A koronavírus-járvány miatt ünnepelhetnek a magyarellenesek Romániában, az RMDSZ „nem kussolhat”

Szerző: Vass Csaba
2020.12.07. 16:12

A koronavírus a román politikában mindent felforgatott: a választási részvétel történelmi mélységekbe süllyedt a vasárnapi parlamenti választásokon, a posztkommunista PSD a kormány félresikerült járványkezelése miatt törhetett az élre, egy új magyarellenes párt pedig vírustagadók szavazataival robbanhatott be a parlamentbe. Volt és jelenlegi RMDSZ-es politikussal és bukaresti politológussal értékeltük, mi történt vasárnap a romániai választásokon.

A koronavírus-járvány miatt ünnepelhetnek a magyarellenesek Romániában, az RMDSZ „nem kussolhat”

A vasárnapi parlamenti választások eredményei teljesen felforgatták a belpolitikai helyzetet Romániában. Ugyan a Szociáldemokrata Párt (PSD) kapta a legtöbb szavazatot, de többséget nem tudtak szerezni, így kevés az esélye annak, hogy kormányra kerüljenek. Ráadásul bekerült a parlamentbe egy olyan szélsőségesen nacionalista párt is, amilyen a Nagy Románia Párt 2008-as kiesése óta nem volt a román törvényhozásban. 

 

Egy egykori és egy jelenlegi RMDSZ-es politikust, illetve egy bukaresti politológust kérdeztünk a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jövőjéről és a választás eredményeiről.

 

ECKSTEIN-KOVÁCS PÉTER. FOTÓ: EKP/FB

 

Mindenki maradjon otthon – de szavazni azért mégis lehet

 

Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-es képviselő az alacsony részvételi arányt emelte ki, mint a vasárnapi választás legfontosabb tanulságát. Bár szerinte a rekordalacsony, 31,84 százalékos részvételben a járvány is biztosan szerepet játszott, ezt nem lehet kizárólag a vírusnak betudni – a kampány során ő egyfajta dühöt érzett az emberekben a járványügyi korlátozások közepén azért is megtartott választások miatt.

 

CSOMA BOTOND A 2020-AS PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKAT MEGELŐZŐ KAMPÁNY IDEJE ALATT. FOTÓ: CSOMA BOTOND/FACEBOOK

 

„Én mondtam az embereknek, hogy ne az RMDSZ-szel szemben nyilvánítsák ki ezt a dühöt, mert nem mi ragaszkodtunk a választások megtartásához december hatodikán” – mondta a Kolozs megyei parlamenti képviselő, akinek úgy tűnik, ismét biztosítva van képviselői mandátuma a következő négy évre a román képviselőházban. Claudiu Tufiș bukaresti politológus szerint is a korlátozások és a megtartott választás közötti feszültségre hívta fel a figyelmet. Szerinte az emberek azt furcsállhatták, hogy

a kormány hónapokon keresztül az otthonmaradásról kommunikált, bezárták az óvodákat, iskolákat, piacokat, aztán pedig felhívott arra, hogy tessék menni szavazni.

Az emberekben Tufiș szerint ez keltett visszatetszést, és inkább maradtak otthon.

Jobboldali-liberális kormány jöhet

A poszkommunista-nacionalista PSD váratlan győzelmének fő okaként az egykori RMDSZ-es Eckstein-Kovács a kormányzó Nemzeti Liberális Párt rossz járványkezelési menedzsmentjét jelölte meg. A kolozsvári jogász szerint három dologban kellett volna okosabbnak lennie a kormánynak:

 

+ az iskolák bezárásával kapcsolatban, amit a lakosság nagyon rossz néven vett,

 

+ a Nemzeti Liberális Párt ortodox egyházhoz fűződő rendezetlen viszonyával kapcsolatban, ami az utóbbi időben nem volt éppen a legfényesebb, hiszen a kormány az utóbbi időben erősen korlátozta a Román Ortodox Egyház (BOR) búcsús ünnepeit (emiatt Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje burkoltan a kormány megbuktatásával is fenyegetőzött).

 

+ a piacok bezárásával kapcsolatban, ami a termelőknek és a fogyasztóknak is tekintélyes részét elfordította a PNL-től.

 

Eckstein-Kovács Péter szerint az ultranacionalista AUR „karanténba lesz téve” a román parlamentben – de ha nem így lenne, akkor a Szociáldemokraták és az AUR eredményei összesen sem elegendőek ahhoz, hogy a két párt koalíciós kormányt alakíthasson, ezért az alternatíva az, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak, a román Momentumként is emlegetett USR-PLUS-szal és az RMDSZ-szel kell koalícióra lépnie.

 

„Az RMDSZ megkerülhetetlen elem az új kormányban”- mondta a volt RMDSZ-es politikus.

 

Claudiu Tufiș politológus szerény jobbközép kormánytöbbséget lát előre, amely a nemzeti liberális PNL-ből, a liberális-technokrata USR-PLUS-ból, a konzervatív-nacionalista PMP-ből és az RMDSZ-ből állna. A politológus viszont szkeptikus ezzel a lehetséges új többséggel szemben, hiszen Romániában sok politikus gyakran vált pártot, és elképzhelhető, hogy a PSD később megpróbálhatja „megvásárolt képviselőkkel megbuktatni a kormányt”.

Új magyarellenes párt a bukaresti parlamentben

Az AUR sikeres szereplése kapcsán Csoma Botond arról beszélt, hogy a szociológusok számára is érdekes kihívás lehet annak a megvizsgálása, hogy minek köszönhető az AUR bejutása a román parlamentbe.

 

AZ AUR EGYIK SZIMPATIZÁNSA VITÁBA KEVEREDIK A CSENDŐRSÉGGEL A PÁRT NOVEMBER 25-ÉN TARTOTT KAMPNYRENDEZVÉYNÉN. FOTÓ: ROMÁNOK EGYESÜLÉSÉÉRT SZÖVETSÉG/FACEBOOK.

 

„Talán ez a választások legnagyobb meglepetése. Sok minden benne van ebben a történetben.

 

A vírustagadók egy része őket támogatja, az ortodox egyház radikálisabb körei, amelyek sokszor vírustagadó álláspontra helyezkedtek és szembementek a világi hatóságokkal, szintén”

 

– mondta a képviselő.

 

A Kolozs megyei RMDSZ-es azt is elmondta: a nacionalista réteg sem a román politikusok köréből, sem a választok köréből nem tűnt el.

 

„A Nagy Románia Párt eltűnt, de bizonyos tagjai betagozódtak más pártokba”.

 

Az AUR szavazói között a kőkemény ortodoxok és a vírustagadók mellett ott lehetnek a fociultrák is, akiket tavaly az Úzvölgyében láthattunk, ahol a pártvezető George Simion is oroszlánrészt vállalt a balhéból, véli a parlamenti képviselő, aki szerint „heterogén szavazóbázisa lehet az AUR-nak”.

 

Ecstein-Kovács Péter is azon az állásponton van, hogy hogy mostanáig a román pártok kötött a nacionalista képviselők szépen fel voltak osztva, és minden pártban megvoltak a nacionalista elemek, és az AUR ezt most szépen egységbe fogta. A kolozsvári jogász úgy véli, az AUR sikere annak köszönhető, hogy sikerült megszólítaniuk egy olyan választói csoportot, akik a Szociáldemokrata Párt helyett szívesebben szavaztak rájuk, akik eléggé rendszerellenesen léptek fel az utóbbi időben.

 

A bukaresti politológus, Tufiș az AUR-ral szemben az ideális megoldásnak egy nemzeti egységkormányt létrehozását tartaná. Ez szerinte gesztus értékű lenne, mivel „a régebbi pártok ezzel a gesztussal határolhatnák el magukat az AUR-tól, és kifejezhetnék azt, hogy nincs helye a szélsőségeknek a kormány közelében."

 

A kolozsvári jogász szerint az AUR a jövőben egyfolytában napirenden fogja tartani a magyarkérdést, ellene fognak szavazni a magyarokat érintő törvényeknek, és egyelőre nem könnyű megmondani azt sem, hogy az RMDSZ mit tehet azért, hogy ne kerüljön folyton az AUR támadásainak kereszttüzébe.

 

„Mit tehetne az RMDSZ? Azt, hogy kussoljon, biztosan nem teheti.

 

Azt fogja csinálni, hogy védekezik a maga módján” – mondta.

 

Csoma Botond egyébként arra számít, hogy az AUR bekerülésével felerősödnek az ultranacionalista hangok a román parlamentben, a párt pedig nem csak az RMDSZ-t fogja támadni, hanem azokat a parlamenti pártokat is, akik együttműködnek az RMDSZ-szel.

 

FESZÜLT HANGULAT A PÁRT EREDMÉNYVÁRÓJÁN. FOTÓ: ROMÁNOK EGYESÜLÉSÉÉRT SZÖVETSÉG/FACEBOOK.

 

Mi történhet a következő hetekben?

 

A román politikában egyébként megszokott az is, hogy a pártok képviselőket és szenátorokat csábítanak át egyik pártból a másikba, hogy parlamenti pozíciójukat erősítsék. Csoma Botond azonban nem tarja most valószínűnek azt, hogy lennének olyan PSD-sek, akik átmennének most a PNL-be csak azért, hogy nagyobb legyen a jobboldali-liberális többség, és könnyebb legyen a kormányalakítás. Eckstein-Kovács szerint a „PSD felállt a padlóról” a választások után, és bár az utóbbi időben láttunk nagy mozgásokat a politikai pártok között, de

 

nem valószínű, hogy sok PSD-s vedlene most át jobboldali-liberális képviselővé.

 

Más forrásaink szerint a koalíciós tárgyalások nagyon kemények lesznek: mivel mind a PNL, mind az USR PLUS tisztában van azzal, hogy a másik semmit sem ér nélküle, ezért a minisztériumok tekintetében akár a falig is elmennek majd, ami azt jelenti, hogy a legfontosabb minisztériumokat, mint a pénzügyminisztérium vagy az igazságügyminisztérium, mindkét párt magának akarja majd.

 

A két párt ráadásul úgy fog kormányozni közösen, hogy közben az ellenfelet látják egymásban:

 

mind a PNL, mind az USR PLUS versenyben van az erdélyi és bukaresti nagyvárosi szavazókért.

 

A PNL célja tehát az lesz, hogy kormányon gyengítse az USR-t, hogy uralni tudja a jobboldali térfelet, Dan Barnáék célja pedig az, hogy növekedni tudjanak – ezt pedig leginkább a PNL kárára tudnák megtenni. Az RMDSZ-nek ebben a helyzetben nem sok lapot osztottak, nem véletlen, hogy Kelemen Hunor vasárnap este elütött minden olyan kérdést, ami a kormányalakításra vonatkozott.

 

 

NYITÓKÉP: Románok Egyesüléséért Szövetség/Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek