+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2021. április 14. szerda, 15:29
A román miniszterelnök kirúgta a liberális-technokraták egészségügyi miniszterét, mire ők kijelentették: mostantól nem támogatják Cîțu további miniszterelnökségét. Mutatunk három forgatókönyvet, hogy mi jöhet ezután.

A román kormánykoalíció két nagyobb pártja, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a liberális-technokrata, román Momentumként is ismert USR-PLUS közötti viszony szerdán mélypontra jutott.

 

Reggel Florin Cîțu nemzeti liberális kormányfő ugyanis fogta magát, és menesztette a koalíciós partner, az USR-PLUS által delegált egészségügyi minisztert, Vlad Voiculescut.

 

A nap során számos találgatás keringett a román sajtóban: először még arról volt, hogy az egészségügyi minisztérium ideiglenes vezetését a miniszterelnök-helyettesi funkcióval is bíró Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke veszi át. Barna később pontosított: nem vállalja.

 

A DRÁMA KÉT FŐSZEREPLŐJE: JOBBOLDALT FLORIN CÎȚU MINISZTERELNÖK, BALRA VLAD VOICULESCU, VOLT EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER. FOTÓ: A POLITIKUSOK FB-OLDALA.

 

Cîțu már nem oké liberális-technokratáknak

 

Szerda délután Barna az USR-PLUS vezetőségi ülését követő sajtótájékoztatón elmondta:

 

Florin Cîțu miniszterelnök immáron nem bírja az USR-PLUS támogatását,

 

ezért kéri a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőinek (Ludovic Orban PNL-elnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és saját maga mint USR-PLUS-társelnök) minél korábbi találkozását. Barna erre a találkozóra szerdán este, vagy „legkésőbb másnap” szeretne sort keríteni, hogy együttesen döntsenek arról, hogy megvonják a bizalmat Florin Cîțu miniszterelnöktől. Mint mondta:

 

„Voiculescu menesztése egyoldalú döntés volt, amely felvet kérdéseket Cîțu vezetői kompetenciájával kapcsolatban. Mi együtt akartunk döntéseket hozni, ami eddig így is történt. Ma azonban Cîțu úgy hívott reggel találkozóra, hogy a döntése már megvolt. Még hétfőn a koalíciós ülésen arról egyeztünk meg, hogy kilépünk ebből a politikai balettből. Cîțu mostani döntése a koalíciót válságba taszította. Mostantól Florin Cîțu nem bírja az USR-PLUS támogatását”.

 

 

Barna szerda délutáni nyilatkozata azt követően jelent meg, hogy az USR-PLUS-on belül is feszültségek alakultak ki, mivel a tavaly egyesült politikai formációban még mindig elkülönülnek a régi USR-tagok és Dacian Cioloș, jelenlegi Renew Europe-frakcióvezető PLUS nevű formációjának tagjai. A szerdán menesztett Vlad Voiculescu Cioloș pártjából érkezett az egészségügyi minisztérium élére 2020 decemberében, úgy, hogy 2016-ban az akkori technokrata kormányfő, Dacian Cioloș miniszterelnöksége alatt már eltöltött ott hat hónapot. Mostani pályafutása ennél rövidebb, körülbelül négy hónap lett.

 

Az USR-PLUS vezetőségi ülése előtt Cioloș volt az, aki „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte Cîțu azon akcióját, hogy anélkül menesztette a koalíciós partner egészségügyi miniszterét, hogy azt előzetesen megbeszélte volna a koalícióban.

 

Mi lesz most?

 

A Hotnews portál három forgatókönyvet vázolt fel az USR-PLUS jövőjével kapcsolatban:

 

1. Marad a PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormánykoalíció, ám Florin Cîțu miniszterelnök nélkül.

 

2. Az egészségügyi minisztériumot átadják a PNL-nek egy másik minisztériumért cserébe.

 

3. Kilépnek a koalícióból, felrobban a kormány, ellenzékbe vonulnak. Ezt követően vagy kisebbségi PNL-RMDSZ-kormány jön, de a román politikai elit alkalmazkodóképessége alapján akár egy PNL-PSD-nagykoalíció vagy egy mindenki által támogatott járványkezelő nemzeti egységkormány sem zárható ki.

 

4. És van egy negyedik is: az előrehozott választás, amit a legnagyobb ellenzéki párt, a magát újabban lockdownellenesre fazonírozó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) szorgalmaz. Ez a legkevésbé valószínű: a parlamentet az alkotmány szerint az államelnök oszlathatja fel, és ő is csak akkor, ha az kétszer visszautasította a miniszterelnök-jelöltet és a második elutasítás után eltelt 60 nap. Ezt követően lehet csak előrehozott választást kiirni.

 

Florin Cîțu menesztése nem fog könnyen menni, ugyanis mind a PNL elnöke, Ludovic Orban, mind pedig az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor azon az állásponton vannak, hogy

 

a jelenlegi miniszterelnöknek maradni kell, az USR-PLUS nevezzen meg egy új minisztert és vessenek véget a kormányválságnak.

 

NYITÓKÉP: Dan Barna miniszterelnök-helyettes. Fotó: Dan Barna / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás