+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. október 3. szombat, 11:20
Most egyetlen pohár bort sem ihat, aki vezet, az agrárminiszter vitát ígért a szabály lehetséges lazításáról. Pedig ezt, és még sok mást már tíz éve megígért a kormány a borászoknak. Megnéztük, mit tartottak eddig be.

Párbeszédet, társadalmi vitát szeretne a kormány a zéró tolerancia esetleges lazításáról, jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken egy villányi borfesztiválon. Most ugyanis az a szabály, hogy aki autóba ül, nem ihat alkoholt, függetlenül a testsúlyától, vezetési tudásától, vagy éppen attól, hogy egy borvidéken vezet-e – ez a fajta paternalista szabályozás a kontinensen valamiért csak a posztkommunista Kelet-Európára jellemző, a releváns nyugati bortermelő országok (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország) egyikében sem fojtja el az állam a borkultúrát egy kultúrtermék puszta alkohollá történő redukálásával.

 

A magyar sajtóban Nagy István bejelentése mindenféle kontextus nélkül, az állami hírügynökség anyagára támaszkodva jelent meg, noha köztudott, hogy a Fidesz-kormánynak, illetve személyesen Orbán Viktornak a magyar borásztársadalom számára tett régi ígéretéről van szó, amit a magyar borszakma azóta is felemleget, amikor csak teheti. Az ígéret egészen pontosan 10 éves idén: ekkor állt ugyanis össze a Borászok 12 pontja, amelyben az aláírók – azaz lényegében mindenki a magyar borszakmában – többek közt azt követelték a mindenkori kormánytól, hogy oldja meg a borfogyasztás és a gépjárművezetés viszonyának észszerű szabályozását.

 

Mint az 2013-ban egy Baranyában tartott nyílt, azaz videóra végig felvett kormányülésen kiderült,

 

Orbán már a 2010-es választások előtt megállapodott a tizenkét pontot kezdeményező Demeter Zoltán tokaji borásszal arról, hogy megválasztása esetén miniszterelnökként kiáll a Borászok 12 pontja mellett:

 

„A választások előtt kötöttünk a borászokkal egy szövetséget. Tizenkét pontban állapodtunk meg” – mondta Orbán ezen a kormányülésen. A kihelyezett kormányülés házigazdája, Tiffán Zsolt villányi borász, korábbi fideszes országgyűlési képviselő ezért fel is hozta a borásztársadalom követeléseit, mire Orbán azzal keverte le, hogy megkérdezte tőle, a megígért tizenkét pontból eddig mennyit hajtott végre a kormány. Tiffán úgy válaszolt: négyet.

 

Orbán erre érdeklődött, van-e esély arra, hogy a 2014-es választásokig a maradék nyolcat is megvalósítsák, mire Tiffán közölte: nemigen. Erre Orbán: „Négy megvan. Meg kéne duplázni legalább.”

 

2012: GARAMVÁRI VENCEL EGY DEGORZSÁLATLAN PEZSGŐSPALACKOT MUTAT A BUDAFOKI PINCÉJÉBEN AZ ODA BORÁSZOKKAL KONZULTÁLNI JÖTT KORMÁNYFŐNEK.

 

Miután a Borászok 12 pontját Demeterék 2010-ben úgy fogalmazták meg, hogy azt kifejezetten tágan lehessen értelmezni, nehéz megállapítani, 2020-ra hány pontot valósított meg a „borászokkal szövetséget kötő” Orbán-kormány: az Azonnali nagyvonalú számítása szerint hetet, de volt olyan általunk megkérdezett borász, aki szerint érdemben mindössze ötöt, de ha a szavakon lovaglunk, akár nyolcat is, mindenesetre a pezsgő forgalombahozatalának és a mezőgazdasági alkalmi munka szabályainak egyszerűsítését leszámítva

 

„jobb a helyzet nem lett igazából, csak máshogy lett szar”.

 

Legutóbb Légli Ottó dél-balatoni borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (itt minden bortermelő kötelező jelleggel tag kell legyen) elnöke vetette fel a zéró tolerancia eltörlését, mégpedig a koronavírus-járványra hivatkozva. Mint mondta, a magyarországi 0 helyett a több nyugat-európai országban is megszokott 0,4-0,6 ezrelékes maximális véralkohol-szintet (ez testsúlytól függően 1-2 pohár bort jelent) vetetnék át a hazai szabályozásba. Légliék szerint ez azért lenne jó, mert így az autózást igénylő családi vagy baráti összejöveteleken a sofőrök se lennének kizárva abból, hogy teljes gasztronómiai élményt szerezzenek. Plusz ha valaki épp borvidéken autózik át, és vinne magával bort haza, nem tudja azt megkóstolni se, így könnyen lehet, hogy inkább nem is vásárol.

 

A zéró tolerancia lazítása ellen persze ellenérvek is szólnak, mint a Magyar Narancs írja: a KSH adatai alapján csak tavaly 27 801 ittas vezetőt – a zéró tolerancia miatt ugye ittasnak számít az is, aki csak egy pohár bort fogyasztott – kaptak el közúti ellenőrzések során és 1353 esetben ittas járművezető volt baleset okozója. Miközben Európában a közúti balesetek negyedének az ittas vezetés az oka, itthon ez az arány a zéró tolerancia miatt jóval alacsonyabb.

 

Az Azonnali megkereste az Agrárminisztériumot, hogy pontosan hogyan is képzelik el a zéró tolerancia lazításáról szóló társadalmi vitát, amennyiben válaszolnak, arról külön cikkben számolunk be.

 

Miért hülyeség a zéró tolerancia? Olvasd el Kardos Gábor írását! Disclaimer: a cikk írója is aláírta 2010-ben a Borászok 12 pontját.

 

FOTÓK: Orbán Viktor Facebook-oldala, 2012

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás