A román miniszterelnök székébe kerülhet az egészségügyi miniszter kirúgása

2021.04.19. 18:42

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A román miniszterelnök székébe kerülhet az egészségügyi miniszter kirúgása

Hétfőn késő délután ült össze a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL), a liberális-technokrata Mentsétek meg Romániát–Plus (USR-PLUS) és az erdélyi magyarok egy részének érdekképviseleti szerve, az RMDSZ. Szokásos koalíciós ülésüket beárnyékolta a múlt heti kisebb kormányválság, amikor is

Florin Cîțu nemzeti liberális miniszterelnök kirúgta a koalíciós partnertől, az USR-PLUS-tól érkezett egészségügyi minisztert, Vlad Voiculescut.

FLORIN CÎȚU MINISZTERELNÖK KELEMEN HUNOR MINISZTERELNÖK-HELYETTES TÁRSASÁGÁBAN ÉRKEZETT MEG A KOALÍCIÓS KORMÁNY ÜLÉSÉRE.

A liberális-technokrata USR-PLUS ezt követően megvonta a bizalmat a nemzeti liberális miniszterelnöktől. A koalíciós ülésen sajtóinformációk szerint

az USR-PLUS kérni fogja Cîțu lemondását.

Sőt, a kormánykoalíciós egyezségüket egy megegyezéssel erősítenék meg, amelyben az is szerepelne, hogy

a miniszterelnök nem meneszthet egy minisztert saját felelősségére, anélkül, hogy ezt a lépést egyeztette volna a koalíciós partnerrel.

A liberális-technokraták ugyanakkor nemcsak a miniszterek tevékenységének felülvizsgálását, hanem a miniszterelnök tevékenységét is felülvizsgálnák. Szerintük ezt a kormánykoalíció vezetői, vagyis Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna USR-PLUS társelnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kellene megtegyék. Ezzel elejét próbálják venni annak a módszernek, ahogyan Cîțu Voiculescut menesztette.

DAN BARNA MINISZTERELNÖK-HELYETTES ÉS EGYBEN USR-PLUS-TÁRSELNÖK CSAK LAKONIKUS „MAJD MEGLÁTJUK” MONDATTAL VÁLASZOLT A TÁRGYALÁS ELŐTT AZ ÚJSÁGÍRÓ AZON KÉRDÉSÉRE, HOGY MI LESZ A KORMÁNYKOALÍCIÓ SORSA.

Voiculescu menesztése körül kialakult ugyanis az az értelmezés, hogy Voiculescu az egészségügyi szektor korrupcióját kívánta volna felszámolni. Azonban mivel 1989 utáni összes romániai párt érintett volt az egészségügyi forrásokhoz való hozzáférésben (leginkább a megyei egészségügyi pénztárak politikai alapon kinevezett vezetői), ezért eltávolították posztjáról a kényelmetlenné váló Voiculescut. Voiculescu a koronavírus-járvány számainak nyilvánosságra hozásához hasonlóan március 31-én a román digitális közigazgatásért felelős hivatalnak nyújtott be kérést, hogy

küldjék át a minisztériumának a román egészségügy összes nyilvános beszerzését, hogy azt publikálják a data.gov.ro oldalon.

Valószínű, hogy Voiculescu ezen akciója az egészségügyi szürke zóna pártfüggetlen szereplőit zavarta, ezért mennie kellett. Ezt mondta minisztertársa, Cladiu Năsui gazdasági miniszter is Voiculescu menesztésének napján. Hasonló véleményt fogalmazott meg Claudiu Pândaru, a Digi24 újságírója is, aki szerint

Voiculescut legyőzte az egészségügyi maffia.

A liberálisok zárnak Cîțu körül

Az elmúlt héten többször is együtt mutatkozott Ludovic Orban PNL-elnök (jelenleg képviselőházi elnök) és Florin Cîțu miniszterelnök. Köztük nem volt mindig ilyen szívélyes a viszony, ugyanis Orban 2019. november és 2020. december között már volt miniszterelnök, amikor a nemzeti liberális kisebbségi kabinetet vezette, de túl népszerű nem volt: a PNL a 2020. decemberi parlamenti választáson alulmaradt a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, amikor is a PNL 25 százalékot szerzett. Ám a PSD nemcsak többséget nem tudott összehozni magának a parlamentben, az eleve a PNL-vel szimpatizáló Klaus Johannis államelnök is a jobboldalt bízta meg kormányalakítással.

FLORIN CÎȚU MINISZTERELNÖK ÉS LUDOVIC ORBAN PNL-ELNÖK, HÁZELNÖK. FOTÓ: NEMZETI LIBERÁLIS PÁRT / FACEBOOK

A decemberi koalíciós tárgyalásokon a liberális-technokraták fő feltétele a kormányra lépéshez az volt, hogy

ne Ludovic Orban legyen a nemzeti liberális miniszterelnök-jelölt, hanem valaki más.

Orban akkor ebbe kelletlenül ugyan, de belement a házelnöki pozícióért cserébe.

A jelenlegi kormányválság során több liberális-technokrata is úgy nyilatkozott, hogy talán elhamarkodott volt az averziójuk Orbannal szemben és

jelenleg nem gördítenének akadályt ahhoz, hogy Orban visszatérjen a miniszterelnöki székbe.

Ám ez nem hatotta meg Orbant, ugyanis ő támogatásáról biztosította Cîțut, sőt még erőteljesebb hangot ütött meg az USR-PLUS-szal szemben. Szombaton úgy nyilatkozott, hogy

„ha bármelyik miniszter kritikát merészel megfogalmazni a miniszterelnökkel szemben, jobb ha csomagol, és beadja a lemondását”.

Mi ez a szájkarate?

Hétfőn a koalíciós ülés előtt a román sajtó arról írt, hogy Cîțu egy másik miniszter menesztését tervezi. A kiszemelt nem lenne más, mint Cătălin Drulă USR-PLUS-os szállításügyi miniszter, aki Voiculescu menesztése után a miniszterelnököt nem éppen baráti jelzőkkel illette.

A G4media-nak adott interjújában Cîțut „politikai zombinak”, valamint „cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek” nevezte.

SZIJJÁRTÓ PÉTER MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER ÉS CĂTĂLIN DRULĂ ROMÁN SZÁLLÍTÁSÜGYI MINISZTER. FOTÓ: ROMÁN SZÁLLÍTÁSÜGYI MINISZTÉRIUM / FACEBOOK

Ekkor nemcsak Ludovic Orban, hanem a PNL teljes vezetősége kiállt Cîțu mellett. A hétfői koalíciós ülés előtt Cîțu úgy nyilatkozott, hogy nem a miniszterek által mondottakat, hanem a „tevékenységüket fogja elemezni, és alkotmányos keretek között dönt” róluk. Ez azt jelenti, hogy másik liberális-technokrata miniszter menesztése is elképzelhető, ugyanis a román kormányfő saját szakállára átalakíthatja a kabinetet. 

Mi történhet?

A Hotnews portál három forgatókönyvet vázolt fel az USR-PLUS jövőjével kapcsolatban:

1. Marad a PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormánykoalíció, ám Florin Cîțu miniszterelnök nélkül.

2. Az egészségügyi minisztériumot átadják a PNL-nek egy másik minisztériumért cserébe.

3. Kilépnek a koalícióból, felrobban a kormány, ellenzékbe vonulnak. Ezt követően vagy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormány jön, de a román politikai elit alkalmazkodóképessége alapján akár egy PNL-PSD-nagykoalíció vagy egy mindenki által támogatott járványkezelő nemzeti egységkormány sem zárható ki.

4. És van egy negyedik is: az előrehozott választás, amit a legnagyobb ellenzéki párt, a magát újabban lockdownellenesre fazonírozó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) szorgalmaz. Ez a legkevésbé valószínű: a parlamentet az alkotmány szerint az államelnök oszlathatja fel, és ő is csak akkor, ha az kétszer visszautasította a miniszterelnök-jelöltet és a második elutasítás után eltelt 60 nap. Ezt követően lehet csak előrehozott választást kiirni.

Florin Cîțu menesztése nem fog könnyen menni, ugyanis mind a PNL elnöke, Ludovic Orban, mind pedig az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor azon az állásponton vannak, hogy

a jelenlegi miniszterelnöknek maradni kell, az USR-PLUS nevezzen meg egy új minisztert és vessenek véget a kormányválságnak.

NYITÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek