A román szocdemek azért lezárásellenesek, mert sok konteós szavaz rájuk – román politológus az Azonnalinak

2021.03.31. 15:29

Romániában nemcsak a szélsőjobboldali AUR, hanem a nevében szociáldemokrata PSD is lezárásellenes lett, meglovagolva a napok óta tartó lockdownellenes tüntetéseket. De mennyire őszinte a romániai szocdemek fordulata, mi a közös bennük és a szélsőjobboldalban, kik tüntetnek a román utcákon? Cristian Pîrvulescu román sztárpolitológus elmondja!

A román szocdemek azért lezárásellenesek, mert sok konteós szavaz rájuk – román politológus az Azonnalinak

A napok óta tartó romániai lezárásellenes tüntetéseket eddig két párt próbálta meg kisajátítani: a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR), valamint a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD).  

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu a lezárásellenes tüntetéseket a koronavírus-járvány terjedését akadályozó lezárásokkal, a román társadalom fáradtságával, illetve a gazdaság rossz állapotával magyarázta. Ciolacu klasszikus baloldali keretbe helyezte a lezárásellenes tüntetéseket: „Nem az emberek hibája, hogy térdre kényszerítettétek az államot, és nem vagytok képesek semmire!

Az emberek a kétségbeesés és a szegénység miatt mentek az utcára, és mert elegük van belőletek és az abberációitokból! Tönkretettétek a munkahelyeiket! Távol tartottátok gyermekeiket az iskolától! Bezártátok a vállalkozásaikat!” – írta.

A PSD lezárásellenessége azért is érdekes, mivel esetükben nem egy törpepártról, pláne nem egy témát kereső szélsőjobboldali formációról van szó. A PSD egy EU-s országot több cikluson át vezető, az európai baloldali struktúrákba részben beágyazódott, az Európai Parlament balközép S&D-frakciójának tíz képviselőt adó párt, amely a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan meg is nyerné a választást Romániában, ha az most vasárnap lenne. 

Arról, hogyan lettek a romániai szociáldemokraták lezárásellenesek, Cristian Pîrvulescu bukaresti politológust kérdeztük.

+ + +

 

Miért érdeke a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), egy volt kormánypártnak, Románia legnagyobb és legnépszerűbb pártjának, hogy a járványhelyzetben beálljon a szélsőjobboldal mellé és lezárásellenessé váljon?

Két okát látom ennek. Az első a tavaly december 6-i parlamenti választás eredményében keresendő. Itt azt láthattuk, hogy

a PSD szavazóinak egy része a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) pártra szavazott.

A PSD-nek sosem volt valódi, baloldali szavazótömege – abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy Romániában baloldali választói bázis nem létezik, vagy amikor létezik, akkor nem a PSD-vel szavaz.

Romániában jobb-baloldali dichotómia nincs, éppen ezért a jelenlegi PSD, amely az 1989 előtti állampárt utódja, voltaképpen egy erőteljes nacionalista, posztkommunista jegyeket mutató párt.

Ezeket a nemzeti-kommunista gyökereket a PSD nem tudta levetkőzni, leginkább a vidéki bázisa miatt – gondoljunk itt kis falvak, városok polgármestereire és önkormányzati képviselőire.

Mi a másik ok?

A párt a járvány eleje óta lezárásellenes üzenetekkel élt. Volt ugyan egy rövid időszak, amikor 2020 márciusában ők kérték számon a jobbközép kormányon a lezárás hiányát, de amikor a kormány végül bevezette az országos lockdownt, a PSD májusban lezárásellenes pozíciót vett fel.

Ezt azért tették, hogy a közvélemény figyelmét saját magukra irányítsák.

Ekkortól lezárás- és maszkellenes üzenetekkel éltek. Később, hogy hitelesnek tűnjenek a társadalom előtt, két országosan ismert orvost vettek fel a PSD-be, és megtették őket a PSD járványügyi szakembereinek, hogy a társadalom lássa, ők is komolyan veszik a járványt.

Azonban a pártelnök, Ciolacu másképp gondolkodik. A decemberi választás után ő nem határolódott el az AUR-tól, egyetlenegy alkalommal sem nevezte szélsőségesnek ezt a pártot.

Végső soron a két párt az azonos választói bázis miatt került közel egymáshoz.

A PSD azért nem működik szorosabban együtt az AUR-ral, mivel az már az RMDSZ-szel való viszonyát is befolyásolná: az AUR elnöke, George Simion és paramilitáris bandái ugye azzal váltak ismertté, hogy balhéztak az úzvölgyi temetőben.

Mit gondol, mennyire őszinte Marcel Ciolacu PSD-elnök lezárásellenessége?

A PSD szavazóbázisa rendkívül könnyen befolyásolható összeesküvés-elméletekkel.

Voltaképpen ez magyarázza azt is, hogy a szavazóbázis egy része otthagyta a őket, majd a Román Ortodox Egyház (BOR) és a neoprotestáns felekezetek hívására átálltak az AUR-hoz. Viszont az előbb említett orvosok megjelenése a PSD-ben újabb szakítást hozott: Rafila (Alexandru Rafila, orvos, PSD-képviselő, Románia WHO-képviselője – a szerk.) például nem vádolható lezárásellenességgel, sőt.

Ciolacu végül a többséggel tartott: a kormány járványkezelését kritizálta, amely a legkényelmesebb pozíció. Az ellenzék számára ez a legegyszerűbb út arra, hogy felhívd magadra a figyelmet. A probléma nem is itt van, hanem ott, hogy racionálisnak kellene lenni ilyen helyzetben. Azonban Ciolacu mást sem tesz, mint a járványügyi intézkedések be nem tartására szólít fel.

Milyen csoportok tüntettek a lezárások ellen Romániában?

Leginkább az orosz közösségi- és propagandaoldalak, az összeesküvés-elméletek által megvezetett, manipulált emberek.

A romániai járványkezelésben kommunikációs gondok is vannak. Az oltási kampány a hadsereg kezében van, amely nagyon merev szervezet, nem közöl információkat. Az információk leginkább azon „establishmentellenes” TV-csatornákon keresztül jutnak el a társadalomhoz, amelyek tulajdonosainak gondjaik akadtak az igazságszolgáltatással.

Ezek a tévék évek óta az állammal szembeni bizalmatlanságot erősítették, jelenleg is ez történik.

Egyedi eseteket nagyítanak fel, és általánosítanak: például mikor egy család tagjai meghaltak az oltást követően koronavírusban.

CRISTIAN PÎRVULESCU, POLITOLÓGUS, A BUKARESTI EGYETEM TANÁRA. 1965-BEN PLOIEȘTI-BEN SZÜLETETT, 1989-BEN VÉGZETT A BUKARESTI EGYETEM FILOZÓFIA FAKULTÁSÁN. ROMÁNIA EGYIK LEGHÍRESEBB TELEVÍZIÓS ELEMZŐJE, KUTATÁSI TERÜLETE AZ ÖSSZEHASONLÍTÓ POLITOLÓGIA, VALAMINT A POLITIKA ESZMETÖRTÉNETE. 2005 ÓTA A BUKARESTI EGYETEM POLITOLÓGIA TANSZÉKÉNEK A TANÁRA. FOTÓ: UNICEF ROMANIA / FACEBOOK

A kevésbé kritikus közönség pedig elhiszi ezeket a történeteket. Egy olyan országról beszélünk, ahol az iskolások legnagyobb része kis túlzással többet tanul a vallásról, mint a tudományról. Az embereknek ezért nem gondolkodnak kritikusan, nagyon könnyű meggyőzni őket az összeesküvés-elméletek valódiságáról még akkor is, ha nem vallásosak.

Nem azt állítom, hogy a 14 év vallásoktatás – nem a vallások története és elemzése, hanem konkrét dogmaoktatás – automatikusan bigottá formálná a románokat – inkább azt, hogy nem járul hozzá az egészséges, kritikus gondolkodás kialakulásához. Szociológiai felmérések is azt mutatják, hogy

Romániában sajnos a nemzetközi tudományosság eredményei nemhogy nem ismertek, hanem egyszerűen visszautasítják őket.

Például az evolúcióelmélet ilyen, az ortodox egyház sosem nyilvánult meg ebben az ügyben, a románok 80 százaléka szerint az elmélet hülyeség. Hogyan is érthetné meg valaki a vírus terjedését, ha az evolúciót sem érti?

A társadalomban az egyház, valamint a közösségi oldalak tartják fenn az összeesküvés-elméleteket.

Az egyszerű emberek pedig elfogadják azt a magyarázatot, hogy bármi, amit nem értenek, az rossz.

Mennyire lehet tartós a PSD lezárásellenessége?

Szerintem a pártelnök felháborodása csak egy politikai termék, imázsgyártás.

A PSD eleve nem volt őszinte a járvány során:

először azt állították, hogy támogatják a kormányt, a lezárást, mindent. Viszont amikor kiderült, hogy a szavazói bázisuk nem így gondolja, ezt alaposan felmérték és alkalmazkodtak. Nem hinném, hogy a mostani nyilatkozat a semmiből jött volna. A magyarországi újságírók kiindulópontja sokszor téves: onnan indulnak el, hogy a PSD baloldali párt.

A PSD-nek semmi köze a baloldalhoz.

Például Ciolacu két hete elmondta, hogy míg Európában az európai partnerekkel egyetértésben támogatja az LMBTQ-jogokat, addig Romániában ezt ellenzi. Az azonos neműek közötti házasság szóba sem jöhet. Milyen baloldal az ilyen? A baloldal alapgondolata az egyenlőség kellene legyen, nemtől, nemzetiségtől, szexuális orientációtól függetlenül. A PSD a hagyományokhoz és a román társadalom konzervativizmusához igazodik. Milyen baloldal hivatkozik a hagyományokra?

Ön szerint az európai partnereik hogyan kezelik a PSD tradicionalizmusát, és hogyan fogadják a lezárásellenességüket?

Szerintem nem tudnak róla. Romániában pár hónapja volt egy többtucat értelmiségi által megfogalmazott nyílt levél, amelyet a PSD vezetőségéhez intéztek, én is aláírtam.

Ebben felszólítottuk a pártot egy vörös vonal meghúzására az AUR-ral való együttműködés terén.

Erre a levélre nem érkezett válasz, cserébe az orosz propagandaoldalak bevédték a PSD-t, egyetlen embert támadtak meg: engem. Azt mondták, hogy Soros emberei támadják a román nemzeti identitás alapjait.

Ezt a levelet a Európai Szocialisták Pártjának is elküldtük, de onnan sem jött válasz. Miért? Azért, mert

az Európai Parlamentben a PSD-s képviselők még mindig igen sokan vannak.

Elveszítették Chris Terheș-t, aki átült az ECR-be – ő egy görögkatolikus pap, aki szocialista listán jutott be az Európai Parlamentbe. Ez egy remek példa arra, hogy Dragnea pártja akkor sem szociáldemokrata volt, hanem fasiszta.

A mostani PSD nem fasiszta, csupán populista, konzervatív tendenciákkal.

Ez a PSD-s populizmus leginkább a román társadalommal és a párt szavazóbázisával magyarázható: az elmaradott, konzervatív vidék pártja végső soron.

Ha tényleg ilyen hasonló a PSD és az AUR, lát-e ön lehetőséget egy PSD-AUR-kormányra?

Nem hiszem.

Miért?

Egyszerűen azért, mert a PSD jelenleg nem érdekelt abban, hogy átvegye a hatalmat. A PSD célja az, hogy gyengítse ellenfeleit és a 2024-es választási évre készüljön.

Akkkor a Ciolacu által nemrég belengetett bizalmatlansági indítvány is politikai trükk csupán?

Ahogy mondja. Mégis ki szavazná meg a bizalmatlanságit: a három kormánypárt? Ciolacu tudja ezt, de a célja ezzel az akcióval az, hogy a jelenlegi jobbközép kormány legitimitását és autoritását faragja. A konfliktus állandó látszatát tartja fenn a kormánnyal, amelyet a PSD-közeli tévék és közösségi oldalak csatornáznak a szavazóbázisuk felé.

A cél: fenntartani a kormánnyal ellenséges hangulatot, amit 2024-ben ki lehet majd használni.

NYITÓKÉP: Marcel Ciolacu a román hadsereg napjának ünnepén. Fotó: Marcel Ciolacu / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek