Magyar paralimpikon lesz Románia sportminisztere

Szerző: Vass Csaba
2020.12.21. 18:04

Hétfő este már alá is írnák a koalíciós szerződést Bukarestben az új jobbközép román kormány pártjai, szerda estére pedig át is vehetik a hatalmat.

Magyar paralimpikon lesz Románia sportminisztere

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor hétfő délutáni sajtótájékoztatóján erősítette meg az Azonnali kérdésére válaszolva, hogy az RMDSZ

Cseke Attilát jelöli a fejlesztési, közművesítési és közigazgatási, Tánczos Barnát a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, valamint Novák Eduárd paralimpikont az ifjúsági és sportminisztérium élére.

Cseke, Tánczos és Novák jelöltségét hétfő este meg kell még szavazza az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) is. Kelemen Hunor szövetségi elnök tárca nélküli miniszterelnök-helyettesként fog részt venni az új román kormányban.

Amit az RMDSZ minisztereiről tudni kell

A KÉPEN BALRÓL JOBBRA: CSEKE ATTILA, NOVÁK EDUÁRD ÉS TÁNCZOS BARNA

A leendő fejlesztési, közművesítési és közigazgatási miniszter Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke lesz. Az RMDSZ-nek 1997 óta tagja, korábban volt szenátor is, 2012-től parlamenti képviselőként tevékenykedik. Az RMDSZ mostani jelöltjei közül Cseke Attila az egyetlen, aki korábban már töltött be miniszteri pozíciót, a 2009-ben megalakult jobbközép Boc-kormány egészségügyi minisztere volt 2011-es lemondásáig, az elmúlt ciklusban az RMDSz szenátusi frakcióját vezette. A választások után azt rebesgették, hogy az RMDSZ kapja meg az egészségügyi tárcát a koalíciós kormányban, a posztra pedig ismételten Csekét látták esélyesnek a román lapok. Végül nem így lett, de Csekére így is vár egy tárca.

A leendő ifjúsági és sportminiszter, Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó. 2012-ben Londonban aranyérmet szerzett, ezzel ő lett Székelyföld és egyben Románia első paralimpikona. 2013-ban a Román Kerékpáros Szövetség elnökévé választotta. Egyetlenegy szavazat döntött a székelyföldi sportoló javára, Novák a lehetséges 27 voksból 14-et kapott.

A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Tánczos Barna csíkszeredai RMDSZ-es politikus lesz. Dolgozott már gazdasági szakértőként a román képviselőházban, de volt már államtitkár is a román közlekedési és mezőgazdasági minisztériumoknál is. 2012-ben szenátori mandátumot szerzett az RMDSZ színeiben, az elmúlt ciklusban a szenátus mezőgazdasági bizottságának titkára volt.

Most már tényleg a világörökség része lesz a csíksomlyói búcsú

A sajtótájékozatón az Azonnali kérdésére válaszolva az RMDSZ elnöke elmondta azt is, hogy az RMDSZ-nek a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a jobbközép-liberális USR PLUS-szal való koalícióralépés feltételei között szerepel az is,

hogy a román kormány jelölje a csíksomlyói búcsút az UNESCO világörökségi listájára.

A csíksomlyói búcsú világörökségi ügyével már régóta foglalkozik az RMDSZ, de korábban ezt mindig elkaszálták – most, hogy a magyarok mellett már az USR PLUS programjában is szerepel ez követelésként, sokkal nagyobb esély nyílik erre, mint eddig valaha. Az RMDSZ most a csíksomlyói búcsú mellett Torockó épített örökségét és a székelykapukat is feltetetné arra a bizonyos listára.

Kelemen Hunor aról is beszámolt, hogy az RMDSZ 12 államtitkárral és egy államtitkár-helyettessel fog részt venni a kormányzásban, személyükről majd az ünnepek után fognak dönteni. Ha minden jól megy, hétfő este hivatalosan is aláírhatják a koalíciós szerződést Bukarestben leendő koalíciós partnereikkel, és kedden már sor kerülhet a szenátus és képviselőház bizottságaiban a miniszterjelöltek meghallgatására, az RMDSZ elnöke pedig bízik abban, hogy a román parlamentben szerdán már szavaznak is a kormány összetételéről, így szerda estére már új kormánya lehet Romániának.

Amit az új jobbközép román kormányról tudni kell

Az Azonnali is folyamatosan nyomon követte, hogy két héttel a román parlamenti választások után a parlamentbe jutott jobbközép pártok (a nemzeti liberális PNL, a liberális-technokrata USR-PLUS és az erdélyi magyarok egy részét képviselő RMDSZ) pénteken megegyeztek a kormány összetételét illetően. 

A miniszterelnök az eddigi neoliberálisnak számító PNL-s pénzügyminiszter, Florin Cîțu lesz,

az RMDSZ pedig a fejlesztési, közművesítési és közigazgatási, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, illetve az ifjúsági és sportminisztérium élére jelölhetett minisztereket, plusz egy miniszterelnök-helyettesi posztot is kaptak. Cseke Attila és Tánczos Barna nevét már péntek este a jelöltségre esélyesek között emlegette a román sajtó, de Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője akkor még tagadta, hogy erről döntöttek volna.

NYITÓKÉP: Novak Eduárd / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek