+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. november 7. szombat, 09:00
Koronavírus-járvány ide vagy oda, Romániában most fontosabb a parlamenti választások megszervezése. Milyen előírásokra kell figyelni a kampány során? Kik érdekeltek abban, hogy decemberben legyen a választás, és kik halasztották volna el? Mutatjuk!

Romániában pénteken hivatalosan is elkezdődött december 6-ra kiírt parlamenti választás kampányidőszaka. Annak ellenére döntött úgy a jobboldali román kormány, hogy megtartják a választást, hogy sorra dőlnek meg a koronavírus-járvány negatív rekordjai.

 

Pénteken például már 10 ezer feletti új esetet azonosítottak, ilyen Romániában még a járvány márciusi kezdete óta nem volt.

 

A halottak száma hasonlóan emelkedik, naponta 100-200 fő veszti életét. A román kórházak egyre inkább betelnek, az orvosok pedig háborús állapotokhoz, frontsebészethez hasonlítják a jelenlegi szituációt.

 

Csütörtök este az ország államelnöke, a jobbközép irányultságú Klaus Johannis – miután maga vezette a kormányülést – több szigorító intézkedést jelentett be: kötelezték a maszkhasználatot az egész ország területén, áttértek az online oktatásra, éjszakára kijárási korlátozást vezettek be.

 

A parlamenti választással kapcsolatban viszont Johannis határozottan kijelentette, hogy ő támogatja annak december 6-i megrendezését.

 

„A demokráciát nem lehet zárójelbe tenni, a demokráciát garantálni kell, és ennek nem más a garanciája, mint a választás.”

 

Az államelnök ehhez még hozzátette, hogy az erős nemzetek különleges körülmények között is megtartják a választásokat. Az amerikai elnökválasztással párhuzamot vonva rámutatott, hogy a konszolidált demokráciák járványhelyzetben, háborúban is képesek megrendezni ezeket. Majd a hazai szituációra vonatkoztatva kijelentette: „A román nemzet erős nemzet, és együtt túléljük a járványt is.”

 

Mire kell figyelni a választási kampány során?  

 

Mivel most már biztos, hogy a parlamenti választást december 6-án tartják majd, a szeptemberi önkormányzati választásokhoz hasonlóan egy sor egészségügyi előírásra kell majd figyelni a kampányidőszakban.

 

Így például kampánygyűlést zárt térben csak 20, nyílt térben pedig 50 fő részvételével lehet majd tartani. Az események időtartamát pedig két órában maximalizálták. A pártok önkéntesei az utcai eseményeken egyszerre csak hatan lehetnek jelen, valamint a door-to-door kopogtatós kampány létszámát egyszerre két főben maximalizálták.

 

Továbbá állandó jelleggel kötelező maszkot hordani függetlenül, hogy a szabadban, vagy a zárt térben zajlik az esemény. Hasonlóan az önkormányzati választásokhoz most is tartani kell a távolságot a résztvevők között. A kampányanyagok szétosztását ezúttal nem önkéntesek, hanem önkiszolgáló standok fogják biztosítani. Az események előtt és után fertőtleníteni kell a helyszíneket, valamint biztosítani kell a kéz fertőtlenítésére alkalmas szereket is.

 

ELŐSZÖR FORDULT ELŐ AZ ORSZÁG TÖRTÉNETÉBEN, HOGY EGY KÖZPONTI ÁLLAMI INTÉZMÉNY A ROMÁNON KÍVÜL MÁS NYELVEN IS KOMMUNIKÁLT. A SZEPTEMBERI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKRA ELKÉSZÍTETTÉK AZ EGÉSZSÉGVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK MAGYAR NYELVŰ VIDEÓJÁT IS. VAJON A PARLAMENTIHEZ IS ELKÉSZÍTIK A MAGYAR TÁJÉKOZTATÓT?

 

Kik szerepelnek majd a választáson, és mi az érdekük?

 

Legelőször is ott a román kormánypárt, az elnököt is adó jobbközép nemzeti liberális PNL, támogatottságuk az általában megbízhatatlan román közvélemény-kutatások szerint októberben 32,6 százalékos volt.

 

Így igazából az ő érdekükben áll, hogy minél előbb megszervezzék a választásokat, koronavírus-járvány ide vagy oda.

 

Eleve a nemzeti liberálisok már az év elején is előrehozott választásokra játszottak, mivel az akkori támogatottságuk 40 százalék körüli volt. Viszont a koronavírus-járvány meggátolta ebben őket.

 

Ellenfelük a Román Kommunista Párt (PCR) utódpártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD). A párt habár nevében szociáldemokrata, a modern szociáldemokráciához vajmi kevés köze van, ideológiája inkább pragmatista, különböző gazdasági csoportokat, korrupt politikusokat fog össze. A román közvélemény jobboldali része „vörös pestisnek” tartja a PSD-t.

 

A PSD inkább a választások elhalasztásában lett volna érdekelt,

 

mivel a 2016-as 45 százalékos győzelmüket követően a különböző korrupciós ügyek miatt támogatottságuk mostanra 21 százalékra csökkent.

 

AMIKOR A PSD CSILLAGA MÉG RAGYOGOTT. A 2016-OS PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYE MEGYEI BONTÁSBAN. FOTÓ: GEOREND / WIKIMEDIA COMMONS

 

Miután szeptember 27-én az önkormányzati választáson

 

Románia több nagyvárosában (Temesvár, Brassó, Bukarest, Gyulafehérvár, Bákó) meglepetésgyőzelmet aratott a liberális-technokrata USR, a PNL-re most ők jelentik az elsőrendű veszélyt.

 

Azért is, mert választói bázisuk hasonló: a városi, jobban szituált, tanult rétegeket célozzák meg. Ugyanakkor a román Momentum, az USR-PLUS előnyére írható, hogy eddig nagyobb korrupciós botrány nem fűződik hozzájuk, míg a PNL-hez több is. Ezért az utóbbi hetekben annak ellenére, hogy mindkét párt a PSD-vel szemben határozza meg magát, és Bukarestben közös főpolgármester-jelöltet támogattak, egyre inkább keményebb bírálatokat fogalmaznak meg egymással szemben. Az USR-PLUS októberi támogatottságát egyébként 20,4 százalékra mérték.

 

A többi szereplő Traian Băsescu volt államfő kispártja, a konzervatív-nacionalista Népi Mozgalom Pártja (PMP), valamint Victor Ponta volt szocdem kormányfő és pártelnök politikai alakulata, a liberális ALDE-val nemrég egyesült Pro România. Pontáékat 10 százalék körülre, Băsescușkat pedig 4,8 százalékra mérték, vagyis ők eszerint nem érnék el a parlamentbe bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

 

Valamint ott van az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezete, az RMDSZ is, amely kiegyezett az erdélyi magyar jobboldali kispártok szövetségével, és azoknak két képviselője fog az RMDSZ listáin indulni.

 

A parlamenti választást több mint valószínű, hogy a nemzeti liberális PNL nyeri majd meg. Egyedül azonban nem fog tudni kormányt alakítani, ezért koalíciós partner után kell nézzen. Két lehetséges forgatókönyv van: az egyik, hogy  PNL a liberális-technokrata USR-PLUS-szal alakít majd kormányt. Azonban az utóbbi idők civakodásai miatt ennek napról napra csökken a valószínűsége. A másik változat az, hogy a PNL Băsescu PMP-éjével, az RMDSZ-szel és a román parlamentben alanyi jogon jelen levő nemzeti kisebbségek képviselőinek a támogatásával alakít majd kormányt. Már csak egy hónapot kell aludni ahhoz, hogy megtudjuk.

 

NYITÓKÉP: Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna vidéken, Berethalmon kampányol még szeptemberben. Dan Barna / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás