Ilyen üresen még a helyiek sem látták Firenzét, nemhogy a turisták

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.17. 15:56

Turisták már rég nincsenek, de a római kormány már a helyieket is az otthonukba parancsolta Toszkánában. A reneszánsz épületek és szobrok így magukra maradtak, a belváros olyan lett, mint egy filmforgatás díszlete, amikor a stáb elment ebédelni. Mi azért megmutatjuk, milyen. Fotóriport!

Ilyen üresen még a helyiek sem látták Firenzét, nemhogy a turisták

VASÁRNAP VÖRÖS ZÓNÁBA RAKTÁK TOSZKÁNÁT, AMI AZT JELENTI, HOGY BEKÖSZÖNTÖTT A MÁSODIK LOCKDOWN FIRENZÉBEN: AZ UTCÁRA KIMENNI CSAK A LEGSZÜKSÉGESEBB ÉS LEGINDOKOLTABB ESETBEN SZABAD, ÉS GYAKORLATILAG MINDEN ZÁRVA TART.

AZ ÉLELMISZERBOLTOK, GYÓGYSZERTÁRAK, TABAKOSOK ÉS ÚJSÁGOSOK PERSZE NYITVA TARTANAK, AHOGY AZ ÉTTERMEKBŐL IS LEHET KÉRNI ELVITELRE.

SPORTOLNI TERMÉSZETESEN SZABAD A LAKÁS KÖZELÉBEN, AMÚGY PEDIG EGY ÖNIGAZOLÁSSAL, EGY AUTOCERTIFICAZIONÉVAL KELL MÁSZKÁLNI MINDENHOVA, AMIBEN FELTÜNTETI AZ EMBER, HOGY PONTOSAN MILYEN CÉLLAL IS VAN AZ UTCÁN.

A VÁROS MINDENESETRE TELJESEN KIÜRÜLT, DE NEM A KÖZELI TENGERPART MIATT. MÉG A 20 FOK ÉS A NAPSÜTÉS SEM CSALTA AZ UTCÁRA AZ EMBEREKET.

AKI VALAMIÉRT MÉGIS BEMERÉSZKEDETT A BELVÁROSBA, ÚGY ÉREZTE, MINTHA EGY RENESZÁNSZ KORBAN JÁTSZÓDÓ FILM DÍSZLETEI KÖZÉ CSÖPPENT VOLNA.

AHOL KORÁBBAN TURISTÁK EZREI TOLONGTAK AZÉRT, HOGY BEJUSSANAK FIRENZE VALAMELY NEVEZETESSÉGÉBE, VAGY CSAK SIMÁN LEFOTÓZHASSÁK AZT, MOST LEGFELJEBB JÁRŐRÖZŐ CSENDŐRÖKET, UTCATISZTÍTÓKAT VAGY ÉTELFUTÁROKAT LEHET LÁTNI.

FIRENZE IKONIKUS DÓMJÁNAK KUPOLÁJÁT MÁR MESSZIRŐL LÁTNI LEHET. MOST CSAK KATONÁK VANNAK ELŐTTE, AKIK A TERRORVESZÉLY MIATT OTT POSZTOLNÁNAK AMÚGY IS.

A PIAZZA DELLA REPUBBLICÁN NINCSENEK NYITVA SEM AZ ELEGÁNS KÁVÉHÁZAK, ÉS A KÖRHINTA SE MŰKÖDIK. CSERÉBE RENDŐRÖK FELÜGYELIK A TERET.

MÉG SZERENCSE, HOGY ENNYI SZOBOR VAN A PALAZZO VECCHIO ELŐTTI TÉREN. A PALOTÁBAN A HABSBURGOK URALTA TOSZKÁN NAGYHERCEGSÉGHEZ MÉLTÓ MÓDON FRESKÓK EMLÉKEZNEK MEG A MONARCHIA OLYAN VÁROSAIRÓL, MINT POSSONIUM.

MICHELANGELO DÁVID-SZOBRA EREDETILEG ITT ÁLLT 1504 ÓTA, NEMPEDIG AZ INNEN PÁR SAROKRA LÉVŐ GALLERIA DELL'ACCADEMIA KUPOLACSARNOKÁBAN, AHOL 1873 ÓTA FOGADJA LÁTOGATÓIT. AZ IDERAKOTT MÁSOLAT A NAGY ÜRESSÉGET NÉZI VASÁRNAP ÓTA.

A DÁVID-MÁSOLAT BALOLDALÁN, A LOGGIA DEI LANZI LÉPCSŐIN TÖBBNYIRE FÁRADT TURISTÁK ÜLNEK SZENDVICSET MAJSZOLVA, MOST CSAK EGY FORGATÓCSOPORT ÖRÖKÍTI MEG BENVENUTO CELLINI MESTERMŰVÉNEK, A RENESZÁNSZ-BAROKK ÁTMENETET JELENTŐ MANIERIZMUS CSÚCSMŰVÉNEK TARTOTT PERSZEUSZ-SZOBOR MAGÁNYÁT.

AZ UFFIZI-KÉPTÁR ELŐTT SEM KÍGYÓZNAK SOROK. HA VALAKI SZERETNÉ MEGNÉZNI A MEDICIEK ALAPÍTOTTA, 1581 ÓTA FENNÁLLÓ GYŰJTEMÉNYT, LEGINKÁBB ONLINE TEHETI MEG.

A LÁNGOT EGY FESTŐ ŐRZI CSAK, DE LÁTHATÓAN Ő IS CSAK MAGA MIATT.

AKI JÁRT MÁR AZ ARNO PARTJÁNAK EZEN A RÉSZÉN, ÉS PRÓBÁLT FOTÓT IS KÉSZÍTENI A FOLYÓN MÁR A 14. SZÁZAD ÓTA ÁTÍVELŐ PONTE VECCHIÓRÓL, VALÓSZÍNŰLEG NEM HISZI EL ÉS HÜLEDEZVE NÉZI, HOGY EZ A RÉSZ AKÁR ENNYIRE ÜRES IS LEHET. 

DES KANN I NET GLAUBN, MONDTA AZ ÁRKÁD TÚLFELÉN FOTÓZÓ NÉMET TURISTA FELESÉGÉNEK AZ ÜRES FIRENZÉN ÁT VÉGIGSÉTÁLVA. EZ ANNYIT TESZ: NEM HISZI EL. AZ ÁRKÁDOK FÖLÖTT AMÚGY EGY JÓ 800 MÉTERES FOLYOSÓ HALAD ÁT, AMI AZ UFFIZIT KÖTI ÖSSZE AZ ARNO TÚLOLDALÁN LÉVŐ PITTI-PALOTÁVAL, A TERVEZŐ VASARIRÓL ELNEVEZVE.

A PONTE VECCHIO ARANYMŰVESEI MIND ZÁRVA.

A KILÁTÁS AZ ÖREG HÍDRÓL. ITT IS, AZ ÁRKÁDOK FÖLÖTT HALAD A VASARI-FOLYOSÓ, OTT LÓG AZ UFFIZI-KÉPTÁR NAGYJÁBÓL 1600 DARABOS PORTRÉGYŰJTEMÉNYÉNEK RÉSZEKÉNT TÖBBEK KÖZT SZINYEI MERSE PÁL ÖNARCKÉPE IS. CSAK CSOPORTOSAN LÁTOGATHATÓ.

SZEMBEN VELE A SAJÁT ÉLETÉRŐL KÖNYVET ÍRÓ, ÉS AZZAL NAGY SIKERT ARATÓ SZOBRÁSZMŰVÉSZ, BENVENUTO CELLINI SZOBRA. RITKA, HOGY EGY ITT KÉSZÜLT FOTÓNAK EZ LEGYEN A KÖZÉPPONTJÁBAN, A PONTE VECCHIO EZEN RÉSZE ÓRIÁSI SZELFIS SZPOT.

AKÁRMENNYIRE IS BÉKÉSNEK TŰNIK A KÉPEN AZ ARNO, 1966 NOVEMBERÉBEN FIRENZE FÉL BELVÁROSÁT ELVITTE AZ ÁRADÁS. A BELVÁROS EGY RÉSZÉN, A SANTA CROCE-TEMPLOM KÖRÜLI TERÜLETEN A HAT MÉTERT IS MEGHALADTA A VÍZÁLLÁS.

AZ ARNO PARTJÁTÓL EGÉSZEN AZ ANTINORI-PALOTÁIG ELVEZETŐ, DIVATÜZLETEK SORÁT FELVONULTATÓ VIA TORNABUONI FÖLÖTT MÁR KARÁCSONYI DÍSZEK LÓGNAK.

A MERCATO DEL PORCELINNO TÖBBNYIRE AZ OSZLOPOKAT TELJESEN ELTAKARÓ BŐRÁRUSOKKAL VAN TELE. ENNYIRE ÜRESEN LÁTNI? HIHETETLEN.

A SANTA MARIA NOVELLA, FIRENZE EGYIK LEGJELENTŐSEBB TEMPLOMA ELŐTT MENTŐK SORA ÁLL. A PADOKON MEGPIHENŐ JÁRÓKELŐK ÉS HAJLÉKTALANOK NAPOZNAK.

FOTÓRIPORTOK ESETÉBEN MINDIG NAGYON SZIMBOLIKUS, HOGY MI AZ UTOLSÓ KÉP. HÁT, EZ. POKOLBA AZ INFLUENZÁVAL, IDÉN BEOLTATOM MAGAM, ÜZENI A HIRDETÉS EZEN A CITYLIGHTON. NEM IS AKÁRHOL: A VILLAMOSMEGÁLLÓ NEVE AZ, HOGY EGYSÉG.

FOTÓK: Bukovics Martin, Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek