Így lőtték le az esti életet Olaszországban a koronavírusra hivatkozva

2020.10.27. 07:54

Noha a jobb éttermek csak 19 órakor nyitnának eleve, a Giuseppe Conte vezette római balpopulista kormány rendelete értelmében hétfőtől egy hónapon át nincs helyben se ital-, se ételfogyasztás 18 óra után komplett Olaszországban. Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

Így lőtték le az esti életet Olaszországban a koronavírusra hivatkozva

17:58-AT MUTAT AZ ÓRA. A RÓMAI KORMÁNY MINISZTERTANÁCS-ELNÖKI RENDELETE (EZ A RETTEGETT DPCM MAGYAR FORDÍTÁSA) ÉRTELMÉBEN HÉTFŐTŐL EGY HÓNAPON ÁT, NOVEMBER 24-IG NEM LEHETNEK MÁR NYITVA 18 ÓRA UTÁN SEM ÉTTERMEK, SEM BÁROK.

18:03: AZ ELŐBBI KISBOLT-BÜFÉ TULAJDONOSA MEGTALÁLTA AZÉRT A KISKAPUT. 18 ÓRA UTÁN UGYANÚGY NYITVA TART, DE CSAK ELVITELRE AD ÉTELT. PERSZE Ő ELEVE ABBÓL ÉL INKÁBB, HOGY BEHŰTI HIDEGRE A SÖRÖKET, AMIKET AZTÁN MAGAS FELÁRRAL ÉRTÉKESÍT.

A SZOFT LOCKDOWNNAK NEVEZETT KIFEJEZETTEN KORAI ZÁRÓRA MINDENESETRE NEM SARKALLTA HIRTELEN ELVITELES FOGYASZTÁSRA A FIRENZEIEKET.

NOHA KORÁBBAN IS VOLT MÁR SZÓ ORSZÁGOSAN KÖTELEZŐEN ELRENDELT ÚN. KORAI ZÁRÓRÁRÓL, EZ AKKOR MÉG 23 ÓRÁT JELENTETT, NEM 18 ÓRÁT. A LEGTÖBB OLASZORSZÁGI ÉTTEREM ELEVE CSAK 18 VAGY 19 ÓRAKOR NYITNA KI A SZIESZTÁT KÖVETŐEN.

RÓMA NEM AKARJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ISMÉT KAPACITÁSÁNAK HATÁRAIT FESZEGESSE, MINT AHOGY AZ TAVASSZAL TÖRTÉNT A JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMÁBAN. PERSZE EZ AKKOR SEM A KOMPLETT OLASZ EGÉSZSÉGÜGYET ÉRINTETTE: PÁR KÖZEPES MÉRETŰ ÉSZAKOLASZ VÁROS KÓRHÁZÁBAN OMLOTT ÖSSZE AZ ELLÁTÁS.

HÉTFŐN A HÍREK 21 273 ÚJ OLASZORSZÁGI KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTRŐL SZÓLTAK. A JÁRVÁNY TAVASZI HULLÁMÁBAN A CSÚCS MÉG A HÉTEZRES NAPI ÚJESET-SZÁMOT SEM ÉRTE EL. IGAZ, AKKOR SOKKAL TÖBBEN HALTAK MEG, MINT MOST (OKTÓBER 25-ÉN 128-AN HALTAK MEG COVIDBAN), HISZEN AZÓTA MÁR JÓVAL NAGYOBB A TUDÁSUNK A KÍNAI VÍRUSRÓL.

EZ EGY VINOTÉKA, AMELYBŐL KORÁBBAN FÜRTÖKBEN LÓGTAK KI AZ EMBEREK, HOGY STÍLSZERŰEK LEGYÜNK. MOST INKÁBB KI SE NYITOTT, A TULAJDONOS ANNYIT ÜZEN, HOGY KÉR MINDENKIT, TARTSA BE AZ ÚJ SZABÁLYOKAT, ÉS BÍZIK AZ EMBEREKBEN.

EZEN A TÉREN EGY KITŰNŐ BORBÁR MŰKÖDÖTT EDDIG, AMI 5 EURÓ/POHÁR ÁRON MÉRTE A JOBBNÁL JOBB FRIULANOKAT, RIBOLLA GIALLÁKAT, FRANCIACORTÁKAT ÉS VERMENTINOKAT, HA KELLETT, MŰANYAGPOHÁRBAN IS, SÉTÁLÁSRA. MOST BE VANNAK ZÁRVA, A TERET A SEMMIFÉLE ITALT NEM URALÓ KIOSZK ÉS MÖGÖTTE EGY GYÓGYSZERTÁR TARTJA ÉLETBEN.

A TÉR MÁSIK FELE, AHOL ÁLLÓHELY IS ALIG VOLT, NEMHOGY HELY A PADOKON VAGY A LÉPCSŐN. A COVID-KORSZAK MINDEN REMÉNYTELENSÉGE SUGÁRZIK MOST INNEN.

NOHA AKI ÉTELT-ITALT NEM KÍNÁL HELYBENFOGYASZTÁSRA, MERT MONDJUK RUHABOLT, AZ AKÁR 19:30-IG IS KINYITHAT. ŐK KÖSZÖNIK, NEM ÉLNEK A LEHETŐSÉGGEL.

ŐK NYITVA VANNAK 19:30-IG.

A KORONAVÍRUS ÍGY IS SOKSZOROSAN BETETT MÁR FIRENZÉNEK: A RENESZÁNSZ BELVÁROS GYAKORLATILAG AZ IDEGENFORGALOMBÓL ÉL, TÖBB ÉTTERMET MÁR TÖNKRETETT AZ ELSŐ HULLÁM IS, EZ A MÁSODIK MOST MÉG KEMÉNYEBB MENETNEK ÍGÉRKEZIK.

LEGALÁBB A SZUPERMARKET-LÁNCOK ÖRÜLNEK A PLUSZFORGALOMNAK.

MEG AZ UTCAI ÁRUSOK A LEPATTANÓNAK.

A STREETELŐK AZ OKTÓBER VÉGI JÓ IDŐNEK.

A BÁRBÓL ELVITELRE KIKÉRT SÖRÖKET A BÁR ELŐTT ELFOGYASZTÓK PEDIG ANNAK, HOGY AHOGY A KÜLTÉRI MASZKVISELÉST, ÚGY VALÓSZÍNŰLEG EZT SE NAGYON FOGJA ELLENŐRIZNI SENKI, HISZEN KÖNNYEBB SZIGORÍTANI A DOLGOKAT, MINT BETARTATNI ŐKET.

A CONTE-KORMÁNY SZERINT HA AZ OLASZOK JÓL VISELIK AZ EGY HÓNAPON ÁT TARTÓ SZOFT LOCKDOWNT, ÚGY A KARÁCSONYT MÁR NYUGODTABBAN TÖLTHETIK EL. CSAK AZTÁN NEHOGY KIJÁRÁSI TILALOM ELRENDELÉSÉVEL KELLJEN GARANTÁLNI A NYUGALMAT.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek