+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. december 8. kedd, 16:56
Ez még csak nem is lenne olyan meglepő, ha nem lenne éppen világjárvány. A román sajtó szerint egyébként három minisztériumot is vihet az RMDSZ a formálódó romániai kormányban.

A vasárnapi, meglepő fordulatokat hozó romániai parlamenti választások után már nagyban folynak a háttérben a kormányalakítási tárgyalások a parlamenti pártok között az erdélyi és a román sajtó szerint.

 

Arról már az Azonnali is írt, hogy hiába nyert a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) vasárnap, Romániában valószínűleg jobbközép-liberális kormánykoalícióra lehet számítani a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a román Momentumként is emlegetett liberális USR-PLUS összefogásával, de a koalíció megkerülhetetlen tagja lesz a romániai magyarokat képviselő RMDSZ is. Egyébként Kelemen Hunor RMDSZ elnök is arról beszélt a választások után, hogy erre számít.

 

Kérdéses még, hogy mi lesz a konzervatív Népi Mozgalom Párt (PMP) sorsa, ami jelenleg 5 százalékon áll, de mivel a szavazatokat még nem dolgozták fel teljesen, kérdéses, hogy bejutnak-e a parlamentbe. A román sajtó beszámoló alapján az ő jelenlétükkel már nem is számolnak a koalicíóban, pedig őket is várta volna a nemzeti-liberális PNL.

 

Kedden egyébként Rareș Bogdan, a PNL alelnöke, EP-képviselője és egyik lehetséges miniszterelnök-jelöltje is arról beszélt a kormányalakítás kapcsán,

 

hogy az USR-PLUS-szal és az RMDSZ-szel kényelmes többségük lenne 244 képviselővel és szenátorral a román parlament két házában,

 

plusz további támogatásokra számíthatnak a nem magyar nemzeti kisebbségek 17 képviselőházi tagjától is, akik hagyományosan támogatják a mindenkori román kormánytöbbséget.

 

Magyar kézbe kerülhet a kulturális tárca

 

A legnagyobb kérdés most az, hogy a létrejövő koalícióban a három politikai párt között, hogyan osztják majd el a minisztériumokat. A liberális G4Media PNL-hez közel álló forrásoktól arról értesült, hogy az RMDSZ a kulturális tárcát szeretné magának.

 

Ez egyébként nem nagy meglepetés, hiszen korábban Markó Béla egykori RMDSZ-elnök maga is betöltötte ezt a posztot 2004 és 2007 között – igaz ebben az időszakban Markó egyszerre a román kormány kultrális, oktatási és az európai integrációs tevékenységeket felügyelő miniszterelnök-helyettese is volt. (Románia 2007 január elsején lépett be az Európai Unióba).

 

Markó után Kelemen Hunor 2009 és 2012 között szintén vezette a kulturális tárcát Emil Boc jobbközép kormánya idején, majd 2014 márciusa és novembere között ismételten, amikor már a baloldali Victor Ponta volt a kormányfő. Az RMDSZ jelenlegi szóvivője, Hegedüs Csilla is kipróbálta már magát kulturális miniszterként, igaz csak 2014 novembere és decembere között töltötte be a pozíciót.

 

Ennek tükrében nem meglepő, hogy az RMDSZ magának szeretné a tárcát, hiszen így a magyar kulturális ügyeknek is nagyobb befolyást tudnának szerezni, köztük

 

a csíksomlyói búcsú világgörögséggi listára való felhelyezését is innen tudnák legjobban koordinálni, ami korábban is egyik fő projektje volt az RMDSZ-es politikusoknak, amikor ezt a tárcát vezették.

 

Az RMDSZ irányíthatja a román egészségügyet is

 

A jobboldali Digi24.ro forrásai azt közölték a lappal, hogy a magyarok megkaphatják az egészségügyi és a környezetvédelmi tárcát is.

 

Ha nem lennénk egy világjárvány kellős közepén, akkor nem is lenne különösebben meglepő, hogy az RMDSZ-hez kerülhet ez a tárca, hiszen korábban már több RMDSZ-es politikus is betöltötte ezt a posztot.

 

A koronavírus-járvány miatt azonban érdekes, hogy a lehetséges kormánykoalíció legkisebb pártjának adnák a felértékelődött egészségügyi tárcát.

 

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az RMDSZ 5,85 százalékot szerzett a képviselőházban, a jobboldali-liberális PNL valamivel 25 százalék felett, az USR-PLUS pedig kicsivel 15 százalék alatt szerzett ugyanitt.

 

A román Momentum feladhatja a környezetvédelmi tárcát fajsúlyosabb pozíciókért cserébe

 

A Digi24 szerint a környezetvédelmi tárca is az RMDSZ-é lehet, ha koalícióra lépnek – ez szintén nem teljesen ismeretlen terep a pártnak, adtak már korábban is környezetvédelmi minisztert.

 

A környezetvédelem azonban az USR-PLUS-nak is kiemelt téma:

 

az előző parlamenti ciklusban foggal körömmel ragaszkodtak hozzá, hogy megalakuljon a Környezetvédelmi Ügyészség (DIIM), ami a természetvédelmi bűncselekmények kivizsgálására szakosodna. Romániában ugyanis folyamatosan napirenden van az ellenőrizetlen erdőirtások ügye, aminek az USR-PLUS a DIIM megalapításával akart gátat szabni, ezért népszerűen a megalapítandó Környezetvédelmi Ügyészséget az „erdő DNA-jának” is nevezték. (A DNA, azaz a román korrupcióellenes ügyészség az elmúlt években rengeteg gazdasági és politikai korrupciós bűncselekményt görgetett fel.)

 

Ilyen kontextusban az USR-PLUS-tól meglepő lenne, ha lemondana a környezetvédelmi tárcáról – viszont a román sajtó arról ír, hogy

 

a román Momentum a jóval fajsúlyosabb igazságügyi és a pénzügyi tárcát szeretné igazán magáénak tudni.

 

Ebből a pozícióból nagyobb befolyásuk lenne olyan általuk elindított projektek felügyeletére, mint a „Büntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezés, melynek célja, hogy kitiltsák a romániai közhivatalokból azokat a személyeket, akiket korábban jogerős ítéletben elítélt valamelyik romániai bíróság.

 

Az elkövetkező napokban érdekes lehet, hogy a szavazatok végleges feldogozása után bejut-e a parlamentbe a konzervatív Népi Mozgalom Pártja – ebben az esetben a koalícióban nekik is oszthatnak lapot, bár azt nem lehet tudni, hogy milyen minisztériumokat igényelnének. Az egészségügyi tárca kapcsán pedig az RMDSZ-nél pattog a labda, hiszen 

 

kérdés, hogy a járvány közepén valóban elvállalnák-e a vírussal hadilábon álló román egészségügy vezetését.

 

NYITÓKÉP: A koalíciós tárgyalások vezetői. Ludovic Orban, a PNL elnöke, Dacian Cioloș és Dan Barna, az USR-PLUS társelnökei és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Fotók: FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás