+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. március 25. csütörtök, 10:05
Ezt állítja a román egészségügyi miniszter. Koalíciós partnere, a miniszterelnököt is adó nemzeti liberális PNL szerint hazudik, de legalábbis ferdít.

Romániában december 23. óta jobbközép koalíciós kormányzás van. Ezek a pártok kormányoznak:

 

+ a jöbbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), ők adják a miniszterelnököt, Florin Cîțu (ejtsd: Kücu) neoliberális volt bankár személyében;

 

+ a liberális-technokrata USR-PLUS, amely Dan Barna miniszterelnök-helyettessel, valamint több kulcsminisztériummal – így például Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter – rendelkezik;

 

+ a romániai magyarság érdekképviseleti szerve, az RMDSZ. Ennek elnöke, Kelemen Hunor ugyancsak miniszterelnök-helyettes, valamint magyar miniszter vezeti a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint az ifjúsági- és sporttárcát is.

 

A kormánykoalíció pártjai közötti viszony azonban korántsem rózsás, leginkább a PNL és az USR-PLUS politikusai között vannak konfliktusok.

 

Még március elején a Voiculescu vezette minisztérium – szembemenve a nagyobb koalíciós partnerrel, a PNL-vel – a data.gov.ro oldalon nyilvánossá tette az összes elérhető koronavírus-adatot oltópontra és tesztközpontra lebontva, amellyel kisebb botrányt okozott. Voiculescut ekkor azért bírálták ellenfelei, mert szerintük belenyúlt a nemzetbiztonság ügyeibe, mivel

 

a nyilvánosságra hozott objektumok listáján katonai és titkosszolgálati objektumok címei is szerepeltek.

 

A JOBBKÖZÉP ROMÁN KORMÁNY FEKETE BÁRÁNYA: AZ USR-PLUS-OS VLAD VOICULESCU EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

 

Nemzeti liberális taposóaknák Voiculescu minisztériumában

 

Kedden a kormánykoalíció – vagy legalábbi Voiculescu és a PNL visonya – újabb szintet lépett. Ekkor Voiculescu a közösségi médiában keveredett kommentháborúba a korábbi, Ludovic Orban vezette nemzeti liberális kabinet PNL-s munkaügyi miniszterével. A tárgy Bukarest lehetséges vesztegzár alá helyezése volt (Bukarestben ugyanis megugrott a járvány fertőzési rátája, napok óta a hat ezrelék fölött van, így vörös színkódot kapott). Voiculescu egészségügyi miniszterként a totális szigor híve, míg a liberálisok inkább engednék a járványt lefutni.

 

Voiculescu megfogalmazása szerint „a decemberi választások előtti »innovatív« módszer, ahogyan kiszámolták a fertőzési rátát, minimum kérdéseket vet fel”.

 

A jelenlegi USR-PLUS-os egészségügyi miniszter tehát azzal vádolja PNL-s elődjét, Nelu Tătarut, hogy a választások menetrend szerinti megtartása érdekében meghamisította a fertőzési adatokat.

 

„A számításból kihagyták a gócpontokat – Európában ilyen még nem fordult elő. A 14 napos rátából véletlenül »kimaradt« két nap” – írta Voiculescu. Hozzátette, hogy ezeket, és ehhez hasonló a „taposóaknákat” talált a minisztériumban.

 

Az ügyben megszólalt az erdélyi szász származású államfő, Klaus Johannis is, akit a PNL éléről választottak meg államelnöknek. Johannist éppen egy faültetési akció közben kapták el és ott kérdezték a Voiculescu által mondottakról.

 

BALRÓL JOBBRA: TÁNCZOS BARNA KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTER, KLAUS JOHANNIS ÁLLAMELNÖK, FLORIN CÎȚU MINISZTERELNÖK, CSEKE ATTILA FEJLESZTÉSI, ADRIAN OROȘ FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS NICOLAE CIUCĂ, HADÜGYMINISZTEREK. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

 

Johannis szerint „nem babrált senki, semmilyen számokkal. Sem a választások előtt, sem a választások után. Szerintem ez egy elsietett kijelentés volt Voiculescu részéről.

 

Mindössze annyiről van szó, hogy Tătaru miniszter alatt egyféleképpen számolták a fertőzési rátát, most Voiculescu alatt kicsit másképpen. Adatok eltüntetéséről, babrálásról nincsen szó”.

 

 

Miért keveredik folyamatosan konfliktusba az USR-PLUS a PNL-vel?

 

Az újhullámos, liberális-technokrata USR PLUS

 

évek óta arra építette imidzsét, hogy ők az új erő a román politikában, velük majd meg fog változni a korábbi, háttéralkukon alapuló politikai gyakorlat.

 

Az USR-PLUS a parlamenti választási kampányában az átláthatósággal kampányolt – úgy tűnik, ebben őszinték is voltak: nemcsak Voiculescu, de a gazdasági miniszter, Caludiu Năsui is publikálta azokat az 5000 euró feletti szerződéseket, amelyek a gazdasági szereplők és az állam között jöttek létre. Lehetséges az is, hogy az USR PLUS hosszú távra tervez: 2024-ben egyszerre négy választás lesz Romániában: államelnöki, parlamenti, önkormányzati és európai parlamenti.

 

Ezekre kívánják saját jelöltjeiket, valamint a párt brandjét felépíteni.

 

A PNL és az USR PLUS harcai miatt a választók még nem pártoltak el eddigi kedvencük mellől: mind a PNL, mind az USR PLUS támogatottsága ott van most is, ahol tavaly december 6-án volt: a PNL 25 százalékon, az USR PLUS 15-16 százalék között.

 

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leteszi hivatali esküjét. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás