Lukasenka felajánlotta, hogy újraszámolják a szavazatokat, az ellenzék szerint hazudik

2020.08.18. 18:23

A belarusz diktátor azt állítja, hogy ő felajánlotta az ellenzéknek, hogy számolják újra a szavazatokat, ám szerinte ők nem éltek ezzel a lehetőséggel. Tihanovszkaja csapata szerint kamu az egész, nem is volt ilyen ajánlat.

Lukasenka felajánlotta, hogy újraszámolják a szavazatokat, az ellenzék szerint hazudik

Egyre több részlet derül ki, hogy miről beszélgetett Lukasenka az állami MTZ traktorgyár munkásaival, miután hétfőn látogatást tett a gyárban. A munkásoknak Lukasenka azt is mondta, hogy akár új választásokat is hajlandó kiírni, de előtte még népszavazáson kellene elfogadni egy új alkotmányt. (Erről bővebben itt írtunk.) 

A választáson a hivatalos adatok szerint ugyanis 80 százalékot szerezett Lukasenka, azonban ezeket a számokat meghamisították: szinte az összes körzetben, ahol a valódi eredményeket közölték, ott Tihanovszkaja a szavazatok közel 70 százalékával győzött, míg Lukasenka sok helyen nem érte el még a 10 százalékot se.

Kedden újabb részletek derültek ki, hogy a munkásokkal miről beszélt Lukasenka:

a diktátor azt állítja, hogy ő felajánlotta az ellenzéknek, hogy számolják újra a szavazatokat, azonban ők ezt állítólag nem kérték.

A Tut.by tudósítása szerint Lukasenka arról is beszélt a munkásoknak, hogy az ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja csapatát megkérték, hogy mondják el, mely körzetekben voltak visszaélések, hogy kivizsgálhassák azokat. Ezenkívül Lukasenka éles vitába is keveredett a munkásokkal, mivel az elnök szerint a választáson tényleg ő nyert, mivel csak úgy nem lehet a szavazatok 80 százalékát meghamisítani.

Az ellenzék szerint nem volt ilyen alku

Lukasenka fentebbi kijelentése azért tűnik meglepőnek, mivel a választás másnapján Szvjatlana Tihanovszkaja személyesen ment be a választási bizottság épületébe, hogy panaszt tegyen a választási visszaélések miatt, azonban több órán keresztül fogva tartották, és ügyvédje sem lehetett végig mellette.

Az ellenzék elnökjelöltje végül egy túszvideónak beillő nyilatkozatot olvasott fel a kamerába, amiben azt kérte a tüntetőktől, hogy fogadják el az eredményeket, és menjenek haza.

Maria Kolesnikova, a választástól eltiltott Viktar Babarika kampányfőnöke és Tihanovszkaja szövetségese az orosz RIA-nak azt nyilatkozta, hogy ő nem hallott egyáltalán erről az ajánlatról, de ha lett is volna ilyen ajánlat, szerinte már nem is volna lehetséges újraszámolni a szavazatokat, hiszen a szavazólapok jelentős részét már megsemmisítették.

Az Európa utolsó diktatúrájának tartott Belaruszban augusztus 9-én tartották az elnökválasztást, és semmi kétség afelől, hogy ezt a választást elcsalták. Emiatt folyamatosan demonstrációkat tartanak az egész országban, ahol az ellenzéki szavazók mellett orvosok, IT-szakemberek és a rendszer kedvezményezettei, például a közmédiában dolgozó újságírók is csatlakoztak a tüntetőkhöz, hogy egy új, immáron tiszta és fair választást tartsanak.

A választás óta eltelt időben több mint hétezer embert vettek őrizetbe a rendőrök, akik nem csak az utcákon bántak brutálisan a tüntetőkkel, hanem őrizetbe vételük után is. A választások óta azonban Lukasenka is finomított a retorikáján: ugyan a tüntetéseket még továbbra is elítéli, de hétfőn már azt mondta, hogy nyitott arra, hogy új választásokat írjanak ki, de előtte népszavazáson kellene dönteni egy új alkotmányról.

NYITÓKÉP: BPT / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek