Nem magyar miniszter vezeti majd ki Romániát a világjárványból, de az RMDSZ azért örül

2020.12.18. 21:25

Bár a fejlesztési és közigazgatási tárca magyar kézbe kerül, sem a képviselőház, sem a szenátus elnöki pozícióját nem sikerült megszereznie az RMDSZ-nek, pedig Kelemen Hunor korábban ezt szerette volna. Az egészségügyi minisztérium helyett még a környezetvédelmi és a sportminisztérium élére kerülhet majd magyar.

Nem magyar miniszter vezeti majd ki Romániát a világjárványból, de az RMDSZ azért örül

Két héttel a román parlamenti választások után a parlamentbe jutott jobbközép pártok (a nemzeti liberális PNL, a liberális-technokrata USR-PLUS és az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ) megegyeztek a kormány összetételét illetően. 

A miniszterelnök eszerint az eddigi pénzügyminiszter, Florin Cîțu lesz.

Cîțu körül hárompárti – a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR-PLUS) és Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló – koalíciós kormány fog alakulni.

Három minisztérium magyar kézben

A leendő kormány összetétele egy maratoni, reggel kilenctől 19 óráig tartó egyeztetésen dőlt el, pontot téve az elmúlt másfél hét kálváriájára, amit a kormány összetétele és a parlamenti házelnökök személye körüli konfliktus határozott meg. A kormánykoalíció két nagyobb pártja, a nemzeti-liberális PNL és a liberális-technokrata USR-PLUS is magáénak szerette volna a képviselőház elnöki címét, ám úgy tűnik, hogy a két pártnak végül sikerült megegyeznie.

A szenátus elnöki pozícióját az USR-PLUS kapta,

Ludovic Orban volt miniszterelnök pedig megelégedhet: képviselőházi elnök lesz belőle.

Orban eddig még nem jelentette ki hivatalosan, hogy házelnök lesz, ám miután lemondott a miniszterelnökségről, ez volt az elsőszámú célja – a siker most borítékolhatónak tűnik.

A tárgyalásokon mind a PNL, mind az USR-PLUS kompromisszumokra kényszerült. A liberális-technokraták által óhajtott pénzügyminisztérium a PNL-nél maradt, viszont a USR-PLUS megkapta az igazságügyet és az EU-s alapok minisztériumát. USR-es, liberális-technokrata miniszter fogja irányítani a szállításügyet és az egészségügyet is.

A legnagyobb koalíciós párt, a PNL szinte az összes fontos minisztériumot megtartotta:

övék a védelem, a külügy, a belügy, a pénzügy, az oktatásügy, és furcsa módon a kultúra is (a korábbi kormányokban az RMDSZ vezett ezt a minisztériumot).

Az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ a nagyobbik kormánypártokkal való tárgyalás során a vártnál gyengébben szerepelt.

Az RMDSZ ugyan három miniszteri széket kapott, ám ezek közül kettő súlytalannak mondható.

Bár a fejlesztési és közigazgatási fontos, a környezetvédelmi és a sportminiszteri pozíció nem jelentős. A szintén fajsúlyosabb egészségügyi minisztérium kapcsán korábban szintén felröppent a hír, hogy az RMDSZ kaphatja meg, de ez sem így alakult.

Korábban, az államfővel való egyeztetés után Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még azt mondta, hogy „a legtöbb mandátummal rendelkező párt kell miniszterelnököt jelöljön” – vagyis a PNL –, de ezért cserébe a képviselőház vagy szenátus vezetéséről le kellene mondjanak,az USR-PLUS-nak és az RMDSZ-nek pedig meg kellene kapnia a házelnöki pozíciókat. Ez végül szintén nem így alakult, az RMDSZ nem jutott házelnöki pozícióhoz – bár elképzelhető, hogy Kelement ezt a korábbi követelését csak tárgyalási pozícióinak erősítése miatt dobta be.

KELEMEN HUNOR RMDSZ-ELNÖK A BUKARESTI PAPRIKA RÁDIÓ STÚDIÓJÁBAN. FOTÓ: KH/FB

A szenátus és a képviselőház elnöki tisztsége egyébként azért lényeges, mert ezekből a pozíciókból befolyásolni lehet, hogy fontos (például magyarsággal kapcsolatos) törvényjavaslatok ne porosodjanak a fiókokban.

Az RMDSZ szerint nagy siker

Az üggyel kapcsolatban az Azonnali megkereste Csoma Botondot, az RMDSZ képviselőházi frakciójának újonnan megválasztott frakcióvezetőjét, aki elmondta, hogy a mai nap folyamán a minisztériumok elosztásáról egyeztettek a koalíciós partnerekkel, de a

miniszterjelöltek személyéről nem volt még szó, ezért minden találgatás a jelöltekkel kapcsolatban csak egyszerű spekuláció.

Hegdüs Csilla, az RMDSZ szóvivője azt is elmondta az Azonnalinak, hogy a Romániai Demokrata Szövetség lekésőbb hétfő estig dönteni fog arról, hogy kit jelölnek majd az általuk vezetett fejlesztési, környezetvédelmi és sportminisztérium élére.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli az RMDSZ, hogy nem kapta meg sem a képviselőház, sem a szenátus házelnöki tisztségét, a sajtószóvivő kitérő választ adott: hangsúlyozta, hogy a mostani egyezséggel történelmi sikereket értek el, hiszen a 18 minisztériumból hármat sikerült megszerezni, és egy miniszterelnök-helyettest is ad az RMDSZ. 

Azt is történelmi sikerként élik meg, hogy a fejlesztési minisztérium hozzájuk került, mivel a szóvivő szerint

„nincs olyan dolog, amiben a fejlesztési minisztérium ne venne részt ebben az országban”.

Korábban arról írtak a romániai lapok (és az Azonnali is), hogy az RMDSZ-hez fog kerülni a kulturális tárca, de a mai bejelentések alapján ez nem így lett. Ennek kapcsán Hegedüs az Azonnalinak elmondta, hogy ők egyetlen egy tárcáról sem egyeztettek korábban a partnerekkel, aki pedig erről írt, az csak a múltból táplálkozik (Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban betöltötte ezt a pozíciót 2014 márciusa és októbere között, sőt, maga Hegedüs Csilla is volt már a tárca élén 2014 novemberében és decemberében).

Mi következik most?

Az alkotmány szerint jövő héten az államelnök, Klaus Johannis fel kell kérje a többséget összehozó oldal jelöltjét, azaz a nemzeti liberális Florin Cîțu-t a kormányalakításra. A miniszterelnök-jelölt a kormánytagok egyeztetett névsorával bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől kormányára, azt pedig a jobbközép pártok (PNL, USR-PLUS, RMDSZ) képviselői minden bizonnyal megszavazzák majd.

Román sajtóinformációk szerint egyébként az RMDSZ Cseke Attila szenátort jelölné a fejlesztési minisztérium élére, és Tánczos Barna szenátor venné át a környezetvédelmi tárca vezetését.  

NYITÓKÉP: Florin Cîțu / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek