+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Petróczi Rafael
2020. október 8. csütörtök, 14:24
Mégsem gondolkodik abban a kormány, hogy észszerűsítsék a zéró toleranciára vonatkozó szabályozásokat, társadalmi vita pedig már évtizedek óta zajlik erről – mondta Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére a kormányinfón.

Az Azonnali kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön tartott kormányzati sajtótájékoztatón. Gulyás minisztert többek között arról kérdeztük, hogyan tervezik kivitelezni a gyakorlatban a hálapénz november 18-tól bevezetendő tiltását, aminek értelmében egy év börtönbüntetéssel lesz sújtható a hálapénz adása és elfogadása is.

 

Gulyás elmondta, hogy jobb véleménnyel van a magyar társadalomról, minthogy ellenőrizni kéne, hogy sikeres-e a tiltás – a magyarok 96 százaléka ugyanis betartja a jogszabályokat. Az Azonnali kérdésére, hogy így a várólistákon való előbbre kerülés érdekében adott hálapénz is eltűnik-e, Gulyás  „a korrektség kedvéért” elmondta, hogy a várólista mindig bosszantó, viszont ha megnézzük, akkor Nyugat-Európához képest fele- vagy harmadakkora várólisták vannak a magyar egészségügyben.

 

Gyakran azért is adnak az emberek hálapénzt, hogy ők maguk választhassák meg, hogy ki kezelje őket: ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy

 

a szülész-nőgyógyászoknál és a háziorvosoknál ezt ő is fontosnak tartja. Viszont nem fognak semmiféle díjat bevezetni arra az esetre, ha valaki szabadon akar orvost választani

 

– aki ezzel szeretne élni, annak ott a magánegészségügy.

 

A Magyarországról szóló jogállamisági jelentés is szóba került, ugyanis Didier Reynders igazságügyi EU-biztos elmondása alapján azt a magyar kormány is véleményezhette a megjelenés előtt. Az Azonnali kérdésére, hogy élt-e ezzel a lehetőséggel a kormány, Gulyás elmondta, hogy éltek vele, és hosszú hozzáfűzéseket tettek, mert valótlan állítások szerepeltek benne, illetve fontos részletek hiányoztak belőle. Arról azonban, hogy konkrétan milyen megjegyzéseket fűztek hozzá a jelentéstervezethez, Gulyás Gergely nem válaszolt.

 

Gulyás kiemelte, hogy jogállamisági jelentésnek nevezett politikai véleményírást nem szabad az Európai Bizottságra bízni, és a dokumentumban szereplő tizenkét hivatkozásból tizenegy Soros György által finanszírozott szervezetekhez köthető. A miniszter szerint egyébként nem sokat számított a jelentés véleményezése,

 

a kormány véleményezése alapján csak „egy-két közröhejre okot adó hibát” javított a Bizottság a jelentésben.

 

Hogy ezek konkrétan mik voltak, arra Gulyás úgyszint nem válaszolt.

 

Az Azonnalin már többször is foglalkoztunk a sofőrök alkoholfogyasztásával szembeni zéró tolerancia enyhítésének lehetőségével, amit Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt ígért meg a borászoknak. Ezúttal arról kérdeztük a minisztert, hogy ezt az ígéret miért nem tartották be, illetve miért nem kezdeményez a kormány társadalmi vitát a témáról – miközben Nagy István agrárminiszter ezt megígérte (bár a kormány gyorsan le is keverte őt). Az Azonnali kérdésére reagálva Gulyás Gergely kiállt a zéró tolerancia mellett, közölte, hogy már évtizedek óta folyik róla a társadalmi vita, majd az Azonnali kérdésére, hogy ő tudna-e egy deciliter bor után vezetni, elmondta, hogy szerinte

 

a férfiak nagy többsége úgy gondolja, hogy tud, a kockázatot viszont nem is ez jelenti, hanem hogy megállnak-e egy pohárnál.

 

Újságírói kérdésre Gulyás a Kúria frissen jelölt elnökéről, Varga Zs. Andrásról szólva – aki életében egy percet sem dolgozott bíróként – elmondta, hogy az ítélkezési gyakorlat ugyan nem követelmény, de előny a Kúria elnökénél. Gulyás szerint ez azonban Varga Zs. Andrásnál adott, hiszen az Alkotmánybíróság az Alaptörvény értelmében alkotmányjogi panaszokkal is foglalkozik, így Varga Zs. is végzett ítélkezési tevékenységet.

 

Gulyás a tegnapi kormányülésről is beszámolt, aminek a témája a vírushelyzet volt. Ehhez kapcsolódóan a miniszter elmondta, hogy idén

 

november elsejétől 20 százalékkal növelik az ápolók bérét, 2022 január elsejétől pedig további 30 százalékkal fog emelkedni a bérük,

 

ami a rendszerváltás óta példátlan Magyarországon. Gulyás az orvosok béremelésére is kitért, az ő bértábla szerinti bérük 120 százalékkal fog nőni 2021 január elsejétől, ez pedig a miniszter szerint lassítani fogja az orvosok elvándorlását, sőt, sokan haza is fognak térni emiatt külföldről.

 

Gulyás elmondta, hogy a vírushelyzet miatti átvezénylések kevés orvos számára fognak problémát jelenteni. A miniszter kiemelte, hogy a döntésekről előzetesen egyeztettek a Magyar Orvosi Kamarával.

 

Gulyás a gazdasági intézkedéseket is ismertette, hangsúlyozva, hogy most a munkahelyek és a családok védelme a legfontosabb. 2021 január elsejétől 5 százalék lesz a lakásépítési áfa, egyszerűsítik az építési és az engedélyezési eljárásokat is, továbbá

 

egy családvédelmi csomaggal is készülnek, amiből egy hét múlva lesz konkrét előterjesztés az Országgyűlésben.

 

Jövő héten házszabálytól való eltéréssel benyújtják a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló javaslatot is, ami nemcsak a magánszemélyeket fogja érinteni, hanem az olyan gazdasági társaságokat is, ahol 25 százaléknál nagyobb mértékben esett a bevétel az idén.

 

Gulyás ismertette a koronavírus-járvány kezeléséről szóló nemzeti konzultáció eredményeit is: a válaszolók 83 százaléka értett egyet a maszkviselés fontosságával, 79 százaléka a rendezvények korlátozásával, a határok lezárásával és a távolságtartás betartásával, 64 százaléka a védekezéshez szükséges eszközök exportjának tiltásával, és

 

59 százaléka a kijárási korlátozások bevezetésével.

 

Újságírói kérdésre azt is kiderült, hogy hamarosan a kaszinókra is vonatkozni fog az este 11 órás zárás.

 

NYITÓKÉP: MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás