Tüntettek a románok amiatt a járványügyi szigor miatt, amit a magyarok hónapok óta tűrnek

2021.03.29. 11:51

Este 8-ra haza kell érni, és a boltok is csak kora estig tarthatnak nyitva: mindez az egyébként nem is országos érvényű szigorítás kellett ahhoz, hogy a románok kiakadjanak. Mutatjuk, mennyire!

Tüntettek a románok amiatt a járványügyi szigor miatt, amit a magyarok hónapok óta tűrnek

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, szombatról vasárnap éjszakára Romániában újabb korlátozó intézkedések léptek életbe, amelyekkel a koronavírus terjedését kívánják megakadályozni.

A legnagyobb változás az előző időszakhoz képest az, hogy

a vörös színkódú megyékben (ahol a legszigorúbb járványügyi szabályok vannak) a 22 órás kijárási tilalmat 20 órára hozták előre, és az üzleteknek is be kell zárniuk 18-kor.

Azon településeken, ahol a járvány terjedése 4 és 7,5 ezrelék közötti fertőzésszámot éri el (ezek még mindig a vörös megyék), ott csak hétvégén lesznek érvényesek a fenti szabályok. Románia járványügyi védekezése eleve differenciáltabb, mint a magyarországi. Az ország megyéit az átfertőzöttség szerint csoportosítják három különböző csoportba, amiket színkódokkal jelölnek.

A színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket,

amely alapján zöld, sárga vagy vörös színkóddal látják el az adott megyét. Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

Ezen új intézkedések – amik a második lockdown novemberi kihirdetése óta gyakorlatilag Magyarországon nem regionális alapon, hanem en bloc érvényben vannak, csak nálunk nem 18-kor, hanem 19 órakor zárnak a boltok az előreláthatólag húsvét után jövő enyhítésig – leginkább az ország fővárosát, Bukarestet és szinte az összes nagyvárost érintik.

Román nagyvárosok a lezárások ellen

A szigorítás azonban sokaknál nem aratott tetszést. Vasárnap éjszaka a román fővárosban és több megyeszékhelyen is tüntettek a korlátozások bevezetése ellen.

+ Az ország fővárosában, Bukarestben többszáz tüntető az ikonikus Egyetem téren tüntetett (itt tüntettek 1990-ben is a posztkommunista hatalomátmentés ellen, az Egyetem tér azóta az ellenállás szimbóluma).

A bukaresti tüntetők egészen hajnalig voltak a köztereken, lezárás- és kormányellenes üzeneteket skandáltak.

A bukaresti tüntetők a román főváros több pontját is bejárták, a Mediafax tudósítása szerint hajnali 4-kor érkezett egy kisebb csoport a kormánypalota elé. Ott keveset skandáltak, majd mindenki hazaindult.

 

+ Tüntettek még az erdélyi szász államelnök, Klaus Johannis szülővárosában, Nagyszebenben is. Szebenben körülbelül háromszáz résztvevő gyülekezett a Nagypiacon, ahol az Ébredj, román! nemzeti himnusszal indították a tüntetést. A nagyrészt fiatal résztvevők leginkább a szabadságért vonultak utcára, „mert egy éve úgy érzik, hogy nem szabadságban élnek”. A tüntetés incidensek nélkül hajnali 3-ig tartott, amely során Nagyszeben több forgalmas pontját keresték fel, közben pedig

„Le a maszkkal!”, „Bújjatok ki a házakból, ez a ti országotok is!”, „Le a korlátozásokkal!”, „Megaláztatok minket!”, „Le Arafattal!” mondatokat skandálták.

Az utóbbi szlogen magyarázata, hogy a román társadalom a lezárásokat a román operatív törzs fejével, a palesztin származású Raed Arafattal azonosítja.

+ A Maros-parti, erődjéről híres Aradon spontán tüntetésre került sor, ekkor pár fiatal éjfél körül autódudás performanszot tartott, majd hajnali 1 körül már több százan gyűltek össze a városközpontban. „Szabadságot!”, „Maszk nélkü!l” „Ha érdekel, kimozdulsz otthonról!” mondatok skandálása mellett a tömeg Arad több fontos pontját, így a városi sürgősségi kórházat is érintette. A tüntetés fél háromig tartott.

+ A bánsági, multikulturális nagyvárosban, Temesváron is tüntettek. Temesvár egyedüli nagyvárosként eleve országos vesztegzár alatt van, ahogy arról beszámoltunk. A bánsági városban a többszáz tüntető az „Arafat ne feledd el, az ország nem a tiéd!” mondatot skandálta. A temesvári tömeg

a német származású polgármester, Dominic Fritz lakását is útba ejtette, ahol a „Mondjon le!” mondatot skandálták, ám Fritz nem reagált a tömeg jelenlétre

– írja a Digi24.

+ A Fekete-tengerparti, a luxus és a nyomor ötvözetének tartott Konstancán is többszáz spontán tüntető gyűlt össze vasárnap éjszaka. A résztvevők – hasonlóan a többi tüntetés résztvevőihez – inkább fiatalok voltak. „Le a maszkkal!”, „Le a kormánnyal!”, „Szabadság szeretünk, győzünk, vagy meghalunk!”, „Le a bűnözőkkel!” – ezek a mondatok hangzottak el a tüntetésen, és itt is elénekelték a román himnuszt.

+ Tüntettek a két örökös ellenfél, Brăila és Galați dunai kikötővárosokban is, hasonló „La e maszkokkal!”, „Le a kormánnyal!” rigmusokat skandálva. 

Ezen városokon kívül a román sajtó szerint még tüntettek az iparváros Pitești-en, a moldvai Jászvásáron, a bukovinai Szucsáván – 

a lezárásellenes tüntetési hullám így összesen 24 román városra terjedt ki.

Az ország miniszterelnöke, a nemzeti liberális Florin Cîțu hétfő reggel azt nyilatkozta, hogy a „románok addig tüntethetnek, amíg nem sértik meg a hatályos rendelkezéseket”, továbbá hogy megérti a lakosok frusztráltságát, hiszen „mindannyian belefáradtunk már a járványba”.

Mivel a tüntetésekre a kijárási tilalom időszaka alatt került sor, így azok minimum szabálysértésnek minősülnek. Ezt már a román csendőrség országos szóvívője, Sorin Despina állította hétfőn reggel, aki szerint

„minden résztvevőt azonosítani fogunk és szankcionálunk majd”.

NIYTÓKÉP: Jōshō Adrian Cirlea / Twitter

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek