+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. december 7. hétfő, 01:20
Rekordalacsony részvétel, a politika színpadáról búcsúzó legendák, egy semmiből előretört szélsőjobboldali párt, patthelyzet. Új választás, nemzeti egységkormány, teljes nihil, minden benne van a pakliban.

Bejöttek a mindössze 31,84 százalékos részvétellel lezajlott vasárnapi romániai parlamenti választás tényleges részeredményei az esti exit pollt követően, teljes kilátástalanságba taszítva a román közéletet. A cikk a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál íródott.

 

Ezalapján noha az elmúlt egy évet ellenzékben töltő, a 2016-os választást még 45,5 százalékkal nyerő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) 29,8 százalékkal most is megnyerte a választást, nincs kivel kormányt alakítson, természetes partnere, a Victor Ponta vezette Pro Romania párt ugyanis olyannyira kiesett a parlamentből a maga 4,1 százalékával, hogy az eddig tehetséges hatalomtechnikusként ismert Ponta be is jelentette, visszavonul a politizálástól. A PSD számára azonban mindez ideális: a pártelnök Marcel Ciolacu stabilizálta a másfél éve még 20 százalék körül álló pártot, megszabadult a toxikus arcoktól, megszilárdította pártelnöki hatalmát, így komoly arccal dobhat be képtelen ötleteket a kamerák előtt egyszerre akár négy miniszterelnök-jelöltről is. Ők nem igazán akarnának kormányozni: járvány, gazdasági válság, nem szeretik.

 

Noha az eddig kisebbségben kormányzó Ludovic Orban miniszterelnök pártja, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (25,1 százalék) és potenciális szövetségesei, a jobbközép-liberális USR PLUS (14,5 százalék) és az RMDSZ (6 százalék) jobban szerepeltek, mint négy évvel ezelőtt, ez sem elég ahhoz, hogy kormányt alakítsanak. Ez nem csak az ő hibájuk: a Kelemen Hunor által annyira vágyott négyesfogat negyedik tagja úgy néz ki, elhasal a parlamenti küszöbön. A csak 4,6 százalékot elért konzervatív PMP ugyanis úgy néz ki, mégsem működik a pártalapító Traian Băsescu karizmája nélkül. Utóbbi jól tette, hogy a 2019-es EP-választást követően átrakta székhelyét Brüsszelbe, EP-képviselőként most még évekig trollkodhat a román hírtelevíziókban, immáron mindenféle tét nélkül. Azaz hiába szeretne nagyon kormányozni a jobboldal, nem fog tudni.

 

Miközben mind a PNL, mind a PSD bejelentette, hogy megnyerte a választást, az USR PLUS közölte, hogy a PSD-vel biztosan nem lép kormányra, eközben a Facebookon már a koronavírusa miatt karanténban lévő Dan Barna társelnök lemondását követelik. Marcel Ciolacu PSD-elnök arról beszélt, hogy a PSD a PNL-vel egész biztosan nem fog közösen kormányozni, hacsak nem jön létre egy nemzeti egységkormány, azaz egy olyan, amibe minden parlamenti párt delegál embert. Ez azonban már csak azért sem fog létrejönni, mert a parlamentbe 8,7 százalékos eredménnyel bekerült a járványügyi intézkedéseket rendre kritizáló ortodox egyház bosszújaként is felfogható magyar-, maszk- és elitellenes szélsőjobboldali AUR nevű, szinte a semmiből érkezett párt is, amely közölte: kormányzati szerepvállalásról esetükben szó sem lehet.

 

A szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál két dolog biztos csak: az RMDSZ bent van, és 2020 nem cáfolta meg magát.

 

FOTÓ: Ludovic Orban kormányfő. PNL / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás