+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. december 14. hétfő, 16:10
Azon megy a vita, hogy ki legyen a miniszterelnök, és ki a házelnök. Johannis egyértelműen PNL-USRPLUS-RMDSZ-kormányt szeretne, a balos és szélsőjobbos ellenzék pedig eltrollkodja az egészet.

A román kormányalakítás általában el szokott húzódni az alkotmányos előírások miatt, de rá is érnek keleti szomszédaink, hiszen Ludovic Orban lemondását követően az ügyvezető miniszterelnökséget átvevő addigi hadügyminiszter, Nicolae Ciucă vezeti az országot. Mégis: a választás győztesei azt szeretnék, ha még karácsony előtt megalakulna az új román kormány. Az alkotmány 103. cikkelye szerint ehhez először is az kell, hogy

 

az államelnök a parlamentben többséget szerző pártból – vagy ha ilyen nincs, akkor az összes parlamenti párttal történt konzultációt követően – felkérjen valakit a kormányalakításra.

 

A felkért miniszterelnök-jelölt ezt követően 10 napon belül köteles összeállítani a kormány összetételét és bizalmi szavazást kérni annak a parlament két házának együttes ülésén. Ez legkorábban december 21-én, hétfőn, vagy 22-én, kedden történhet meg. Ahhoz, hogy az új kormány felállhasson, a román parlamentben egyszerű többségre van szükség: ez egyetlen egy pártnak sincs meg, ám a parlamentbe bejutott jobbközép alakulatoknak (az eddig kisebbségben kormányzó jobboldali PNL, a jobbközép-liberális USR PLUS és az RMDSZ) együttesen igen, közöttük informális tárgyalások is zajlottak már a leendő kormánykoalíció és a kormány összetételére vonatkozóan.

 

A PNL miniszterelnök-jelöltként az eddigi neoliberális pénzügyminisztert, Florin Cîțut (ejtsd: Kücu) nevesítette, az USR PLUS pedig Dacian Cioloș volt technokrata kormányfőt, a párt társelnökét. Az eddigi tárgyalások viszont zátonyra futottak, de nem a kormányfő személye miatt, hanem mert mind Dan Barna, az USR PLUS másik társelnöke (őt pár hete meg is interjúvoltuk), mind Ludovic Orban PNL-elnök és exminiszterelnök is magának szeretné a képviselőház házelnöki tisztségét. De több kulcsfontosságú minisztérium (pénzügy, igazságügy, belügy és az EU-s alapok minisztériuma) esetében sem tudtak megegyezni. 

 

Klaus Johannis államfő hétfőn magához hívta konzultálni a pártokat. Ilyenkor lényegében egymásnak adják a kilincset.

 

+ A december 6-i választást ugyan megnyerő, de parlamenti többséget kialakítani nem képes Szociáldemokrata Párt (PSD) delegációja ment először az elnöki palotába. A párt elnökének elmondása szerint ők Johannisnak az összes parlamenti pártot, így a szélsőjobbot is magába foglaló nemzeti egységkormány ötletét vetették fel, a PSD meglátása szerint a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között a hétvégén zajlott „nevetséges” koalíciós tárgyalásoknak „nincs helyük egy valódi demokráciában”. A párt ezen PSD-PNL-USR PLUS-RMDSZ-AUR egységkormány élére Alexandru Rafila mikrobiológust javasolja, amire Johannis a PSD-sek elmondása szerint annyit mondott: tiszteletreméltó ötlet.

 

+ A jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL), Klaus Johannis kedvenc pártja a találkozó után elmondta, még csak informális beszélgetésekben sem merült fel a PSD kormányba való beemelése. Ők az USR PLUS-szal és az RMDSZ-szel akarnak kormányozni, mégpedig úgy, hogy Florin Cîţut jelölik a kormányfői tisztségbe, és javaslatuk értelmében Ludovic Orban töltené be az alsóházi elnöki tisztséget.

 

+ Az USR PLUS részéről Dan Barna arról beszélt, miután véget ért a találkozójuk az elnökkel, hogy Klaus Johannis azt mondta nekik, szeretné, hogy a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ létrehozza a parlamenti többséget. Szerintük kiegyensúlyozott megoldás kell, azaz ők adnák a miniszterelnököt, a PNL meg a házelnököt.

 

+ A szélsőjobboldali AUR részéről George Simion nyilatkozott a sajtónak. Simion az mondta, hogy semmilyen politikai kormánykoalícióban nem vesznek részt, hiszen ők a „román nemzet érdekeit” követik, jelentsen ez bármit is. Újságírói kérdésre Simion viccelődve mondta, hogy az Orban-Barna házelnöki csörte helyett ők Kelemen Hunort támogatják. „Viccelek” – tette azért hozzá.

 

+ Az RMDSZ elég későn, romániai idő szerint 15 órakor került sorra, miután az államelnök az összes nagyobb párttal konzultált már. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a konzultációt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az RMDSZ jelenleg a PNL-USR-PLUS-RMDSZ koalíciós kormányt tartja a legjobb megoldásnak, és szerinte

 

„a legtöbb mandátummal rendelkező párt kell miniszterelnököt jelöljön”, vagyis a PNL.

 

Ehhez viszont hozzátette, hogy a PNL ezért cserébe a képviselőház vezetéséről le kellene mondjon oly módon, hogy az USR-PLUS kapja a képviselőház elnöki funkcióját és az RMDSZ a szenátusét (vagy pedig fordítva, az RMDSZ-é legyen a házelnöki poszt, és az USR-PLUS-tól kerüljön ki a szenátus elnöke). Az államelnökkel folytatott tárgyalásokról elmondta, hogy éppen ezért „ma nem ajánlottunk senkit [miniszterelnök-jelöltnek]. Célunk az, hogy a PNL és az USR egyezzen meg. Ha ez nem történik meg, akkor a következő konzultáció alkalmával mi is nevesítünk egy miniszterelnök-jelöltet.”

 

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, hogy a PSD nemzeti egységkormánya nem időszerű, és hogy ő azt szeretné, ha a kormányt december 23-ig meg lehetne alakítani, de nem látja kizártnak azt sem, hogy ez elhúzódhat karácsony utánig is. Valamint azt is megerősítette, hogy az RMDSZ ragaszkodik ahhoz a koalíciós feltételéhez, hogy nem engedik az egyik pártból a másikba való vándorlást. Az Azonnali kormánystruktúrára, a tárcákra vonatkozó kérdéseire Kelemen a válaszadást kikerülte, mivel „eddig még nem tárgyaltunk a kormány struktúrájáról”. Kelemen a tárcák elosztásánál azt venné figyelembe, hogy a koalíciós partnerek mind kapjanak az ellenjegyzési jogot élvező minisztériumokból – vagyis egy-egy kormányrendelet hivatalos közlönyi publikáláshoz több minisztérium aláírása is szükséges lenne –, hogy „ne kerülhessük ki egymást”.

 

NYITÓKÉP: Klaus Johannis / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szükség lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra. A Helyzetnek elmondta, miért.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás