+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Vass Csaba
2020. november 5. csütörtök, 19:26
Már napok óta benne volt a pakliban, hogy a román kormány újabb szigorításokat fog bevezetni, amivel a járvány terjedést fékeznék meg. Hétfőtől már fegyelmezettebben kell viselkedniük a Romániában tartózkodóknak.

Klaus Johannis jobbközép román államfő csütörtökön részt vett a liberális román kormány ülésén, amelynek végén bejelentette azokat a szigorító intézkedéseket, amelyeket a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett vezet be.

 

A hétfőtől életbe lépő új korlátozások értemében:

 

+ Románia területén mindenhol kötelezővé válik a maszkviselet.

 

+ Az összes romániai iskola áttér az online oktatásra. Eddig lehetőség volt rá, hogy bizonyos iskolákban hagyományos módon folyjon a tanítás, vagy hibrid oktatást vezessenek be, azaz a tanulók egy része otthonról követte online az órákat; ez most megszűnik.

 

+ Ahol lehetőség van rá, ott az alkalmazottaknak át kell térniük az otthoni munkavégzésre.

 

+ Betiltják a zenés-táncos rendezvényeket, mulatságokat.

 

+ Az üzleteknek legkésőbb este 9 óráig be kell zárniuk.

 

+ Éjszakai kijárási korlátozásokat vezetnek be.

 

Az új intézkedések azért is érdekesek, mert Romániában eddig decentralizáltan, megyei szinten döntöttek arról, hogy egy-egy településen a járvány terjedési rátájának figyelembe vételével a szabadban is kötelezővé teszik-e a maszkviselést. Így az ország legtöbb megyéjében már eleve kötelező volt azokon a településeken a kültéri maszkviselés, ahol a járvány fertőzési rátája meghaladta a 3 ezreléket (vagyis ezer lakosból legalább három aktív fertőzött van),

 

most pedig már mindenhol az lesz.

 

A korábbi sajtóinformációk szerint a román kormány az éjszakai kijárási korlátozásokat este 10 és reggel 6 között tervezi bevezetni, egyelőre csak azokon a településeken, ahol a járvány fertőzési rátája meghaladta a 3 ezreléket. Csütörtök este azonban Klaus Johannis államfő nem részletezte, hogy ezek a korlátozások hánytól hányig tartanak majd.

 

Az intézkedéseket egyébként a rohamosan növekvő romániai esetszámok indokolják. Csütörtökön ugyanis 9714 új esetet azonosítottak az elvégzett 37 685 tesztből, vagyis

 

a tesztek pozitivitási rátája nagyon magas, 25,77 százalékos. A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta nem volt ilyen magas a romániai új esetek száma.

 

Keleti szomszédunk ugyanakkor nemcsak a napi esetszámok emelkedésében nem áll jól, hanem a napi elhalálozásokban sem. Szerdától csütörtökre 121-en vesztették életüket a koronavírus következtében. Egyre több román kórház éri el kapacitása felső határát, jelenleg több mint 12 ezer beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1014-en vannak.

 

A szigorítások ellenére Klaus Johannis államfő ismételten megerősítette, hogy a közelgő december hatodikai román parlamenti választások nem maradnak el, mivel garantálni tudják, hogy a kampány, és a szavazás is kockázatmentesen fog lezajlani.

 

NYITÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás