+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. április 29. szerda, 15:40
A kisebbségi román elnök ugyan jónapottal köszön, de közben a titkosszolgálat stílusában magyarozik, mikor a székely autonómia előkerül. Addig se arról beszélnek, miért hal meg ennyi román a vírusban.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A budapesti kormány a kezdeti nehézségeket követően gyorsan megtalálta az érdekszövetséget az új bukaresti kormánnyal is: az első adandó alkalommal elkezdték ugyanis azzal vádolni az ellenzéküket, hogy az összefogott a másik ország vezetésével. Míg itthon egy jó románozással mindig el lehet terelni a szót a problémákról, úgy Romániában a magyarkártya való erre. Pár vérgőzös nyilatkozat, a nép hergeltetése mindig működik, ha gondban vannak a politikusok: az emberek egymásnak meg úgyse mehetnek, hiszen a vírus miatt le vannak zárva a határok, legfeljebb Erdélyben, ahol az – hangozzék ez bármennyire is cinikusan – kifejezetten jól szokott jönni a politikának.

 

Bámulatos az összhang is

 

Szabó Tímea – aki finoman szólva sem a legtehetségesebb politikusa a magyar ellenzéknek – egy parlamenti beszédében arról próbált volna szólni, ha nem fojtják belé a szót tapsolással a fideszesek, hogy ugyan hogyan fordulhat az elő, hogy védőfelszereléseket küld a magyar kormány a határon túli magyarságnak, miközben a hazai kórházakba nem jut elég. Ez már önmagában elég volt ahhoz a Fidesznek, hogy felhúzzon egy kampányt az ellenzék által már vagy tízszer, ám láthatóan még mindig nem elégszer megbánt, szokásos december 5-i nótára, hogy azzal vádolja a Párbeszéd erdélyi felmenőkkel rendelkező társelnökét, hogy gyűlöli a határon túli magyarokat.

 

De csak mikor a budapesti román nagykövet is kiállt mellette egy eleve nem a nyilvánosságnak szánt, ám a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium által valamiért nyilvánosságra hozott Whatsapp-üzenetben, állt össze az üzenet:

 

Szabó Tímea bizony a románokkal van.

 

Ismerve a Párbeszéd programját, ennek már a tényalapja is kevés (igaz, a beszédét a parlamentben papírról felolvasó Szabó Tímea igazán kirakhatta volna a lapról készült fotót, hogy bizonyítsa, tényleg azt mondta volna el, amit), a járvány elleni védekezést nem segíti az ellenzék cseszegetése, a Szabó Tímeát csesztető anyagokat készítő kormánytagok és stábjaik pedig még akkor is hasznosabban töltötték volna az erre szánt időt, ha mondjuk beállnak Wolt-futárnak. Pláne mivel maga Semjén Zsolt mondta azt még tavaly egy háttérbeszélgetésen, hogy különös tekintettel Trianon 100. évfordulójára nem kellene gerjeszteni fölöslegesen olyan soviniszta indulatokat, ami az erdélyi magyarságnak árthat.

 

Habár a társadalomnak semmi haszna nem származik ebből, a kormánypártnak nagyon is hasznos a románozás, hiszen addig sem arról van szó, hogy milyen állapotban van az egészségügy, hogy miért teszik ki az embereket a kórházból, hogy miért nálunk az egyik legnagyobb a koronavírus-halálozási ráta Európában, hogy hogyan is lesznek megtartva idén az érettségik, hogy miért nem tesztelik koronavírusra a kórházi dolgozókat, hogy miért pakolnak Kínából hozott, „nem egészségügyi felhasználásra” feliratú, védőfelszereléseket tartalmazó dobozokat a kórházakba, vagy hogy miért nem mondják meg, pontosan hány embert is teszteltek itthon.

 

Same din București

 

Adott egy parlament, ahol már csak azért is káosz van, mert nincs többsége a kormányzó Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a koronavírus-járvány pedig csak tovább növeli a fejetlenséget. Ebben a szituációban mindenkinek van fontosabb dolga annál, mintsemhogy azt nézze, milyen törvénytervezeteket nyújtanak be a mindenkori kormány megbízható partnerének elkönyvelt RMDSZ-esek. Így tudott átmenni a képviselőházon egy székelyföldi autonómiatervezet: a szabályok szerint ugyanis ha egy tervezettel nem törődik senki 45 napig, az hallgatólagosan megszavazottnak tekintendő.

 

Arra, hogy ez átment a képviselőházon, maguk a benyújtók hívták fel a figyelmet a Facebookon: több sem kellett a romániai sajtó nacionalista többségének, és rögtön Székelyföld elcsatolásáról kezdtek el cikkezni. Ekkor jött az egyébként erdélyi szász Johannis elnök, és egy tőle szokatlanul kemény hangnemű huszárvágással jelezte híveinek, mi a szitu:

 

az ősgonosz PSD már megint ledealelt az RMDSZ-szel, hogy adja Erdélyt a magyaroknak!

 

Ennek annyi a ténybeli alapja, hogy az RMDSZ érdeke, hogy kisebbségi pártként tárgyalóképes legyen mindenkivel, így a PSD-vel is, amelynek 2016-2019 közötti, különösen korrupt kormányát kívülről támogatta a magyar párt. Na meg az, hogy a lusta képviselőházat Marcel Ciolacu PSD-elnök vezeti, és az RMDSZ frakciójában ülő MPP-sek nyújtották be az autonómiastatútumot. Azt valószínűleg Johannis is tudta, hogy a PSD nemmel szavaz az autonómiára, hiszen nyilatkozata előtt már órákkal bejelentette azt Ciolacu a sajtónak.

 

Johannis azon beszólása, hogy „Ciolacu, vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?” pedig ha komolyan vesszük, elég vicces: eszerint ugyanis a román államelnök béna kacsának nézi nemcsak a román külügyet, de a neki jelentő külső hírszerzést is, hogy nem kapcsolta le az állítólagos hazaáruló ellenzékit, és mindezt még világgá is kürtöli. 

 

Hogy Johannis komoly arccal előadott ionapotchivanocjait mennyire kell komolyan venni, jól mutatja, hogy 1, rögtön összehívták a szenátust szerdára csak azért, hogy leszavazzák az autonómiastatútumot, 2, a román sajtóban rögtön nem a koronavírus, hanem az orbánozás lett a vezető téma, 3, rögtön előjött a fényre a tavalyi elnökválasztáson PSD-s színekben már óriásit bukó exkormányfő Viorica Dăncilă, és betámadta Ciolacut, hogy komolytalansága veszélyezteti a Pártot.

 

Ezek mindegyike nagyon hasznos és szükséges dolog mind a román társadalom, mind a járványmegelőzés szempontjából.

 

Így valószínűleg itt is kapóra jön mindez ahhoz, hogy addig se arról legyen szó, hogy eközben Romániában többen halnak bele a vírusba, mint Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban együttvéve, vagy többen, mint a Romániánál kétszer nagyobb Lengyelországban; hogy Romániában rendkívül nagy a koronavírussal fertőzött kórházi dolgozók aránya, annyira, hogy emiatt még a járvány kezdetén szó nélkül le is mondott egy kórház vezetése, az egészségügyi minisztert pedig lemondatták. Hogy komplett városokat helyeztek karantén alá, volt, hogy kukászsákokkal helyettesítették a nővérek a szájmaszkot, mert nem volt védőfelszerelésük. Mindemellett pedig az államfő és a kormány képtelen volt megegyezni arról, mi is legyen az ortodox húsvéttal, hogy mindeközben az ortodox államegyház sok helyen fittyet hányt a szigorú intézkedésekre, és akadt, ahol tömegverekedésbe fulladt az ünnep. Szóval a kormányzati inkompetencia egészen látványos még úgy is, hogy a román egészségügy állapota mellett lehetetlen csodát tenni.

 

Az azonban kifejezetten nyugtalanító, hogy az amúgy szürke és unalmas Johannis, az európai mainstream jobboldal Károly-díjjal is kitüntetett példaképe és bezzegkeleteurópaija jött elő ezzel a nacionalista szöveggel: neki valószínűleg csak járulékos veszteség, hogy mind az erdélyi magyar közélet jobboldala, mind a román liberálisok az ultranacionalista Nagy-Románia pártot vezető Vladim Tudor szellemét vélték felfedezni mondanivalójában, itt vélhetően valami sokkal nagyobb botrány elfedése lehet a cél. Ez a retorika ugyanis nem az elnök, hanem a SRI stílusa.

 

Aki pedig annak örülne, hogy Klaus Werner Johannis szemmel láthatóan egyre jobban és gyakrabban köszön jónapottal országa legnagyobb kisebbségének nyelvén: a SRI-nél ez eleve elvárás.

 

Olvass még Bukovics Martintól az Azonnalin! Hozzászólnál, vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás