+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2020. október 27. kedd, 07:54
Noha a jobb éttermek csak 19 órakor nyitnának eleve, a Giuseppe Conte vezette római balpopulista kormány rendelete értelmében hétfőtől egy hónapon át nincs helyben se ital-, se ételfogyasztás 18 óra után komplett Olaszországban. Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

17:58-AT MUTAT AZ ÓRA. A RÓMAI KORMÁNY MINISZTERTANÁCS-ELNÖKI RENDELETE (EZ A RETTEGETT DPCM MAGYAR FORDÍTÁSA) ÉRTELMÉBEN HÉTFŐTŐL EGY HÓNAPON ÁT, NOVEMBER 24-IG NEM LEHETNEK MÁR NYITVA 18 ÓRA UTÁN SEM ÉTTERMEK, SEM BÁROK.

 

18:03: AZ ELŐBBI KISBOLT-BÜFÉ TULAJDONOSA MEGTALÁLTA AZÉRT A KISKAPUT. 18 ÓRA UTÁN UGYANÚGY NYITVA TART, DE CSAK ELVITELRE AD ÉTELT. PERSZE Ő ELEVE ABBÓL ÉL INKÁBB, HOGY BEHŰTI HIDEGRE A SÖRÖKET, AMIKET AZTÁN MAGAS FELÁRRAL ÉRTÉKESÍT.

 

A SZOFT LOCKDOWNNAK NEVEZETT KIFEJEZETTEN KORAI ZÁRÓRA MINDENESETRE NEM SARKALLTA HIRTELEN ELVITELES FOGYASZTÁSRA A FIRENZEIEKET.

 

NOHA KORÁBBAN IS VOLT MÁR SZÓ ORSZÁGOSAN KÖTELEZŐEN ELRENDELT ÚN. KORAI ZÁRÓRÁRÓL, EZ AKKOR MÉG 23 ÓRÁT JELENTETT, NEM 18 ÓRÁT. A LEGTÖBB OLASZORSZÁGI ÉTTEREM ELEVE CSAK 18 VAGY 19 ÓRAKOR NYITNA KI A SZIESZTÁT KÖVETŐEN.

 

RÓMA NEM AKARJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER ISMÉT KAPACITÁSÁNAK HATÁRAIT FESZEGESSE, MINT AHOGY AZ TAVASSZAL TÖRTÉNT A JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMÁBAN. PERSZE EZ AKKOR SEM A KOMPLETT OLASZ EGÉSZSÉGÜGYET ÉRINTETTE: PÁR KÖZEPES MÉRETŰ ÉSZAKOLASZ VÁROS KÓRHÁZÁBAN OMLOTT ÖSSZE AZ ELLÁTÁS.

 

HÉTFŐN A HÍREK 21 273 ÚJ OLASZORSZÁGI KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTRŐL SZÓLTAK. A JÁRVÁNY TAVASZI HULLÁMÁBAN A CSÚCS MÉG A HÉTEZRES NAPI ÚJESET-SZÁMOT SEM ÉRTE EL. IGAZ, AKKOR SOKKAL TÖBBEN HALTAK MEG, MINT MOST (OKTÓBER 25-ÉN 128-AN HALTAK MEG COVIDBAN), HISZEN AZÓTA MÁR JÓVAL NAGYOBB A TUDÁSUNK A KÍNAI VÍRUSRÓL.

 

EZ EGY VINOTÉKA, AMELYBŐL KORÁBBAN FÜRTÖKBEN LÓGTAK KI AZ EMBEREK, HOGY STÍLSZERŰEK LEGYÜNK. MOST INKÁBB KI SE NYITOTT, A TULAJDONOS ANNYIT ÜZEN, HOGY KÉR MINDENKIT, TARTSA BE AZ ÚJ SZABÁLYOKAT, ÉS BÍZIK AZ EMBEREKBEN.

 

EZEN A TÉREN EGY KITŰNŐ BORBÁR MŰKÖDÖTT EDDIG, AMI 5 EURÓ/POHÁR ÁRON MÉRTE A JOBBNÁL JOBB FRIULANOKAT, RIBOLLA GIALLÁKAT, FRANCIACORTÁKAT ÉS VERMENTINOKAT, HA KELLETT, MŰANYAGPOHÁRBAN IS, SÉTÁLÁSRA. MOST BE VANNAK ZÁRVA, A TERET A SEMMIFÉLE ITALT NEM URALÓ KIOSZK ÉS MÖGÖTTE EGY GYÓGYSZERTÁR TARTJA ÉLETBEN.

 

A TÉR MÁSIK FELE, AHOL ÁLLÓHELY IS ALIG VOLT, NEMHOGY HELY A PADOKON VAGY A LÉPCSŐN. A COVID-KORSZAK MINDEN REMÉNYTELENSÉGE SUGÁRZIK MOST INNEN.

 

NOHA AKI ÉTELT-ITALT NEM KÍNÁL HELYBENFOGYASZTÁSRA, MERT MONDJUK RUHABOLT, AZ AKÁR 19:30-IG IS KINYITHAT. ŐK KÖSZÖNIK, NEM ÉLNEK A LEHETŐSÉGGEL.

 

ŐK NYITVA VANNAK 19:30-IG.

 

A KORONAVÍRUS ÍGY IS SOKSZOROSAN BETETT MÁR FIRENZÉNEK: A RENESZÁNSZ BELVÁROS GYAKORLATILAG AZ IDEGENFORGALOMBÓL ÉL, TÖBB ÉTTERMET MÁR TÖNKRETETT AZ ELSŐ HULLÁM IS, EZ A MÁSODIK MOST MÉG KEMÉNYEBB MENETNEK ÍGÉRKEZIK.

 

LEGALÁBB A SZUPERMARKET-LÁNCOK ÖRÜLNEK A PLUSZFORGALOMNAK.

 

MEG AZ UTCAI ÁRUSOK A LEPATTANÓNAK.

 

A STREETELŐK AZ OKTÓBER VÉGI JÓ IDŐNEK.

 

A BÁRBÓL ELVITELRE KIKÉRT SÖRÖKET A BÁR ELŐTT ELFOGYASZTÓK PEDIG ANNAK, HOGY AHOGY A KÜLTÉRI MASZKVISELÉST, ÚGY VALÓSZÍNŰLEG EZT SE NAGYON FOGJA ELLENŐRIZNI SENKI, HISZEN KÖNNYEBB SZIGORÍTANI A DOLGOKAT, MINT BETARTATNI ŐKET.

 

A CONTE-KORMÁNY SZERINT HA AZ OLASZOK JÓL VISELIK AZ EGY HÓNAPON ÁT TARTÓ SZOFT LOCKDOWNT, ÚGY A KARÁCSONYT MÁR NYUGODTABBAN TÖLTHETIK EL. CSAK AZTÁN NEHOGY KIJÁRÁSI TILALOM ELRENDELÉSÉVEL KELLJEN GARANTÁLNI A NYUGALMAT.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás