+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A koronavírus-járvány következtében még a korábbinál is alacsonyabbra csökkent a balkáni országok és Budapest közötti repülőforgalom, ezért

 

a Wizz Air az öt, Budapestet a Balkánnal összekötő járatából már hármat törölt is,

 

írja a Forbes. Miután évekkel korábban úgy döntött a magyar kormány, hogy az állami légitársaság, a Malév csődje után újraindítaná/ösztönözné a Budapest és a balkáni országok közötti repülőjáratokat, pályázatot hirdetett ennek megvalósulására. Ezt végül a Wizz Air magyarországi székhelyű fapados légitársaság nyerte el, megszerezve ezzel az állami támogatást is. Mint kiderült, a légitársaságnak körülbelül 4 milliárd forintot forintot szántak, ám ez az összeg még változhat, ugyanis a támogatási időszak végén, idén márciusban lesz csak nyilvános az állami támogatás mértékének teljes összege. Jó hír a járatokat igénybe nem vevő adófizetőknek, hogy

 

a járatok egy része a piacon is megállta a helyét.

 

Ezt a helyzetet borította a feje tetejére a koronavírus-járvány. Január első heteiben eleve alig indulnak Wizz Air-járatok Budapestről bárhova, és a Forbes számítása szerint a balkáni útvonalak esetleges februári újraindítása már pénzkidobás lenne.

 

A balkáni járatok állami támogatásának lényege eredetileg a Balkán magyar turisták általi felfedezése, illetve a balkáni üzletemberek Budapesten át történő Nyugat-Európába juttatása lett volna. A Wizz Air abban bízott, hogy az állami támogatás lejárta után már piaci alapon is kifizetődő lesz fenntartani a szarajevói, pristinai, szkopjei, tiranai és podgoricai járatokat. Viszont már a koronavírus-járvány általi lockdown előtt is az látszott, hogy a bosnyák és a koszovói főváros nem annyira népszerű cél a magyar turisták között. A járvány végül az albán fővárosba repülő járatot is derékba vágta. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a podgoricai (Montenegró) és a szkopjei (Észak-Macedónia) járatokra február 8-tól lehet foglalni.

 

NYITÓKÉP: cadiju 1968 / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás