Éles lőfegyvert is bevetettek a belarusz rendőrök [+18]

2020.08.12. 14:37

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Éles lőfegyvert is bevetettek a belarusz rendőrök [+18]

Augusztus 9-én tartottak elnökválasztást Európa utolsó diktatúrájában, amit a hivatalos adatok szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka nyert meg, azonban mindezt nem túl finom csalásokkal érte el.

Azóta egymást érik a tüntetések Belarusz több városában is, mivel a választók úgy gondolják, ez a választás egyáltalán nem volt fair, és valójában azt az ellenzék elnökjelöltje, Szvjatlana Tihanovszkaja nyerte meg. Az azóta kirobbanó tüntetéseken a rohamrendőrök mellett a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának a tagjai is erőszakosan lépnek fel a demonstrálókkal szemben.

A választások óta eltelt pár nap alatt közel hatezer embert vettek őrizetbe, akik közül legalább kétszázan orvosi ellátásra is szorultak, a hivatalos adatok szerint pedig egy ember meghalt.

A haláleset kapcsán a belügyminisztérium azt állítja, hogy a férfi azért vesztette életét, mert a kezében robbant fel egy pirotechnikai eszköz, azonban egy nemrég nyilvánosságra kerülő videón az látszik, hogy a tüntető semmit sem fogott a kezében, hanem két lövés után esett a földre Minszk egyik utcáján.

A belügyminisztérium időközben bejelentette, hogy egy esetben éles lőfegyvert is használtak egy tüntetővel szemben,

viszont azt állításuk szerint Breszt városában tették, nem pedig Minszkben, ahol a fentebbi videórészlet játszódik.

Nem hivatalos adatok szerint egy másik ember is meghalt. Ő még a választások estéjén vesztette életét, miután egy csapatszállító rendőrautó gázolta el.

Nem csak az utcán bánnak erőszakosan a tüntetőkkel

Most újabb felvételek kerültek nyilvánosságra, amik ezúttal azt mutatják meg, hogy mi történik a tüntetőkkel, miután a rendőrök őrizetbe vették őket. A Tut.by két különböző videót közölt, amiken az látható, hogy a megbilincselt tüntetőket a rendőrörs udvarán letérdeltetik, közben pedig a rendőrök gumibotokkal ütlegelik is őket. A videó készítője szerint az események augusztus 10-én történtek, Minszk déli részén.

Egy másik videón pedig az látszik, ahogy a megbilincselt tüntetők az udvaron a hasukon fekszenek, miközben a kapubejárónál egy rendőr beszélget valakivel. A Tut.by értesülése szerint ez a videó is ugyanebből a körzetből származik, azonban a videó alapján azt nem lehet kideríteni, hogy ugyanazon rendőrségi épület szerepel-e a két felvételen.

A Twitterren ezenkívül egy képet is közöltek egy fogvatartottról, akinek a fentebbi képsorokhoz hasonló bánásmódban lehetett része:

Az elcsalt elnökválasztás után hatalmas tüntetések indultak Belaruszban, amiket a rendőrség erőszakos eszközökkel próbál kordában tartani. A hivatalos őrizetbe vételek mellett legalább száz ember hollétéről nincs információ, köztük több külföldi újságíróról. Az ellenzéki elnökjelöltnek, Szvjatlana Tihanovszkajának már a választások előtti éjszaka is rejtőzködnie kellett, kedden pedig Litvániába menekült, miután a belarusz választási bizottság épületében feltehetően megzsarolták annak érdekében, hogy a tüntetések abbahagyására szólítson fel.

Érdekel, hogy miért tüntetnek Belaruszban? Olvasd el a korábbi cikkeinket itt! Ha elemzést olvasnál arról, mi lehet Belarusz jövője, akkor katt ide, ha pedig az érdekel, mi kellene ahhoz, hogy a tüntetések sikeresek legyenek, arról itt olvashatsz bővebben!

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek