Negyedik napja tüntetnek a románok a járványügyi korlátozások ellen, a szélsőjobb vezéreit milliókra büntették

2021.04.01. 10:06

A múlt vasárnap bevezetett korlátozások miatt majdnem egy hete minden este tüntetnek Románia több városában. A kezdeti több ezres létszám szerdán már csak az ötszáz résztvevőt érte el. Viszont szerdán már maszkokat is felgyújtottak.

Negyedik napja tüntetnek a románok a járványügyi korlátozások ellen, a szélsőjobb vezéreit milliókra büntették

Mint ahogy beszámoltunk róla, Romániában vasárnap éjszaka óta minden este utcára vonul többszáz lezárásellenes tüntető, hogy az elmúlt hétvégén bevezetett – a magyarországihoz képest enyhe és differenciált szigorítások – ellen tiltakozzon. Az első éjszakai tüntetés még spontán volt, majd megjelent a színen a szélsőjobboldali, Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) párt is. A keddi tüntetések már erőszakosak voltak, Bukarestben például petárdákkal, műanyag palackokkal, kövekkel dobálták a csendőröket, tizenketten közülük meg is sebesültek.

Ugyan eddig tettekben nem, de szavakkal már a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatta a lezárásellenes tüntetéseket, amivel az Európai Unióban a PSD lett az első mainstream párt, ami beállt a lezárásellenességbe. (Arról, hogy a két ellenzéki párt, az AUR és a PSD miért lezárásellenes, és mi a céljuk ezzel politikailag, Cristian Pîrvulescu-val, bukaresti politológussal itt jártuk körbe.)

Mi történt szerdán?

Szerda éjszaka is utcára vonultak a románok, hogy tüntessenek a lezárások ellen. A szerdai tüntetések újdonsága, hogy jelen estben nem a fővárosban, Bukarestben, hanem a magyar határ melletti erdélyi nagyvárosban, Aradon voltak a legtöbben.

További újdonság, hogy

megjelent a maszkok látványos felgyújtása, amelyet szintén a magyar határ melletti, 25 százalékos magyar lakossággal is rendelkező Nagyváradon hajtottak végre.

Az akció a lenti híradórészletben is látható:

A román sajtó beszámolója szerint

a szerdai tüntetések békések voltak, csak a fekete-tengerparti Konstancán fordult elő egy incidens,

amikor egy tüntető nem volt hajlandó igazolni magát, mire csendőrök kiemelték őt a tömegből. Azonban sajtóértesülések szerint az illetőt végül büntetés nélkül elengedték.

Nem így járt viszont a szélsőjobboldali AUR több megjelent képviselője.

A párt két vezetőjét, a fociultárból pártelnökké avanzsált George Simiont, Claudiu Târziu társelnököt, valamint a harsány ügyvédnőt – akit egyébként még február elején kizártak az AUR parlamenti frakciójából – fejenként 15 000 lejre, vagyis 1,1 millió forintra büntettek.

Simion szerint a tüntetéseket nem az AUR szervezte, hanem „egyszerű románok”, és a párt képviselői pedig magánemberként vettek részt a ezeken, mert magukat „mint az egyszerű román emberek pártja” tartják számon.

A párt elnöke, George Simion még hétfőn Facebook-bejegyzésben közölte követőivel, hogy csatlakoznak a civil társadalom kezdeményezéséhez Bukarestben és az ország többi városában.

Azonban nem erről tanúskodik a Szabad Európa romániai szerkesztőséghez eljutott telefonbeszélgetés. A felvételen ugyanis az hallható, hogy 

az AUR egyik megyei elnöke még vasárnap parancsba adta minden párttagnak, hogy „legalább egy autónyi emberrel” menjenek ki tüntetni.

Vagyis az AUR pártelnökének, Simionnak az érvelése – miszerint ők nem szervezők, csak résztvevők voltak – kissé sántít. Simion emellett egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy jogvédelmet fog kérni a büntetés kifizetése elkerülésére.

Miért tüntetnek Romániában, és miért állnak be mögé a pártok? Ez hoz vagy visz nekik? Egy bukaresti politológussal kibeszéltük!

NYITÓKÉP: Diana Iovanovici-Șoșoacă, az AUR egyik szenátora (középen) a szerdai bukaresti tüntetésen. Fotó: Stefan Lintarov / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek