+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 13. csütörtök, 08:56
Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Mi miért Belaruszt írunk Fehéroroszország helyett? Ezért.

 

Már negyedik napja tartanak a tüntetések Belaruszban, miután a múlt vasárnapi elnökválasztáson a 26 éve hatalomban lévő Aljekszandr Lukasenkát jelentették be győztesnek a hatóságok. Azóta kiderült, hogy a választásokat lényegében elcsalták, az ellenzéki elnökjelöltnek, Szvjatlana Tihanovszkajának pedig el kellett hagynia az országot, miután a belarusz választási bizottság székházában minden bizonnyal megfenyegették.

 

Így szerdán is folytatódtak a tüntetések, azonban aznap nem kapcsolták le az internetet, így a belaruszok először láthatták,

 

hogyan bánik el az állampolgárjaival a hatalom, és azt, hogy valójában nem csak pár maroknyi ember tüntet.

 

Vagy ahogy Lukasenka interpretálta: nem csak a burzsoá munkanélküliek mennek utcára.

 

Az elmúlt napok nyomán változott a tüntetők taktikája is: most már nem nagyobb tömegekben gyülekeznek, hanem több, kisebb méretű demonstrációt tartanak, hasonlóképp, mint a hong kongi demokráciapárti tüntetők. Így a rendőrségnek nincs egyszerű dolga, ha fel akarja számolni a tüntetéseket, hiszen azok könnyedén „átfolyhatnak” más helyszínekre.

 

 

 

A megváltozott taktika következtében a tüntetés eszközei is mások. Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a tüntetések már kora délután megkezdődtek szerdán, amikor Belarusz több pontján fehér ruhás nők özönlötték el a tereket, hogy élőláncba tömörülve tüntessenek a rendőri brutalitás ellen és támogassák a tüntetőket.

 

 

De a fehér ruhás nők mellett megjelentek a fehér köpenyes orvosok is.

 

Eddig talán csak ők voltak azok, akik saját szemükkel láthatták, a belarusz hatóságok mennyire erőszakosan bánnak el a tüntetőkkel.

 

 

Azonban az este kicsit már másképpen nézett ki: az elmúlt estékhez hasonlóan ugyanúgy megjelentek a barikádok – bár leginkább forgalomakadályozás céljából – és ugyanúgy erőszakosan bántak a rendőrök a tüntetőkkel. Bár annyiban más volt, hogy

 

most nem vettek őrizetbe több ezer embert, lévén, hogy a legtöbb rendőrségen már így sincs hely.

 

 

A belügyminisztérium már kedden bejelentette, hogy egy esetben már éles lőfegyvert is használtak az erőszakszervezetek, és ez úgy tűnik, nem fog megváltozni. Szerdán ugyanis kikerült egy videó egy fiatal katonáról, ahol azzal henceg, hogy éles töltényeket kaptak a katonák. Később a katona csatornája törlődött, de addigra már a videó elterjedt a belarusz médiában.

 

 

A legtöbb helyen a tüntetők békésen demonstráltak,

 

Homelben például a tüntetők egy része egy rögtönzött pizzapartyt tartott, amíg a rendőrök szét nem verték azt.

 

 

Az utcák mellett immáron a lakásokban is tüntetnek a belaruszok, igaz, ez nem állítja meg a rendőröket abban, hogy az így demonstrálókra is erőszakkal válaszoljanak: már kedden is villanógránátokat és füstbombákat dobtak a teraszokra, azonban úgy látszik, szerdán már erre nem volt erőforrás, lévén, hogy egyszerre több helyen kellett volna lenniük, illetve a forgalom blokkolása miatt egyáltalán nem ment olyan könnyen a csapatmozgatás.

 

 

Ezeken a felvételeken jobban látszik, hogy milyen sok ember csatlakozott a tüntetéshez a saját lakása biztonságából. A tüntetők az „Éljen Belarusz!” ellenzéki jeligét skandálták, emellett folyamatosan fel-le kapcsolgatták a villanyokat.

 

 

 

De erre is volt a rendőröknek válasza: füstbomba és villanógránát. Ezek a felvételek például Minszk egyik blokkolt útszakaszán készültek.

 

 

De a parkban tüntetőknek is jutott a füstgránátból.

 

 

 

A megváltozott taktikára nem minden esetben tudtak érdemben válaszolni a rendőrök: az autón annyira nem hatásos a gumibot, mint amikor egy embert kell ütlegelni vele.

 

 

Azonban így is hatalmas károkat tudnak okozni, mivel a gumilövedékkel többször a szélvédőt és a kereket célozzák a rendőrök.

 

 

Azonban így sem volt erőszakmentes az esemény. Noha most nem a város központi részein, hanem külvárosi területeken tüntettek, a hatalom keze így is elért. Azonban úgy látszik, Lukasenka már csak a hozzá még hűséges erőszakszervezetekre hagyatkozhat:

 

szerdán például közel 300 informatikai cég vezérigazgatója írt alá egy nyílt levelet, amiben új választások kiírását követelik. 

 

A lépés azért is kulcsfontosságú, mert Lukasenka az elmúlt pár évben óriási fókuszt helyezett arra, hogy Belaruszt IT-nemzetté tegye, így a szektor szembefordulásának is komoly üzenete van.

 

Az aláírók emellett az őrizetbe vett tüntetők szabadon engedésére és a hatóságok erőszakos fellépésének a befejezésére szólítják fel Lukasenkát. Ha ezek nem teljesülnek, akkor az informatikai szakemberek elhagyják Belaruszt – fenyegetik Lukasenkát a levélben.

 

NYITÓKÉP: Egy mentőápoló a Puskinszkaja metróállomásnál: a tüntetések egyik áldozata ezen a helyen halt meg, azóta nap mint nap virágokat hoznak ki megemlékezésül a minszkiek. Fotó: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás