+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 14. szerda, 11:45
A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett: a nemzeti liberális miniszterelnök megszabadult a botrányoktól övezett liberális-technokrata egészségügyi minisztertől. Az USR-PLUS kivár: megosztott abban a kérdésben, hogy felrúgja a koalíciót, vagy maradjon.

Amint arról az Azonnali beszámolt, a koalíciós, jobbközép román kormányban már január óta feszültséggel teli volt a viszony a liberális-technokratáktól érkezett egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu és a legnagyobb kormánypárt, a nemzeti liberális PNL több minisztere, köztük a miniszterelnök, Florin Cîțu között is. Szerdán reggel ezen feszültségek miatt találkozott a miniszterelnök és a liberális-technokraták társelnöke, Dan Barna, aki egyben miniszterelnök-helyettes is. A sajtóba eljutott információk szerint megegyeztek arról:

 

Cîțu meneszti Voiculescut, az egészségügyi tárca vezetését pedig ideiglenesen Barna veszi át.

 

Később a miniszterelnök, Florin Cîțu Facebook-bejegyzésben megerősítette a reggeli találgatásokat: „Ma elküldtem az ország államelnökének, Klaus Johannisnak a Voiculescu visszahívásáról szóló döntésemet. A minisztérium ideiglenes vezetését Dan Barna miniszterelnök-helyettes fogja ellátni. Ezzel párhuzamosan Andreea Moldovan államtitkárt is menesztettem a funkciójából, a döntés még ma megjelenik a Hivatalos Közlönyben.”

 

Járvány és politika

 

Utóbbi menesztése azért történhetett meg, mivel még múlt héten általános lockdownnal fenyegetett, a romániai romló koronavírus-járvány közepette, viszont Cîțu még aznap pontosította az államtitkár szavait. Kedden viszont az államtitkár újabb akciója Cîțunál kiverte a biztosítékot:

 

Moldovan a miniszterelnök tudta nélkül jelentetett meg egy rendeletet a Hivatalos Közlönyben, amely a romániai települések vesztegzár alá vonását újabb feltételekhez kötötte volna.

 

Az intézkedés leginkább a román főváros, Bukarest megnőtt fertőzési számai miatt aktuális: Romániában a járványügyi védekezés differenciáltabb, mint a magyarországi. Színkódok alapján sorolják az ország megyéit és településeit, a színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket.

 

Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

 

A SZÍNKÓDOLT ROMÁN MEGYÉK. FOTÓ: COVID19.GEO-SPATIAL.ORG 

 

Bukarest jelenleg 6,5 ezrelékes fertőzési mutatóval rendelkezik, vagyis bőven vörös. Az egészségügyi minisztériumban voltak olyan hangok, hogy az ortodox húsvétra, azaz május 2-re legyen lockdown alá helyezve Bukarest – leginkább Moldovan államtitkár – ám kedden este maga Voiculescu egészségügyi miniszter és a kormányfő is bejelentette:

 

nem lesz húsvéti bukaresti lockdown.

 

Úgy tűnik, Voiculescu akciója már kevés volt ahhoz, hogy megtarthassa miniszteri posztját. Voiculescu tevékenysége eleve számos botrány okozója volt: az általa szorgalmazott és megvalósított járvány- és oltásügyi átláthatóság (amely során Voiculescu nyilvánossá tette az oltóközpontok és tesztközpontok adatait) még nemzetbiztonsági kockázati értelmezést is felvetett, az iskolanyitás körül a tanügyminiszterrel keveredett vitába, ráadásul egészségügyi miniszterként nem viselt maszkot egyes eseményeken.

 

Mit mond az USR-PLUS?

 

Míg hétfőn a Digi24-hez eljutott sajtóinformációk szerint az USR-PLUS támogatásáról biztosította az egészségügyi minisztert, addig szerdára ez mintha elúszott volna.

 

Hétfőn még arról volt szó, hogy ha Cîțu lecseréli Vociulescut, akkor bukik a kormány.

 

Dan Barna pártelnök később azt nyilatkozta a miniszterről, hogy az, hogy kisebb botrányok vannak körülötte, annak a jele, hogy a munkáját végzi, és noha nem ő az egészségügyi menedzsment gyémántja, de nincs jobb emberük erre a pozícióra, így természetes, hogy a helyén marad. A PNL-t vezető Ludovic Orban erre úgy reagált, hogy innentől fogva kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége, ami az egészségügyi minisztériumban történik.

 

Ugyancsak Dan Barna még kedden este interjút adott a román köztévének (TVR), ahol arról beszélt, hogy a román egészségügyi rendszer velejéig korrupt, amelyben egyes „becsontosodott elemeket” zavar Voiculescu tevékenysége, ezért azok meg akarnak szabadulni tőle. Barna többek közt a megyei egészségügyi pénztárak vezetésére kiírt versenyvizsgákat és a kulcsfontosságú gyógyszerek listáját említette „zavaró jelenségekként”, amelyek miatt az egészségügyi tárca vezetője lett az elsődleges közellenség. Voiculescu eleve még az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című filmben beszélt arról, hogy „ez a rendszer belülről rohad”, amikor pár hónapig ugyancsak egészségügyi miniszter volt a Colectiv-klubban történt tűzesetet – amelyben több tucatnyian haltak meg – követően.

 

Szerdán Ionuț Moșteanu frakcióvezető viszont arról beszélt, hogy

 

Cîțu akciója „az USR-PLUS  ellen elkövetett agresszió. A miniszterelnök döntése nem megalapozott, főleg úgy, hogy a hétfői megbeszélések értelmében úgy tűnt, hogy tisztázódtak a nézeteltérsek.”

 

Végül arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz a kormánykoalíció sorsa Moșteanu nem bocsájtkozott fejtegetésbe. Annyit árult el, hogy

 

az USR-PLUS megosztott ebben a kérdésben,

 

mivel a párton belül vannak csoportok, amelyek a kormánykoalíció felbontását, míg más csoportok a további együttműködést szorgalmazzák.

 

 

A román jobbközép kormánykoalíció, harmadik és legkisebb pártja, az RMDSZ nem kommentálta a döntést, ám mint Kelemen Hunor pártelnök és miniszterelnök-helyettes a Facebookon írta: elfogadják azt.

 

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu egészsésgügyi miniszter. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás