+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A koronavírus-járvány következtében még a korábbinál is alacsonyabbra csökkent a balkáni országok és Budapest közötti repülőforgalom, ezért

 

a Wizz Air az öt, Budapestet a Balkánnal összekötő járatából már hármat törölt is,

 

írja a Forbes. Miután évekkel korábban úgy döntött a magyar kormány, hogy az állami légitársaság, a Malév csődje után újraindítaná/ösztönözné a Budapest és a balkáni országok közötti repülőjáratokat, pályázatot hirdetett ennek megvalósulására. Ezt végül a Wizz Air magyarországi székhelyű fapados légitársaság nyerte el, megszerezve ezzel az állami támogatást is. Mint kiderült, a légitársaságnak körülbelül 4 milliárd forintot forintot szántak, ám ez az összeg még változhat, ugyanis a támogatási időszak végén, idén márciusban lesz csak nyilvános az állami támogatás mértékének teljes összege. Jó hír a járatokat igénybe nem vevő adófizetőknek, hogy

 

a járatok egy része a piacon is megállta a helyét.

 

Ezt a helyzetet borította a feje tetejére a koronavírus-járvány. Január első heteiben eleve alig indulnak Wizz Air-járatok Budapestről bárhova, és a Forbes számítása szerint a balkáni útvonalak esetleges februári újraindítása már pénzkidobás lenne.

 

A balkáni járatok állami támogatásának lényege eredetileg a Balkán magyar turisták általi felfedezése, illetve a balkáni üzletemberek Budapesten át történő Nyugat-Európába juttatása lett volna. A Wizz Air abban bízott, hogy az állami támogatás lejárta után már piaci alapon is kifizetődő lesz fenntartani a szarajevói, pristinai, szkopjei, tiranai és podgoricai járatokat. Viszont már a koronavírus-járvány általi lockdown előtt is az látszott, hogy a bosnyák és a koszovói főváros nem annyira népszerű cél a magyar turisták között. A járvány végül az albán fővárosba repülő járatot is derékba vágta. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a podgoricai (Montenegró) és a szkopjei (Észak-Macedónia) járatokra február 8-tól lehet foglalni.

 

NYITÓKÉP: cadiju 1968 / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás