Meghamisíthatták a román koronavírus-számokat, hogy tavaly decemberben választást lehessen tartani

2021.03.25. 10:05

Ezt állítja a román egészségügyi miniszter. Koalíciós partnere, a miniszterelnököt is adó nemzeti liberális PNL szerint hazudik, de legalábbis ferdít.

Meghamisíthatták a román koronavírus-számokat, hogy tavaly decemberben választást lehessen tartani

Romániában december 23. óta jobbközép koalíciós kormányzás van. Ezek a pártok kormányoznak:

+ a jöbbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), ők adják a miniszterelnököt, Florin Cîțu (ejtsd: Kücu) neoliberális volt bankár személyében;

+ a liberális-technokrata USR-PLUS, amely Dan Barna miniszterelnök-helyettessel, valamint több kulcsminisztériummal – így például Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter – rendelkezik;

+ a romániai magyarság érdekképviseleti szerve, az RMDSZ. Ennek elnöke, Kelemen Hunor ugyancsak miniszterelnök-helyettes, valamint magyar miniszter vezeti a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint az ifjúsági- és sporttárcát is.

A kormánykoalíció pártjai közötti viszony azonban korántsem rózsás, leginkább a PNL és az USR-PLUS politikusai között vannak konfliktusok.

Még március elején a Voiculescu vezette minisztérium – szembemenve a nagyobb koalíciós partnerrel, a PNL-vel – a data.gov.ro oldalon nyilvánossá tette az összes elérhető koronavírus-adatot oltópontra és tesztközpontra lebontva, amellyel kisebb botrányt okozott. Voiculescut ekkor azért bírálták ellenfelei, mert szerintük belenyúlt a nemzetbiztonság ügyeibe, mivel

a nyilvánosságra hozott objektumok listáján katonai és titkosszolgálati objektumok címei is szerepeltek.

A JOBBKÖZÉP ROMÁN KORMÁNY FEKETE BÁRÁNYA: AZ USR-PLUS-OS VLAD VOICULESCU EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

Nemzeti liberális taposóaknák Voiculescu minisztériumában

Kedden a kormánykoalíció – vagy legalábbi Voiculescu és a PNL visonya – újabb szintet lépett. Ekkor Voiculescu a közösségi médiában keveredett kommentháborúba a korábbi, Ludovic Orban vezette nemzeti liberális kabinet PNL-s munkaügyi miniszterével. A tárgy Bukarest lehetséges vesztegzár alá helyezése volt (Bukarestben ugyanis megugrott a járvány fertőzési rátája, napok óta a hat ezrelék fölött van, így vörös színkódot kapott). Voiculescu egészségügyi miniszterként a totális szigor híve, míg a liberálisok inkább engednék a járványt lefutni.

Voiculescu megfogalmazása szerint „a decemberi választások előtti »innovatív« módszer, ahogyan kiszámolták a fertőzési rátát, minimum kérdéseket vet fel”.

A jelenlegi USR-PLUS-os egészségügyi miniszter tehát azzal vádolja PNL-s elődjét, Nelu Tătarut, hogy a választások menetrend szerinti megtartása érdekében meghamisította a fertőzési adatokat.

„A számításból kihagyták a gócpontokat – Európában ilyen még nem fordult elő. A 14 napos rátából véletlenül »kimaradt« két nap” – írta Voiculescu. Hozzátette, hogy ezeket, és ehhez hasonló a „taposóaknákat” talált a minisztériumban.

Az ügyben megszólalt az erdélyi szász származású államfő, Klaus Johannis is, akit a PNL éléről választottak meg államelnöknek. Johannist éppen egy faültetési akció közben kapták el és ott kérdezték a Voiculescu által mondottakról.

BALRÓL JOBBRA: TÁNCZOS BARNA KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTER, KLAUS JOHANNIS ÁLLAMELNÖK, FLORIN CÎȚU MINISZTERELNÖK, CSEKE ATTILA FEJLESZTÉSI, ADRIAN OROȘ FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS NICOLAE CIUCĂ, HADÜGYMINISZTEREK. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

Johannis szerint „nem babrált senki, semmilyen számokkal. Sem a választások előtt, sem a választások után. Szerintem ez egy elsietett kijelentés volt Voiculescu részéről.

Mindössze annyiről van szó, hogy Tătaru miniszter alatt egyféleképpen számolták a fertőzési rátát, most Voiculescu alatt kicsit másképpen. Adatok eltüntetéséről, babrálásról nincsen szó”.

Miért keveredik folyamatosan konfliktusba az USR-PLUS a PNL-vel?

Az újhullámos, liberális-technokrata USR PLUS

évek óta arra építette imidzsét, hogy ők az új erő a román politikában, velük majd meg fog változni a korábbi, háttéralkukon alapuló politikai gyakorlat.

Az USR-PLUS a parlamenti választási kampányában az átláthatósággal kampányolt – úgy tűnik, ebben őszinték is voltak: nemcsak Voiculescu, de a gazdasági miniszter, Caludiu Năsui is publikálta azokat az 5000 euró feletti szerződéseket, amelyek a gazdasági szereplők és az állam között jöttek létre. Lehetséges az is, hogy az USR PLUS hosszú távra tervez: 2024-ben egyszerre négy választás lesz Romániában: államelnöki, parlamenti, önkormányzati és európai parlamenti.

Ezekre kívánják saját jelöltjeiket, valamint a párt brandjét felépíteni.

A PNL és az USR PLUS harcai miatt a választók még nem pártoltak el eddigi kedvencük mellől: mind a PNL, mind az USR PLUS támogatottsága ott van most is, ahol tavaly december 6-án volt: a PNL 25 százalékon, az USR PLUS 15-16 százalék között.

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leteszi hivatali esküjét. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek