+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2021. április 12. hétfő, 17:02
A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja, a nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USR-PLUS. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt, ám a felszín alatt a feszültségek régóta gyülekeztek. Szakad a román kormány?

Hétfőn reggel a román kormánykoalíció két nagy pártja, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a liberális-technokrata USR-PLUS közötti kapcsolat a mélypontra jutott:

 

a nemzeti liberálisok vezetőségi ülésén többen az egyészségügyi miniszter, a koalíciós partner által delegált Vlad Voiculescu fejét követelték.

 

Nyilvánosan eddig csak egyetlen hang, a PNL egyik alelnöke, Ben Oni Ardelean kérte Voiculescu lemondását, ám belső információk szerint a nemzeti liberálisoknál többen is elégedetlenek a liberális-technokrata egészségügyi miniszterrel. A PNL első alelnöke, a kolozsvári volt tévés műsorvezető, jelenlegi EP-képviselő Rareș Bogdan is bírálta Voiculescut, a román operatív törzs vezetőjét, a palesztin származású Raed Arafatot és Bukarest független polgármesterét, Nicușor Dant is a hétvégi kórházbotránnyal kapcsolatban (amelyről lentebb lesz szó).

 

A ROMÁN KORMÁNY FEKETE BÁRÁNYA. VLAD VOICULESCU, USR-PLUS-OS EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

 

A nemzeti liberálisok gyűlése előtt a pártelnök, Ludovic Orban állítólag felszólította a párttagokat, hogy fogják vissza magukat,

 

ne nyilatkozzanak, mivel az USR-PLUS támogatja Voiculescut, ezért Voiculescu felelősségre vonása csakis az USR-PLUS-ra tartozik.

 

Orban hétfői lépése már csak azért is furcsa, mivel egy hete még ő állította azt, hogy már alig tudja magában tartani a véleményét a koalíciós parter szerinte rossz munkát végző minisztereiről. Orban az ülésen még azt is mondta, hogy

 

„összetartásra van szükség a koalíción belül. Hiába van száz okom arra, hogy bíráljam a minisztert, a koalíciónak működnie kell”.

 

Vége a boldogságnak?

 

A liberális-technokraták a nemzeti liberálisok lépéseire hétfő reggel a román kormány megdöntésével fenyegettek arra az estre, ha a nemzeti liberálisoktól érkezett miniszterelnök, Florin Cîțu netalán az egészségügyi miniszter lecserélése mellett döntene.

 

AZ ORSZÁG MINISZTERELNÖKE, A NEMZETI LIBERÁLIS PÁRTBÓL ÉRKEZETT NEOLIBERÁLIS BANKÁR, FLORIN CÎȚU. FOTÓ: ROMÁNIA KORMÁNYA / FACEBOOK

 

Florin Cîțu viszont azon az állásponton van, hogy „ezeket a döntések meghozzák, nem megbeszélik”. Ezzel üzenhetett saját pártjának is, hogy hagyják rá az ügyet, de fenyegethette a koalíciós partnert is. Eleve a múlt év decemberi koalíciós tárgyalásain a felek (PNL-USR-PLUS-RMDSZ) arról állapodtak meg, hogy a közös kormányzás első hat hónapja után fogják megvizsgálni a miniszterek tevékenységét, és esetleges átalakításról akkor döntenek majd.

 

A Digi24-hez eljutott sajtóinformációk szerint az USR-PLUS támogatja az egészségügyi minisztert. „A dolgok egyszerűek. Mi támogatjuk Vlad Voiculescut.

 

Ha ezt Florin Cîțu nem veszi figyelembe, és lecseréli Vociulescut, akkor bukik a kormány.

 

A kormányt mi is megszavaztuk, a mi szavazataink is érvényesek, tehát Cîțu egyedül nem dönthet ebben az ügyben” – mondták a Digi24-nek névtelen USR-PLUS-os források. Dan Barna pártelnök később azt nyilatkozta a miniszterről, hogy az, hogy kisebb botrányok vannak körülötte, annak a jele, hogy a munkáját végzi, és noha nem ő az egészségügyi menedzsment gyémántja, de nincs jobb emberük erre a pozícióra, így természetes, hogy a helyén marad. A PNL-t vezető Ludovic Orban erre úgy reagált, hogy innentől fogva kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége, ami az egészségügyi minisztériumban történik.

 

Az, hogy a kormány a helyén marad, ezzel lényegében el is lett intézve. Az egy ideje lockdownellenességet is a zászlajára tűző, a közvélemény-kutatásokat vezető legnagyobb ellenzéki párt benyújtott azért egy bizalmatlansági indítványt a parlamentben Voiculescu ellen a költői Ahhoz, hogy a románok élhessenek, Vlad Voiculescunak mennie kell címmel, ezt hat napon belül meg kell vitatni.

 

De hogyan jutottunk el eddig?

 

Pénteken este Romániában országos botrány alakult ki, amikor az egyik bukaresti kórházat Covid-kórházzá alakították át. Miközben az ország miniszterelnöke a június elseji nagy nyitásra készül, aközben a hétvégén rekordot döntött az intenzív osztályokon, lélegeztetőre kapcsolt betegek száma. Voiculescu egészségügyi miniszter szombaton bejelentette: vasárnap az ország kórházaiban 11.875 felnőttet és 94 gyereket ápoltak koronavírus-fertőzéssel,

 

1513-an vannak lélegeztetőgépen és az országban összesen már csak hat darab szabad intenzív ágy maradt – Covid-kórházakban legalábbis.

 

Ennek közepette került sor arra az akcióra, hogy a 200 lélegeztetőgéppel és 21 intenzív terápiás hellyel rendelkező bukaresti Foișor-kórházat Covid-kórházza alakítják át. A román médiát bejárták azok a képek, amelyen nem koronavírusos, ám súlyos betegeket küldtek haza, vagy szállították át más kórházakba, úgy, hogy pár órával korábban műtötték őket.

 

AZ EMLÍTETT FELVÉTELEK, AHOGYAN ÁTHELYEZIK VAGY HAZAKÜLDIK A BETEGEKET.

 

Az ország miniszterelnöke, Florin Cîțu vasárnap úgy nyilatkozott, hogy szörnyülködéssel vette tudomásul a kórháznál történteket és „ez becsületbeli ügy, lássuk, van-e Romániában még becsület”, amellyel az érintettek becsületbeli lemondását várta volna.

 

Szintén vasárnap állt kamerák elé a kórházi helyzetért felelőssé tett Voiculescu is, aki elmondta: már egy éve egyeztettek a kórház vezetőségével, hogy Covid-kórházzá kellene alakítani azt.

 

A továbbiakban pedig a kórház vezetőségét tette felelőssé a kialakult helyzetért,

 

ugyanis Vociuelscu szerint a kórház nem a minisztérium, hanem a bukaresti önkormányzat alárendeltségébe tartozik és a vezetőség „indokolatlanul sokat késlekedett”, a minisztériumnak pedig lépni kellett, mivel egész egyszerűen nincsenek már szabad helyek a Covid-kórházak intenzív osztályain.

 

A NÉPSZERŰ OKNYOMOZÓ PORTÁL, A RECORDER BEJUTOTT A BUKARESTI EGYETEMI KÓRHÁZ COVID-OSZTÁLYÁRA, EZT EBBEN A HÉTFŐI VIDEÓJUKBAN LÁTHATJUK IS.

 

Voiculescu támogatásában a határig elment az USR-PLUS. Sőt mint arról az Azonnali is beszámolt

 

Voiculescunak az oltópontokat március elején nyilvánosságra hozó akciója még nemzetbiztonsági kockázati értelmezést is kapott.

 

Voiculescu akciója után a román miniszterelnök az egészségügyi minisztériumba küldte felülvizsgáló szervét, amely múlt héten hozta nyilvánosságra jelentését. Eszerint a minisztériumban végzett vizsgálat eredménye az lett, hogy

 

az egészségügyi minisztérium által kért felhasználóval március 7-én körülbelül 30 perc alatt 181 sikertelen bejelentkezési kísérlet történt az országos vakcinaadatbázisba, méghozzá németországi IP-címekről.

 

Ennek eredményeképpen a miniszterelnök vizsgáló bizottsága feljelentést tett az ügyészségen. Vagyis Voiculescut és stábját akár kémkedéssel is megvádolhatják a továbbiakban.

 

AZ USR-PLUS KÉT FONTOS MINISZTERE: STELIAN ION IGAZSÁGÜGYI MINISZTER ÉS DAN BARNA MINISZTERELNÖK-HELYETTES. FOTÓ: DAN BARNA / FACEBOOK

 

Hétfőn az USR-PLUS ehhez az ügyhöz kapcsolódóan szembement a miniszterelnökkel, ugyanis arra kérte Cîțu-t, hogy az „átláthatóság jegyében”

 

tegye nyilvánossá annak a kormányülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen elhatározták a „speciális oltóközpontok”

 

– vagyis amint írtuk a belügy, a hadsereg és a titkosszolgálatok különleges központjai, ahol soron kívül oltotta be magát ezen intézmények dolgozóinak tágabb rokonsága – létrehozását.

 

Mit akarnak Voiculescutól a nemzeti liberálisok?

 

A nemzeti liberálisok szerint Voiculescu különböző akciói – amelyeket ők következetesen „bakiknak, hibáknak” (gafă románul, magyarra nehéz lefordítani, legközelebbi fogalom a baki – a szerk.) titulálnak –

 

voltaképpen a román kormány és a kormánykoalíció tekintélyét ássák alá.

 

Voiculescu körül ugyanis a nagy horderejű ügyek mellett kisebb problémák is felmerültek: még márciusban maszk nélkül volt látható a parlament épületében, holott a hatályos rendelkezések szerint az összes közintézményben kötelező a masz viselése. Ugyanakkor a vasárnapi sajtótájékoztatón sem hordott maszkot és kiszivárgott az a felvétel, amelyen Voiculescu tanácsadója kérdezi a minisztert, hogy visel-e maszkot. Amire Voiculescu azt felelte, hogy egyedül van – holott többen voltak a teremben, az operatőrök, és Voiculescu tanácsadója is –, ezért nem szükséges a maszk.

 

 

De a nemzeti liberálisok felróják Voiculescunak azt is, hogy vétett a kormányprotokoll ellen is: vasárnap egyidőben tartott sajtótájékoztatót a miniszterelnökkel, ami

 

a nemzeti liberálisok értelmezése szerint a miniszterelnök „szavainak a megfúrását jelentette” valójában.

 

Miért keveredik folyamatosan konfliktusba az USR-PLUS a PNL-vel?

 

Az újhullámos, liberális-technokrata USR PLUS

 

évek óta arra építette imidzsét, hogy ők az új erő a román politikában, velük majd meg fog változni a korábbi, háttéralkukon alapuló politikai gyakorlat.

 

Az USR-PLUS a parlamenti választási kampányában az átláthatósággal kampányolt – úgy tűnik, ebben őszinték is voltak: nemcsak Voiculescu, de a gazdasági miniszter, Caludiu Năsui is publikálta azokat az 5000 euró feletti szerződéseket, amelyek a gazdasági szereplők és az állam között jöttek létre. Lehetséges az is, hogy az USR PLUS hosszú távra tervez: 2024-ben egyszerre négy választás lesz Romániában: államelnöki, parlamenti, önkormányzati és európai parlamenti.

 

Ezekre kívánják saját jelöltjeiket, valamint a párt brandjét felépíteni.

 

A PNL és az USR PLUS harcai miatt a választók még nem pártoltak el eddigi kedvencük mellől: mind a PNL, mind az USR PLUS támogatottsága ott van most is, ahol tavaly december 6-án volt: a PNL 25 százalékon, az USR PLUS 15-16 százalék között.

 

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter háttal, Dan Barna miniszterelnök-helyettes középen, Florin Cîțu miniszterelnök jobboldalt magyaráz. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás