+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Petróczi Rafael
2020. október 8. csütörtök, 14:24
Mégsem gondolkodik abban a kormány, hogy észszerűsítsék a zéró toleranciára vonatkozó szabályozásokat, társadalmi vita pedig már évtizedek óta zajlik erről – mondta Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére a kormányinfón.

Az Azonnali kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön tartott kormányzati sajtótájékoztatón. Gulyás minisztert többek között arról kérdeztük, hogyan tervezik kivitelezni a gyakorlatban a hálapénz november 18-tól bevezetendő tiltását, aminek értelmében egy év börtönbüntetéssel lesz sújtható a hálapénz adása és elfogadása is.

 

Gulyás elmondta, hogy jobb véleménnyel van a magyar társadalomról, minthogy ellenőrizni kéne, hogy sikeres-e a tiltás – a magyarok 96 százaléka ugyanis betartja a jogszabályokat. Az Azonnali kérdésére, hogy így a várólistákon való előbbre kerülés érdekében adott hálapénz is eltűnik-e, Gulyás  „a korrektség kedvéért” elmondta, hogy a várólista mindig bosszantó, viszont ha megnézzük, akkor Nyugat-Európához képest fele- vagy harmadakkora várólisták vannak a magyar egészségügyben.

 

Gyakran azért is adnak az emberek hálapénzt, hogy ők maguk választhassák meg, hogy ki kezelje őket: ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy

 

a szülész-nőgyógyászoknál és a háziorvosoknál ezt ő is fontosnak tartja. Viszont nem fognak semmiféle díjat bevezetni arra az esetre, ha valaki szabadon akar orvost választani

 

– aki ezzel szeretne élni, annak ott a magánegészségügy.

 

A Magyarországról szóló jogállamisági jelentés is szóba került, ugyanis Didier Reynders igazságügyi EU-biztos elmondása alapján azt a magyar kormány is véleményezhette a megjelenés előtt. Az Azonnali kérdésére, hogy élt-e ezzel a lehetőséggel a kormány, Gulyás elmondta, hogy éltek vele, és hosszú hozzáfűzéseket tettek, mert valótlan állítások szerepeltek benne, illetve fontos részletek hiányoztak belőle. Arról azonban, hogy konkrétan milyen megjegyzéseket fűztek hozzá a jelentéstervezethez, Gulyás Gergely nem válaszolt.

 

Gulyás kiemelte, hogy jogállamisági jelentésnek nevezett politikai véleményírást nem szabad az Európai Bizottságra bízni, és a dokumentumban szereplő tizenkét hivatkozásból tizenegy Soros György által finanszírozott szervezetekhez köthető. A miniszter szerint egyébként nem sokat számított a jelentés véleményezése,

 

a kormány véleményezése alapján csak „egy-két közröhejre okot adó hibát” javított a Bizottság a jelentésben.

 

Hogy ezek konkrétan mik voltak, arra Gulyás úgyszint nem válaszolt.

 

Az Azonnalin már többször is foglalkoztunk a sofőrök alkoholfogyasztásával szembeni zéró tolerancia enyhítésének lehetőségével, amit Orbán Viktor még a 2010-es választások előtt ígért meg a borászoknak. Ezúttal arról kérdeztük a minisztert, hogy ezt az ígéret miért nem tartották be, illetve miért nem kezdeményez a kormány társadalmi vitát a témáról – miközben Nagy István agrárminiszter ezt megígérte (bár a kormány gyorsan le is keverte őt). Az Azonnali kérdésére reagálva Gulyás Gergely kiállt a zéró tolerancia mellett, közölte, hogy már évtizedek óta folyik róla a társadalmi vita, majd az Azonnali kérdésére, hogy ő tudna-e egy deciliter bor után vezetni, elmondta, hogy szerinte

 

a férfiak nagy többsége úgy gondolja, hogy tud, a kockázatot viszont nem is ez jelenti, hanem hogy megállnak-e egy pohárnál.

 

Újságírói kérdésre Gulyás a Kúria frissen jelölt elnökéről, Varga Zs. Andrásról szólva – aki életében egy percet sem dolgozott bíróként – elmondta, hogy az ítélkezési gyakorlat ugyan nem követelmény, de előny a Kúria elnökénél. Gulyás szerint ez azonban Varga Zs. Andrásnál adott, hiszen az Alkotmánybíróság az Alaptörvény értelmében alkotmányjogi panaszokkal is foglalkozik, így Varga Zs. is végzett ítélkezési tevékenységet.

 

Gulyás a tegnapi kormányülésről is beszámolt, aminek a témája a vírushelyzet volt. Ehhez kapcsolódóan a miniszter elmondta, hogy idén

 

november elsejétől 20 százalékkal növelik az ápolók bérét, 2022 január elsejétől pedig további 30 százalékkal fog emelkedni a bérük,

 

ami a rendszerváltás óta példátlan Magyarországon. Gulyás az orvosok béremelésére is kitért, az ő bértábla szerinti bérük 120 százalékkal fog nőni 2021 január elsejétől, ez pedig a miniszter szerint lassítani fogja az orvosok elvándorlását, sőt, sokan haza is fognak térni emiatt külföldről.

 

Gulyás elmondta, hogy a vírushelyzet miatti átvezénylések kevés orvos számára fognak problémát jelenteni. A miniszter kiemelte, hogy a döntésekről előzetesen egyeztettek a Magyar Orvosi Kamarával.

 

Gulyás a gazdasági intézkedéseket is ismertette, hangsúlyozva, hogy most a munkahelyek és a családok védelme a legfontosabb. 2021 január elsejétől 5 százalék lesz a lakásépítési áfa, egyszerűsítik az építési és az engedélyezési eljárásokat is, továbbá

 

egy családvédelmi csomaggal is készülnek, amiből egy hét múlva lesz konkrét előterjesztés az Országgyűlésben.

 

Jövő héten házszabálytól való eltéréssel benyújtják a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló javaslatot is, ami nemcsak a magánszemélyeket fogja érinteni, hanem az olyan gazdasági társaságokat is, ahol 25 százaléknál nagyobb mértékben esett a bevétel az idén.

 

Gulyás ismertette a koronavírus-járvány kezeléséről szóló nemzeti konzultáció eredményeit is: a válaszolók 83 százaléka értett egyet a maszkviselés fontosságával, 79 százaléka a rendezvények korlátozásával, a határok lezárásával és a távolságtartás betartásával, 64 százaléka a védekezéshez szükséges eszközök exportjának tiltásával, és

 

59 százaléka a kijárási korlátozások bevezetésével.

 

Újságírói kérdésre azt is kiderült, hogy hamarosan a kaszinókra is vonatkozni fog az este 11 órás zárás.

 

NYITÓKÉP: MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás