Gyorsan lekeverte a kormány a társadalmi vitát a zéró tolerancia lazításáról

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.04. 09:11

Nem akarja betartani Orbán Viktor kormánya a borászoknak tíz éve tett ígéretét.

Gyorsan lekeverte a kormány a társadalmi vitát a zéró tolerancia lazításáról

Miközben a magyar média roppant egyoldalúan, MTI-hírek nyomán és csak közlekedésbiztonsági szempontból, helyenként durva karambolok illusztrációival tálalta Nagy István agrárminiszter ötletét a zéró tolerancia esetleges lazításáról szóló társadalmi vita beindításáról, a kormány máris lefújta az egészet. Nagy István péntek délután beszélt erről egy villányi borfesztiválon, majd akkora társadalmi vita volt itt szombat délelőtt, hogy a kormány ún. tájékoztatási központja szombat délután az esti RTL-híradó felvételekor már közölte:

„A szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek többségében nem támogatják. Éppen ezért a kormány nem támogatja a szabályozás módosítását.”

Vagyis Orbán Viktor immáron kerek 10 éve nem tartja be a borászoknak tett 2010-es ígéretét, miszerint észszerűsíteni fogja az autóvezetés és az alkoholfogyasztás kapcsolatát. Most ugyanis az a szabály, hogy aki autóba ül, nem ihat alkoholt, függetlenül a testsúlyától, vezetési tudásától, vagy éppen attól, hogy egy borvidéken vezet-e – ez a fajta paternalista szabályozás a kontinensen valamiért csak a posztkommunista Kelet-Európára (pontosabban csak Romániára, Csehországra, Szlovákiára és Magyarországra) jellemző, a releváns nyugati bortermelő országok (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország) egyikében sem fojtja el az állam a borkultúrát egy kultúrtermék puszta alkohollá történő redukálásával.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek