+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 21. csütörtök, 18:00
Hetvenhét napon keresztül zárva kellett tartania Olaszország leghíresebb múzeumának, a firenzei Uffizi-képtárnak. Miután azonban Toszkánában az egyre kedvezőbb járványügyi helyzet miatt kinyithatnak már a múzeumok is, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello és Botticelli leghíresebb munkáit most hetekig turistamentesen lehet végignézni.

AKI JÁRT MÁR FIRENZÉBEN AZ 1581-BEN A MEDICI-CSALÁD ÁLTAL ALAPÍTOTT, A KÖZÖNSÉG ELŐTT RÖGTÖN MEGNYITOTT UFFIZI KÉPTÁRBAN, A FOTÓK LÁTTÁN VALÓSZÍNŰLEG NAGYON FURÁN FOG NÉZNI: EDDIG UGYANIS INKÁBB IDEGESKEDÉSEK ÉS TÖMEGJELENETEK SZÍNHELYE VOLT A MÚZEUM, MINTSEM A REMEKMŰVEKBEN VALÓ NYUGODT ELMÉLYEDÉSÉ. 

 

TAVALY KÉTSZER IS BE KELLETT ZÁRNIA A GALÉRIÁNAK: ELŐSZÖR MÁRCIUSBAN, AZTÁN NOVEMBERBEN. HETVENHÉT NAP UTÁN, 2021. JANUÁR 21-ÉN, CSÜTÖRTÖK REGGEL EGY KIS KÉSÉSSEL, 8:33-KOR VÉGÜL ÚJRA MEGNYITTÁK AZ ARNO-PARTI ÉPÜLET KAPUIT.

 

A MÚZEUM NEM AZÉRT NYITOTT KI, MERT CSATLAKOZOTT VOLNA BÁRMIFÉLE POLGÁRI ENGEDETLENSÉGHEZ, ÉPP ELLENKEZŐLEG: AZ OLASZ KORMÁNY IDÉN LAZÍTOTT KICSIT A JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOKON, ÍGY A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSSZÁMOK ALAPJÁN MÚLT SZOMBATTÓL SÁRGA ZÓNÁNAK NYILVÁNÍTOTT TERÜLETEKEN, MINT PÉLDÁUL TOSZKÁNÁBAN LEHETŐVÉ TETTÉK A MÚZEUMOK ÚJRANYITÁSÁT. NEM SIETTÉK EL.

 

A 8:30-RA MEGHIRDETETT NYITÁSKOR MINDÖSSZE HÁROM EMBER VÁRT ARRA, HOGY BEMEHESSEN, KÉT IDŐSEBB FIRENZEI LAKOS, ILLETVE EGY ARGENTÍNÁBÓL ÉRKEZETT DIÁK, AKI A FACEBOOKON LÁTTA, HOGY MEGNYIT A MÚZEUM, ÍGY HÁT BE IS UGROTT AZ UFFIZIBE. .

 

A FIRENZEI HÁZASPÁR A MÚZEUM EMELETÉRE ÉRVE, AZ OTT AZ IGAZGATÓVAL RENDEZETT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓHOZ ÉRVE DÜHÖNGÖTT IS EGY SORT, MONDVÁN A KÉPEKÉRT FIZETTEK, NEM AZÉRT, HOGY HÜLYE ÚJSÁGÍRÓKAT KELLJEN KERÜLGETNIÜK.

 

LEONARDO DA VINCI ANGYALI ÜDVÖZLET CÍMŰ FESTMÉNYE A TÖKÉLETESEN ÜRES LEONARDO-TEREMBEN. NA JÓ, TÖKÉLETESEN AZÉRT NEM: A TEREMŐR ÉS A FOTÓS OTT VAN.

 

UGYANABBAN A TEREMBEN EGY FÉLKÉSZ, KORAI LEONARDO: A MÁGUSOK IMÁDÁSA. AZ 1481-BEN KÉSZÜLT MŰALKOTÁS 1670 ÓTA VAN A FIRENZEI UFFIZIBEN. CHARLES NICHOLL, A RENESZÁNSZ MESTER ÉLETRAJZÍRÓJA FELTÉTELEZÉSE SZERINT A FESTMÉNY JOBB ALSÓ SZÉLÉN A FIATAL, AKKOR MÉG 29 ÉVES MŰVÉSZ SAJÁT MAGÁT IS MEGFESTETTE.

 

FLORA, CHLORIS ÉS ZEPHYR. A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZEK A MAI NAPIG VITÁZNAK ARRÓL, HOGYAN IS KELLENE PONTOSAN ÉRTELMEZNI BOTTICELLI PRIMAVERÁJÁT

 

A KÖVETKEZŐ HETEKBEN ERRŐL A HELYSZÍNEN ZAVARTALANUL VITÁZHATNAK.

 

A LEGNAGYOBB TURISTATÖMEG BOTTICELLI EGY MÁSIK MŰVÉNÉL, A SZOMSZÉDOS TEREMBEN KIÁLLÍTOTT VÉNUSZ SZÜLETÉSÉNÉL (1485/86) SZOKOTT LENNI. VALÓSZÍNŰLEG NEM AZÉRT ISMERŐS, MERT AZ OLASZ TÍZCENTESEN IS VÉNUSZ PORTRÉJÁT LÁTNI.

 

EZT SE HITTE VOLNA SENKI 2019-BEN: 2021 ELEJÉN AZ OLASZ ÚJSÁGÍRÓK AZT VÁRJÁK, MIKOR SZELFIZIK VALAKI A FESTMÉNY ELŐTT, HOGY AZTÁN MEGINTERJÚVOLHASSÁK.

 

HOSSZÚ ÓRÁKIG EL LEHET VESZNI BENT EGYEDÜL, MÉG ÚGY IS, HOGY A TÉRFIGYELŐ KAMERÁK MELLETT MÁS ISMERŐS SZEMEK IS FIGYELIK A LÁTOGATÓK LÉPTEIT.

 

NEM, EZ NEM AZ EREDETI, RÓMAI KORI LAOKÓN-CSOPORT, AMIT EGY FÖLDMŰVES ÁSOTT KI RÓMÁBAN 1506-BAN, ÉS MAGA MICHELANGELO SE MERTE RESTAURÁLNI, MONDVÁN NEM ÉR FEL HOZZÁ. EZT A FIRENZEI BACCIO BANDINELLI KÉSZÍTETTE 1525-BEN. AZ EREDETIT A VATIKÁNI MÚZEUMBAN ŐRZIK, RÓMÁBAN. EZZEL BÚCSÚZIK AZ UFFIZI A LÁTOGATÓITÓL.

 

NO PICNIC – ÁLL A KÁVÉZÓVAL SZEMBENI FALON. A KÁVÉZÓ TERASZA LÉNYEGÉBEN A LOGGIA DEI LANZI TETEJE. NEMCSAK LÁTNI INNEN A FIRENZEI DÓM KUPOLÁJÁT VAGY ÉPP A PALAZZO VECCHIÓT, DE EGÉSZEN KIVÁLÓ SPREMUTÁJUK IS VAN, MOST ÉPPEN KÜLÖNBÖZŐ VÉRNARANCSOKBÓL. HA ROKONOKAT, ISMERŐSÖKET LÁTOGATNÁL HALASZTHATATLAN OKOKRA HIVATKOZVA TOSZKÁNÁBAN, NE FELEDD: IDEFELÉ ELÉG EGY NEGATÍV COVID-TESZT.

 

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás