+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. március 26. péntek, 11:33
Csütörtökön este a román operatív törzs bejelentette: hétvégénte este 20 órától kijárási tilalom lesz, hétköznap viszont marad a 22 órás. Húsvétkor viszont mindenki mehet templomba.

Miközben pénteken reggel Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy

 

az üzletek tovább fognak nyitva tartani és ezért értelemszerűen az esti 20 órás kijárási korlátozás is meghosszabbodhat 22-23 óráig,

 

addig keleti szomszédunk, Románia szigorít. Az intézkedések viszont nem fogják érinteni a húsvétot, ahogyan azt Klaus Johannis államelnök március elején már megígérte.

 

Ami Romániában most szigorítás, az Magyarországon az enyhítés

 

Románia járványügyi védekezése eleve differenciáltabb, mint a magyarországi. Az ország megyéit az átfertőzöttség szerint csoportosítják három különböző csoportba, amiket színkódokkal jelölnek. A színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket, amely alapján zöld, sárga vagy vörös színkóddal látják el az adott megyét. Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

 

+ Zöld színkóddal jelölik azokat a megyéket, ahol csak a legszükségesebb korlátozások vannak érvényben. Ezeken a helyeken kötelező kültéri maszkviselés, és szinte minden megengedett a nagyobb tömegrendezvények tarthatásán kívül. Ennek értelmében nyitva vannak az iskolák, üzeletek, kocsmák és a vendéglők, amelyek beltéren is kiszolgálhatnak. Zöld megyének olyat nyilvánítanak, ahol az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek fertőzési rátája 1,5 ezrelék alatt marad. Ezeket a feltételeknek már csak pár megye teljesíti,  példál a székelyföldi Hargita, illetve a Kárpátokon túl pár másik megye, így például a bukovinai Szucsáva.

 

+ Sárga színkóddal jelölik azon megyéket, ahol szigorúbbak a szabályok vannak érvényben, de a járvány még kontroll alatt van. Az ilyen színkódú megyékben az iskolák nem mindenhol lehetnek nyitva, a vendéglők esetében pedig változó, hogy azoknak csak a teraszai vagy 30 százalékos kihasználtság mellett a belterei is nyitva lehetnek. Ezekről a megyei közegészségügyi hivatalok döntenek, ezért változó, hogy hol vannak nyitva a belterek vagy csak a teraszok. Sárgák azok a megyék, ahol a fertőzési ráta az elmúlt 14 nap során meghaladta a 1,5 ezreléket, de nem haladta meg a 3 ezreléket. Ilyen például Románia legtöbb megyéje például az erdélyi Maros, Kovászna vagy Bihar.

 

+ Vörös színkóddal jelölik a legszigorúbb korlátozást bevezető megyéket, ahol az iskolák be vannak zárva, valamint a vendéglőknek és kávézóknak csak a teraszai tarthatnak nyitva. A legtöbb egyéb szolgáltatás nyújtó helyeknek (például fitnesztermek, mozik) a vörös zónában már be kellett zárniuk. Ezen megyékben a fertőzési ráta 3 ezrelék fölött van. Jelenleg tizenegy megye és a főváros is vörös besorolású.

 

A SZÍNKÓDOLT ROMÁN MEGYÉK. FOTÓ: SCHREENSHOT A COVID19.GEOSPATIAL.ORG-RÓL.

 

A színkódolt intézkedések mellett vannak általános, mindegyik megyére érvényes szabályok is: ilyen a közterületi maszkviselés, a társadalmi távolságtartás, valamint

 

az este 22 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom.

 

A kijárási tilalom alól csak azon személyek kapnak felmentést, akik éjszakai munkát végeznek. A csütörtöki operatív ülés után ezeken a rendelkezéseken szigorítottak egy kicsit.

 

Mikor kell hazamenni és meddig szabad kint ülni?

 

A csütörtök esti döntés értelmében azon helységekben, ahol a járvány fertőzési rátája az elmúlt 14 napban meghaladta a 7,5 ezreléket (tehát a vörös megyékben),

 

ott a hét minden napján a jelenlegi 22 óra helyett 20 órától lesz kijárási korlátozás.

 

Ha pedig a 7,5 ezreléket meghaladja a fertőzési ráta, akkor az üzleteknek is be kell zárniuk este 18 órától.

 

Azon helységekben, ahol 4 ezrelék és 7,5 ezrelék közötti a járvány terjedési rátája (szintén a vörös megyék), csak pénteken, szombaton és vasárnap – vagyis kvázi hétvégén – hozzák előre a kijárási korlátozást este 20 órára, valamint bezárják az üzleteket is este 18-kor. Az hét többi napján viszont marad a megszokott 22 órás kijárási tilalom, valamint az este 21 órás bolti nyitva tartás. A szigorítások viszont nem érintik a sárga és a zöld megyéket.

 

Az operatív törzs a húsvéti ünnepekre is tekintettel volt: bejelentették, hogy

 

a nyugati keresztény (római katolikus és protestáns) húsvét, valamint a pészah ünnepére április 3 és 4 közötti éjszaka este 20 és hajnali 2 között nem lesz korlátozás, azaz mindenki részt vehet a vallásos szertartáson.

 

Hasonló módon a közel egy hónappal későbbi ortodox húsvét – Románia lakosságának 87 százaléka ortodox – alkalmából is ugyanez a rendelkezés lesz majd érvényes, mondta Raed Arafat palesztin származású orvos, az operatív törzs feje. A jelenlegi intézkedések leginkább a román fővárost, Bukarestet érintik, ahol a legfrisebb adatok szerint a járvány terjedési rátája 6,5 ezrelék. Az intézkedések pénteken lépnek hatályba, amint megjelentek a Hivatalos Közlönyben.  

 

NYITÓKÉP: Raed Arafat, a román operatív törzs feje sajtótájékoztatót tart. Fotó: Román operatív törzs / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás