Este 10-ig lehetünk kint az utcán, ha beoltottak 2,5 millió embert

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.26. 15:21

Erre nem sokkal húsvét után kerülhet sor, ekkor minden bolt kinyithat majd, az iskolák április 19-től nyitnak újra, a tanárok oltása már április 1-től kezdődik.

Este 10-ig lehetünk kint az utcán, ha beoltottak 2,5 millió embert

Orbán Viktor még csak belebegtette annak lehetőségét a péntek reggeli rádióinterjújában, hogy hamarosan enyhíthetnek a kijárási korlátozáson, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban péntek délután már konkrétumokkal állt elő.

A pénteki kormányülés eredményeit ismertető Gulyás megerősítette, hogy a jelenlegi fertőzöttségi számok mellett nem lehet nyitni, amint azonban a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót (a kormány szerint ekkor sikerül beoltani minden a vakcinára regisztrált 65 év feletti embert), akkor új szabályok fognak életbe lépni. Gulyás Gergely szerint

ezt húsvét hétfő (április 5.) után pár nappal fogjuk elérni,

onnantól a következő szabályok lépnek érvénybe:

+ a kijárási tilalom este 10-től hajnali 5-ig lesz érvényben,

+ ennek megfelelően az üzletek hajnali 5-től este fél 10-ig tarthatnak nyitva,

+ valamennyi bolt kinyithat majd (a szolgáltató szektor is a március 8-i szigorítások előtti szabályok alapján), azonban minden boltban 10 négyzetméterre csak 1 ember juthat.

Ezeken túl Gulyás beszámolt arról is, hogy mit terveznek az oktatási intézményekben:

+ az óvodák és az iskolák (alap- és középfokú oktatási intézmények is) április 19-én nyithatnak majd,

+ az óvodapedagógusok és a tanárok oltása azonban már április 1-től megkezdődik, és a kormány reményei szerint az összes pedagógus oltását egy hét alatt le fogják vezényelni.

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában egyébként arról beszélt, hogy szerinte biztosan „szabad nyarunk lesz”. Arról sem a miniszterelnök, sem Gulyás Gergely nem beszélt, hogy a húsvéti időszak alatt lesznek-e érvényben külön járványügyi szabályok, és ha igen, azok mik lesznek.

NYITÓKÉP: Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek