A román egészségügyi államtitkár felvetette a teljes lockdown ötletét, mire a miniszterelnök nem győzte cáfolni a kijelentését

2021.04.07. 19:26

Romániában az egészségügyi államtitkár szerint egy teljes lockdown sokat segítene a járványhelyzeten, azonban a miniszterelnök bejelentette: nem lesz semmilyen zárás, és csak a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát tartja elfogadhatónak.

A román egészségügyi államtitkár felvetette a teljes lockdown ötletét, mire a miniszterelnök nem győzte cáfolni a kijelentését

Florin Cîțu román jobbközép nemzeti liberális (PNL) miniszterelnök szerdán délben megnyugtatott mindenkit:

nem lesz országos lockdown.

A nemzeti liberális politikus ezen kijelentését azért tette, mert pár órával korábban az egészségügyi minisztérium államtitkára, Andreea Moldovan egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte

„egy két hetes, országos, teljes lockdown csodát tenne” a romániai járványhelyzetben.

Moldovan valószínűleg azért vethette fel a teljes lockdown ötletét, mert a koronavírus-járvány harmadik hulláma Romániában is beindult, és február vége óta folyamatosan nő a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma. Emiatt március végén már egyszer szigorítottak is a járványügyi korlátozásokon – amelyek ellen napon át tüntettek Románia nagyvárosaiban –, azonban hiába csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, jelenleg olyan magas az aktív esetek száma, hogy a kórházak intenzív osztályai sem bírják már a terhelést.

Moldovan kijelentései után ezért a miniszterelnök, Florin Cîțu is a mikrofonok elé állt, hogy elmondja: konzultált az államtitkárral, és egyértelművé szeretné tenni a kormány álláspontját. Szerinte az államtitkár csak elméleti fejtegetésbe kezdett, amit Cîțu szerint nem kellett volna: „Az egész csak elméleti fejtegetés volt, nem hipotetikus feltevés, sőt, nem is beszélhetünk feltevésről” – mondta a román miniszterelnök.

Cîțu ezenkívül hozzátette, hogy már korábban is világosan jelezte:

ellenzi a teljes lezárást és csak „a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát” támogatja.

Azonban hozzátette, hogy ahhoz, hogy ez megtörténhessen, hogy „június 1 valós legyen, ahhoz oltani kell”. Cîțu célja ugyanis az, hogy június 1-től Románia enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon, és elkezdhessen visszaállni a normalitásba.

A közel húszmillió lakosú keleti szomszédunk még december 27-én kezdte el az oltáskampányát, aminek keretében eddig összesen 3,4 millió adag vakcinát használtak fel, 2,2 millió embert beoltva. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Ami azt jelenti, hogy a valós védettséget szerzett egyének (akik mindkét adag oltást megkapták már) valahol 1,3 millió körül, míg még csak az első adagot megkapott egyének pedig 900 ezer körül járnak.

A román miniszterelnök szerint Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint is eléri az 5 milliót, majd úgy látja: július végére a 10 milliót is elérheti a beoltottak száma, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok (például hétfőn 500 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett az országba).

Cîțu úgy számol, hogy ha 10 millióan megkapnák az oltást, az azt jelentené, hogy a felnőtt lakosság 70 százaléka már immunis lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását. Arról viszont már nem beszélt a PNL-s miniszterelnök, hogy itt az első adaggal beoltottakra vagy a már teljes immunitással rendelkezőkre gondolt.

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek