+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 7. szerda, 19:26
Romániában az egészségügyi államtitkár szerint egy teljes lockdown sokat segítene a járványhelyzeten, azonban a miniszterelnök bejelentette: nem lesz semmilyen zárás, és csak a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát tartja elfogadhatónak.

Florin Cîțu román jobbközép nemzeti liberális (PNL) miniszterelnök szerdán délben megnyugtatott mindenkit:

 

nem lesz országos lockdown.

 

A nemzeti liberális politikus ezen kijelentését azért tette, mert pár órával korábban az egészségügyi minisztérium államtitkára, Andreea Moldovan egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte

 

„egy két hetes, országos, teljes lockdown csodát tenne” a romániai járványhelyzetben.

 

Moldovan valószínűleg azért vethette fel a teljes lockdown ötletét, mert a koronavírus-járvány harmadik hulláma Romániában is beindult, és február vége óta folyamatosan nő a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma. Emiatt március végén már egyszer szigorítottak is a járványügyi korlátozásokon – amelyek ellen napon át tüntettek Románia nagyvárosaiban –, azonban hiába csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, jelenleg olyan magas az aktív esetek száma, hogy a kórházak intenzív osztályai sem bírják már a terhelést.

 

 

Moldovan kijelentései után ezért a miniszterelnök, Florin Cîțu is a mikrofonok elé állt, hogy elmondja: konzultált az államtitkárral, és egyértelművé szeretné tenni a kormány álláspontját. Szerinte az államtitkár csak elméleti fejtegetésbe kezdett, amit Cîțu szerint nem kellett volna: „Az egész csak elméleti fejtegetés volt, nem hipotetikus feltevés, sőt, nem is beszélhetünk feltevésről” – mondta a román miniszterelnök.

 

Cîțu ezenkívül hozzátette, hogy már korábban is világosan jelezte:

 

ellenzi a teljes lezárást és csak „a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát” támogatja.

 

Azonban hozzátette, hogy ahhoz, hogy ez megtörténhessen, hogy „június 1 valós legyen, ahhoz oltani kell”. Cîțu célja ugyanis az, hogy június 1-től Románia enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon, és elkezdhessen visszaállni a normalitásba.

 

A közel húszmillió lakosú keleti szomszédunk még december 27-én kezdte el az oltáskampányát, aminek keretében eddig összesen 3,4 millió adag vakcinát használtak fel, 2,2 millió embert beoltva. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Ami azt jelenti, hogy a valós védettséget szerzett egyének (akik mindkét adag oltást megkapták már) valahol 1,3 millió körül, míg még csak az első adagot megkapott egyének pedig 900 ezer körül járnak.

 

 

A román miniszterelnök szerint Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint is eléri az 5 milliót, majd úgy látja: július végére a 10 milliót is elérheti a beoltottak száma, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok (például hétfőn 500 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett az országba).

 

Cîțu úgy számol, hogy ha 10 millióan megkapnák az oltást, az azt jelentené, hogy a felnőtt lakosság 70 százaléka már immunis lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását. Arról viszont már nem beszélt a PNL-s miniszterelnök, hogy itt az első adaggal beoltottakra vagy a már teljes immunitással rendelkezőkre gondolt.

 

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás