Anomália a határon túl: az RMDSZ inkább románokat támogat alkotmánybírónak, mint volt szenátorát

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.26. 18:04

Az ex-RMDSZ-es Eckstein–Kovács Pétert a liberális román párt, az USR-PLUS jelöli, bár eleve esélytelenül.

Anomália a határon túl: az RMDSZ inkább románokat támogat alkotmánybírónak, mint volt szenátorát

Romániában hamarosan megürül három alkotmánybírói szék, fontos pozíciókat kell tehát pótolni, de ahogy ez lenni szokott, egyáltalán nem politikamentesen zajlik a kinevezés, amely kilenc évre szól.

Az alkotmánybíróság Romániában kilenc tagból áll, és elvileg az garantálja a függetlenségét, hogy a megválasztott bíráknak nem lehet sem hosszabbítani, sem megújítani a mandátumát. A kilenc bírából hármat a parlament alsóháza, hármat a felsőház, hármat pedig az elnök jelöl, és minden esetben a parlament meg kell szavazza a jelölteleket. 

Romániát egy ideje a nemrég még nehezen elképzelhető nagykoalíciós kormány irányítja, amelynek tagjait a választásokat megnyerp, és az elnököt is adó Nemzeti Liberális Párt (PNL), az elmúlt években korrupciós botrányoktól hemzsegő, de a közvélemény-kutatásokban ismét vezető Szociáldemokrata Párt (PSD), és a parlamenti többség szempontjából irreleváns Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotja. A jelek szerint megegyezés született arról, hogy a felsőház alkotmánybíró-jelöltjét a PSD, az alsóházét a PNL delegálja majd.

Ebben a konstrukcióban a kormányzásból tavaly kiszorult Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) nem sok vizet zavar,

azonban léptek egy olyat, amely kicsit kellemetlen helyzetbe hozza mind a kormánykoalíciót, mind külön az RMDSZ-t, amikor úgy döntöttek, hogy Cristi Danilețet és Eckstein–Kovács Pétert jelölik a maguk részéről.

Danileț egy kolozsvári sztárbíró, azon kevés szakemberek egyike, aki állandóan véleményt formált az elmúlt években arról, hogy a PSD igazságüggyel kapcsolatos törvénymódosítási kísérleteivel aláásta a jogállamiságot. A bíró nagyon népszerű azon civil rétegek körében, akik az elmúlt években többször is kénytelenek voltak utcára vonulni az igazságügy függetlenségét féltve.

A kormánykoalíciónak azért is kellemetlen Danileț jelölése, mert a hírek szerint a PSD egy Bogdan Licu nevű jogászt akar jelölni, csakhogy néhány évvel ezelőtt egy erre szakosodott román újságíró megírta,

hogy Licu plagizált a doktori dolgozatában, mégpedig éppen Danileț egy 2009-as, az igazságügyben fellelhető korrupcióról szóló könyvéből. 

Az RMDSZ akkor dönt nemzetpolitikai alapon, amikor neki kényelmes

Magyar szempontból sokkal érdekesebb azonban Eckstein–Kovács Péter jelölése, aki ezelőtt négy évvel lépett ki az RMDSZ-ből, miközben már évek óta más álláspontot képviselt a fontos kérdésekben, mint a Szövetség. A magát liberálisnak valló poltikusnál

akkor telt be a pohár, amikor az RMDSZ 2018-ban segített módosítani a büntetőeljárási törvénykönyvet és a büntetőtörvénykönyvet a PSD-nek, a tiltakozók szerint pedig ez a korrupt politikusoknak segített.

Eckstein egy kolozsvári tüntetésen jelentette be, hogy kilép, akkor egy interjúban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök rögtön azt sugallta, hogy vegyes párt megalapítására törekszik, de Eckstein azóta sem mondott vagy tett ilyet. 

Az USR nem először jelöli fontos pozícióra Ecksteint, néhány éve azt szerették volna, ha ő lenne az ombudsman Romániában, de akkor a parlament végül leszavazta a javaslatot. Igen ám, csakhogy akkor az RMDSZ-esek még a volt szenátoruk mellett szavaztak. Az Azonnali megkérdezte Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvívőt, hogy támogatják-e az alkotmánybírósági jelölését Ecksteinnak, de azt válaszolta, hogy

sem Eckstein sem a pártja nem kérte a támogatást, az RMDSZ pedig a koalíció jelöltjeit fogja támogatni. 

Bár az RMDSZ szeret Ecksteinra USR-párttagként utalni, de az igazság, hogy nem tagja egyetlen pártnak sem.

„Amikor kiléptem – bár nem kérte senki – megígértem, hogy nem grundolok össze új pártot, és nem lépek be másikba, én ehhez tartom magam”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban az Azonnalinak Eckstein-Kovács.

A jogász expoltikus azt mondta,

„az RMDSZ lelkiismeretére van bízva, hogy támogatnak-e, de ha támogatnak, ha nem, úgysem jön össze a szükséges számú szavazat.  A múltkor viszont  a Nép Ügyvédje tisztége is szimbolikus jelölés volt, akkor az RMDSZ-esek többsége megszavazott, lehet, hogy az elmúlt két évben gyengébb jogász lettem, vagy a tisztességemen csorba esett, csak én nem tudok róla”

Az RMDSZ sokszor jelezte, hogy ők a nemzeti alapokon nyugvó politizálásban hisznek, nemrég például jelentős felháborodás volt amiatt, hogy Fekete–Győr András akkori Momentum-elnök a romániai elnökválasztáson egy román jelöltet támogatott, a testvérpártja elnökét, Dan Barnát.

Egy magyar tagja már van a héttagú alkotmánybírói testületnek Varga Attila személyében, aki 2012-ig RMDSZ-es parlamenti képviselő volt. Viszont több így már egész biztos nem lesz, hiszen – bár eddig csak az USR jelölései véglegesek és május 10-ig van idő a pártoknak lépni ez ügyben – elég elképzelhetetlen, hogy valaki a magyar közösségből hirtelen eszükbe jusson.  

A román alkotmánybíróságot sokat támadják

Bár az alkotmány szerint a testület befolyásolhatatlan és független, Romániában számos vád éri az alkotmánybíróságot, hogy a PSD által delegált bírák bizonyos ügyekben segítik a pártot. Az elmúlt években többször felmerült a kinevezések politikától való mentességének gondolata, legutóbb pont a szociáldemokraták találták ki, hogy olyan ne tölthesse be a tisztséget, aki a múltban egy párt tagja volt, de rendszerint az ilyen javaslatokat vagy ellenzékből teszik, és hatalmon aztán elfelejtik, vagy eleve porhintésnek szánják, és olyan módon fogalmazzák meg, hogy az majd alkotmányellenes legyen, s elmeszelje az Alkotmánybíróság.  

 NYITÓKÉP: Eckstein–Kovács Péter/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek