Hiába az állami milliárdok, a Wizz Air balkáni útvonalakat törölt

2021.01.20. 13:52

Szkopjéba és Podgoricába lehet már csak utazni velük Budapestről.

Hiába az állami milliárdok, a Wizz Air balkáni útvonalakat törölt

A koronavírus-járvány következtében még a korábbinál is alacsonyabbra csökkent a balkáni országok és Budapest közötti repülőforgalom, ezért

a Wizz Air az öt, Budapestet a Balkánnal összekötő járatából már hármat törölt is,

írja a Forbes. Miután évekkel korábban úgy döntött a magyar kormány, hogy az állami légitársaság, a Malév csődje után újraindítaná/ösztönözné a Budapest és a balkáni országok közötti repülőjáratokat, pályázatot hirdetett ennek megvalósulására. Ezt végül a Wizz Air magyarországi székhelyű fapados légitársaság nyerte el, megszerezve ezzel az állami támogatást is. Mint kiderült, a légitársaságnak körülbelül 4 milliárd forintot forintot szántak, ám ez az összeg még változhat, ugyanis a támogatási időszak végén, idén márciusban lesz csak nyilvános az állami támogatás mértékének teljes összege. Jó hír a járatokat igénybe nem vevő adófizetőknek, hogy

a járatok egy része a piacon is megállta a helyét.

Ezt a helyzetet borította a feje tetejére a koronavírus-járvány. Január első heteiben eleve alig indulnak Wizz Air-járatok Budapestről bárhova, és a Forbes számítása szerint a balkáni útvonalak esetleges februári újraindítása már pénzkidobás lenne.

A balkáni járatok állami támogatásának lényege eredetileg a Balkán magyar turisták általi felfedezése, illetve a balkáni üzletemberek Budapesten át történő Nyugat-Európába juttatása lett volna. A Wizz Air abban bízott, hogy az állami támogatás lejárta után már piaci alapon is kifizetődő lesz fenntartani a szarajevói, pristinai, szkopjei, tiranai és podgoricai járatokat. Viszont már a koronavírus-járvány általi lockdown előtt is az látszott, hogy a bosnyák és a koszovói főváros nem annyira népszerű cél a magyar turisták között. A járvány végül az albán fővárosba repülő járatot is derékba vágta. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a podgoricai (Montenegró) és a szkopjei (Észak-Macedónia) járatokra február 8-tól lehet foglalni.

NYITÓKÉP: cadiju 1968 / Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek