A román miniszterelnök kirúgta az egészségügyi miniszterét, bukhat a kormány is

2021.04.14. 11:45

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett: a nemzeti liberális miniszterelnök megszabadult a botrányoktól övezett liberális-technokrata egészségügyi minisztertől. Az USR-PLUS kivár: megosztott abban a kérdésben, hogy felrúgja a koalíciót, vagy maradjon.

A román miniszterelnök kirúgta az egészségügyi miniszterét, bukhat a kormány is

Amint arról az Azonnali beszámolt, a koalíciós, jobbközép román kormányban már január óta feszültséggel teli volt a viszony a liberális-technokratáktól érkezett egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu és a legnagyobb kormánypárt, a nemzeti liberális PNL több minisztere, köztük a miniszterelnök, Florin Cîțu között is. Szerdán reggel ezen feszültségek miatt találkozott a miniszterelnök és a liberális-technokraták társelnöke, Dan Barna, aki egyben miniszterelnök-helyettes is. A sajtóba eljutott információk szerint megegyeztek arról:

Cîțu meneszti Voiculescut, az egészségügyi tárca vezetését pedig ideiglenesen Barna veszi át.

Később a miniszterelnök, Florin Cîțu Facebook-bejegyzésben megerősítette a reggeli találgatásokat: „Ma elküldtem az ország államelnökének, Klaus Johannisnak a Voiculescu visszahívásáról szóló döntésemet. A minisztérium ideiglenes vezetését Dan Barna miniszterelnök-helyettes fogja ellátni. Ezzel párhuzamosan Andreea Moldovan államtitkárt is menesztettem a funkciójából, a döntés még ma megjelenik a Hivatalos Közlönyben.”

Járvány és politika

Utóbbi menesztése azért történhetett meg, mivel még múlt héten általános lockdownnal fenyegetett, a romániai romló koronavírus-járvány közepette, viszont Cîțu még aznap pontosította az államtitkár szavait. Kedden viszont az államtitkár újabb akciója Cîțunál kiverte a biztosítékot:

Moldovan a miniszterelnök tudta nélkül jelentetett meg egy rendeletet a Hivatalos Közlönyben, amely a romániai települések vesztegzár alá vonását újabb feltételekhez kötötte volna.

Az intézkedés leginkább a román főváros, Bukarest megnőtt fertőzési számai miatt aktuális: Romániában a járványügyi védekezés differenciáltabb, mint a magyarországi. Színkódok alapján sorolják az ország megyéit és településeit, a színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket.

Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

A SZÍNKÓDOLT ROMÁN MEGYÉK. FOTÓ: COVID19.GEO-SPATIAL.ORG 

Bukarest jelenleg 6,5 ezrelékes fertőzési mutatóval rendelkezik, vagyis bőven vörös. Az egészségügyi minisztériumban voltak olyan hangok, hogy az ortodox húsvétra, azaz május 2-re legyen lockdown alá helyezve Bukarest – leginkább Moldovan államtitkár – ám kedden este maga Voiculescu egészségügyi miniszter és a kormányfő is bejelentette:

nem lesz húsvéti bukaresti lockdown.

Úgy tűnik, Voiculescu akciója már kevés volt ahhoz, hogy megtarthassa miniszteri posztját. Voiculescu tevékenysége eleve számos botrány okozója volt: az általa szorgalmazott és megvalósított járvány- és oltásügyi átláthatóság (amely során Voiculescu nyilvánossá tette az oltóközpontok és tesztközpontok adatait) még nemzetbiztonsági kockázati értelmezést is felvetett, az iskolanyitás körül a tanügyminiszterrel keveredett vitába, ráadásul egészségügyi miniszterként nem viselt maszkot egyes eseményeken.

Mit mond az USR-PLUS?

Míg hétfőn a Digi24-hez eljutott sajtóinformációk szerint az USR-PLUS támogatásáról biztosította az egészségügyi minisztert, addig szerdára ez mintha elúszott volna.

Hétfőn még arról volt szó, hogy ha Cîțu lecseréli Vociulescut, akkor bukik a kormány.

Dan Barna pártelnök később azt nyilatkozta a miniszterről, hogy az, hogy kisebb botrányok vannak körülötte, annak a jele, hogy a munkáját végzi, és noha nem ő az egészségügyi menedzsment gyémántja, de nincs jobb emberük erre a pozícióra, így természetes, hogy a helyén marad. A PNL-t vezető Ludovic Orban erre úgy reagált, hogy innentől fogva kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége, ami az egészségügyi minisztériumban történik.

Ugyancsak Dan Barna még kedden este interjút adott a román köztévének (TVR), ahol arról beszélt, hogy a román egészségügyi rendszer velejéig korrupt, amelyben egyes „becsontosodott elemeket” zavar Voiculescu tevékenysége, ezért azok meg akarnak szabadulni tőle. Barna többek közt a megyei egészségügyi pénztárak vezetésére kiírt versenyvizsgákat és a kulcsfontosságú gyógyszerek listáját említette „zavaró jelenségekként”, amelyek miatt az egészségügyi tárca vezetője lett az elsődleges közellenség. Voiculescu eleve még az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című filmben beszélt arról, hogy „ez a rendszer belülről rohad”, amikor pár hónapig ugyancsak egészségügyi miniszter volt a Colectiv-klubban történt tűzesetet – amelyben több tucatnyian haltak meg – követően.

Szerdán Ionuț Moșteanu frakcióvezető viszont arról beszélt, hogy

Cîțu akciója „az USR-PLUS  ellen elkövetett agresszió. A miniszterelnök döntése nem megalapozott, főleg úgy, hogy a hétfői megbeszélések értelmében úgy tűnt, hogy tisztázódtak a nézeteltérsek.”

Végül arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz a kormánykoalíció sorsa Moșteanu nem bocsájtkozott fejtegetésbe. Annyit árult el, hogy

az USR-PLUS megosztott ebben a kérdésben,

mivel a párton belül vannak csoportok, amelyek a kormánykoalíció felbontását, míg más csoportok a további együttműködést szorgalmazzák.

A román jobbközép kormánykoalíció, harmadik és legkisebb pártja, az RMDSZ nem kommentálta a döntést, ám mint Kelemen Hunor pártelnök és miniszterelnök-helyettes a Facebookon írta: elfogadják azt.

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu egészsésgügyi miniszter. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek