÉPP A PALAZZO VECCHIÓT, DE EGÉSZEN KIVÁLÓ SPREMUTÁJUK IS VAN, MOST ÉPPEN KÜLÖNBÖZŐ VÉRNARANCSOKBÓL. HA ROKONOKAT, ISMERŐSÖKET LÁTOGATNÁL HALASZTHATATLAN OKOKRA HIVATKOZVA TOSZKÁNÁBAN, NE FELEDD: IDEFELÉ ELÉG EGY NEGATÍV COVID-TESZT.

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek