Rájött a kormány, hogy Orbán tíz éve megígérte a borászoknak a zéró tolerancia észszerűsítését

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.03. 11:20

Most egyetlen pohár bort sem ihat, aki vezet, az agrárminiszter vitát ígért a szabály lehetséges lazításáról. Pedig ezt, és még sok mást már tíz éve megígért a kormány a borászoknak. Megnéztük, mit tartottak eddig be.

Rájött a kormány, hogy Orbán tíz éve megígérte a borászoknak a zéró tolerancia észszerűsítését

Párbeszédet, társadalmi vitát szeretne a kormány a zéró tolerancia esetleges lazításáról, jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken egy villányi borfesztiválon. Most ugyanis az a szabály, hogy aki autóba ül, nem ihat alkoholt, függetlenül a testsúlyától, vezetési tudásától, vagy éppen attól, hogy egy borvidéken vezet-e – ez a fajta paternalista szabályozás a kontinensen valamiért csak a posztkommunista Kelet-Európára jellemző, a releváns nyugati bortermelő országok (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország) egyikében sem fojtja el az állam a borkultúrát egy kultúrtermék puszta alkohollá történő redukálásával.

A magyar sajtóban Nagy István bejelentése mindenféle kontextus nélkül, az állami hírügynökség anyagára támaszkodva jelent meg, noha köztudott, hogy a Fidesz-kormánynak, illetve személyesen Orbán Viktornak a magyar borásztársadalom számára tett régi ígéretéről van szó, amit a magyar borszakma azóta is felemleget, amikor csak teheti. Az ígéret egészen pontosan 10 éves idén: ekkor állt ugyanis össze a Borászok 12 pontja, amelyben az aláírók – azaz lényegében mindenki a magyar borszakmában – többek közt azt követelték a mindenkori kormánytól, hogy oldja meg a borfogyasztás és a gépjárművezetés viszonyának észszerű szabályozását.

Mint az 2013-ban egy Baranyában tartott nyílt, azaz videóra végig felvett kormányülésen kiderült,

Orbán már a 2010-es választások előtt megállapodott a tizenkét pontot kezdeményező Demeter Zoltán tokaji borásszal arról, hogy megválasztása esetén miniszterelnökként kiáll a Borászok 12 pontja mellett:

„A választások előtt kötöttünk a borászokkal egy szövetséget. Tizenkét pontban állapodtunk meg” – mondta Orbán ezen a kormányülésen. A kihelyezett kormányülés házigazdája, Tiffán Zsolt villányi borász, korábbi fideszes országgyűlési képviselő ezért fel is hozta a borásztársadalom követeléseit, mire Orbán azzal keverte le, hogy megkérdezte tőle, a megígért tizenkét pontból eddig mennyit hajtott végre a kormány. Tiffán úgy válaszolt: négyet.

Orbán erre érdeklődött, van-e esély arra, hogy a 2014-es választásokig a maradék nyolcat is megvalósítsák, mire Tiffán közölte: nemigen. Erre Orbán: „Négy megvan. Meg kéne duplázni legalább.”

2012: GARAMVÁRI VENCEL EGY DEGORZSÁLATLAN PEZSGŐSPALACKOT MUTAT A BUDAFOKI PINCÉJÉBEN AZ ODA BORÁSZOKKAL KONZULTÁLNI JÖTT KORMÁNYFŐNEK.

Miután a Borászok 12 pontját Demeterék 2010-ben úgy fogalmazták meg, hogy azt kifejezetten tágan lehessen értelmezni, nehéz megállapítani, 2020-ra hány pontot valósított meg a „borászokkal szövetséget kötő” Orbán-kormány: az Azonnali nagyvonalú számítása szerint hetet, de volt olyan általunk megkérdezett borász, aki szerint érdemben mindössze ötöt, de ha a szavakon lovaglunk, akár nyolcat is, mindenesetre a pezsgő forgalombahozatalának és a mezőgazdasági alkalmi munka szabályainak egyszerűsítését leszámítva

„jobb a helyzet nem lett igazából, csak máshogy lett szar”.

Legutóbb Légli Ottó dél-balatoni borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (itt minden bortermelő kötelező jelleggel tag kell legyen) elnöke vetette fel a zéró tolerancia eltörlését, mégpedig a koronavírus-járványra hivatkozva. Mint mondta, a magyarországi 0 helyett a több nyugat-európai országban is megszokott 0,4-0,6 ezrelékes maximális véralkohol-szintet (ez testsúlytól függően 1-2 pohár bort jelent) vetetnék át a hazai szabályozásba. Légliék szerint ez azért lenne jó, mert így az autózást igénylő családi vagy baráti összejöveteleken a sofőrök se lennének kizárva abból, hogy teljes gasztronómiai élményt szerezzenek. Plusz ha valaki épp borvidéken autózik át, és vinne magával bort haza, nem tudja azt megkóstolni se, így könnyen lehet, hogy inkább nem is vásárol.

A zéró tolerancia lazítása ellen persze ellenérvek is szólnak, mint a Magyar Narancs írja: a KSH adatai alapján csak tavaly 27 801 ittas vezetőt – a zéró tolerancia miatt ugye ittasnak számít az is, aki csak egy pohár bort fogyasztott – kaptak el közúti ellenőrzések során és 1353 esetben ittas járművezető volt baleset okozója. Miközben Európában a közúti balesetek negyedének az ittas vezetés az oka, itthon ez az arány a zéró tolerancia miatt jóval alacsonyabb.

Az Azonnali megkereste az Agrárminisztériumot, hogy pontosan hogyan is képzelik el a zéró tolerancia lazításáról szóló társadalmi vitát, amennyiben válaszolnak, arról külön cikkben számolunk be.

Miért hülyeség a zéró tolerancia? Olvasd el Kardos Gábor írását! Disclaimer: a cikk írója is aláírta 2010-ben a Borászok 12 pontját.

FOTÓK: Orbán Viktor Facebook-oldala, 2012

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek