+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 12. szerda, 14:37
Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Augusztus 9-én tartottak elnökválasztást Európa utolsó diktatúrájában, amit a hivatalos adatok szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka nyert meg, azonban mindezt nem túl finom csalásokkal érte el.

 

Azóta egymást érik a tüntetések Belarusz több városában is, mivel a választók úgy gondolják, ez a választás egyáltalán nem volt fair, és valójában azt az ellenzék elnökjelöltje, Szvjatlana Tihanovszkaja nyerte meg. Az azóta kirobbanó tüntetéseken a rohamrendőrök mellett a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának a tagjai is erőszakosan lépnek fel a demonstrálókkal szemben.

 

A választások óta eltelt pár nap alatt közel hatezer embert vettek őrizetbe, akik közül legalább kétszázan orvosi ellátásra is szorultak, a hivatalos adatok szerint pedig egy ember meghalt.

 

A haláleset kapcsán a belügyminisztérium azt állítja, hogy a férfi azért vesztette életét, mert a kezében robbant fel egy pirotechnikai eszköz, azonban egy nemrég nyilvánosságra kerülő videón az látszik, hogy a tüntető semmit sem fogott a kezében, hanem két lövés után esett a földre Minszk egyik utcáján.

 

 

A belügyminisztérium időközben bejelentette, hogy egy esetben éles lőfegyvert is használtak egy tüntetővel szemben,

 

viszont azt állításuk szerint Breszt városában tették, nem pedig Minszkben, ahol a fentebbi videórészlet játszódik.

 

Nem hivatalos adatok szerint egy másik ember is meghalt. Ő még a választások estéjén vesztette életét, miután egy csapatszállító rendőrautó gázolta el.

 

 

Nem csak az utcán bánnak erőszakosan a tüntetőkkel

 

Most újabb felvételek kerültek nyilvánosságra, amik ezúttal azt mutatják meg, hogy mi történik a tüntetőkkel, miután a rendőrök őrizetbe vették őket. A Tut.by két különböző videót közölt, amiken az látható, hogy a megbilincselt tüntetőket a rendőrörs udvarán letérdeltetik, közben pedig a rendőrök gumibotokkal ütlegelik is őket. A videó készítője szerint az események augusztus 10-én történtek, Minszk déli részén.

 

 

Egy másik videón pedig az látszik, ahogy a megbilincselt tüntetők az udvaron a hasukon fekszenek, miközben a kapubejárónál egy rendőr beszélget valakivel. A Tut.by értesülése szerint ez a videó is ugyanebből a körzetből származik, azonban a videó alapján azt nem lehet kideríteni, hogy ugyanazon rendőrségi épület szerepel-e a két felvételen.

 

 

A Twitterren ezenkívül egy képet is közöltek egy fogvatartottról, akinek a fentebbi képsorokhoz hasonló bánásmódban lehetett része:

 

 

Az elcsalt elnökválasztás után hatalmas tüntetések indultak Belaruszban, amiket a rendőrség erőszakos eszközökkel próbál kordában tartani. A hivatalos őrizetbe vételek mellett legalább száz ember hollétéről nincs információ, köztük több külföldi újságíróról. Az ellenzéki elnökjelöltnek, Szvjatlana Tihanovszkajának már a választások előtti éjszaka is rejtőzködnie kellett, kedden pedig Litvániába menekült, miután a belarusz választási bizottság épületében feltehetően megzsarolták annak érdekében, hogy a tüntetések abbahagyására szólítson fel.

 

Érdekel, hogy miért tüntetnek Belaruszban? Olvasd el a korábbi cikkeinket itt! Ha elemzést olvasnál arról, mi lehet Belarusz jövője, akkor katt ide, ha pedig az érdekel, mi kellene ahhoz, hogy a tüntetések sikeresek legyenek, arról itt olvashatsz bővebben!

 

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás