+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 12. szerda, 15:15
Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Mint arról szerda reggel is beszámoltunk, tovább folytatódott kedd éjjel a rendőri erőszak Belaruszban, ahol az ellenzékiek a minden bizonnyal elcsalt elnökáválasztás eredménye ellen tiltakoznak. Kedden a rendőri megtorlásoktól tartva már jóval kevesebben mentek az utcára, őket viszont ismét brutálisan szétverték a rohamrendőrök.

 

A nyugat-belarusz Breszt városában a rendőrök már éles lőszert is bevetettek a demonstrálók ellen, és számos bizonyíték mutat arra, hogy a letartóztatásba kerülő tüntetőket brutálisan megverik, kínozzák a rendőrök.

 

Eddig körülbelül 5-7 ezer ember kerülhetett letartóztatásba a tüntetéseken való részvétel okán.

 

A független Belarusz történetében példátlan rendőri erőszak hírére szerda délután országszerte ezrek mentek az utcákra, hogy szolidaritási élőláncokba tömörüljenek.

 

És míg a rendszeres, esti-éjjeli tüntetéseken azok brutalitása miatt többnyire férfiak jelennek meg,

 

szerda délután fehér ruhába öltözve, virágokkal a kezükben özönlötték el az utcákat a nők Belaruszban.

 

 

 

A legtöbben vörös és fehér szegfűket és rózsákat vittek magukkal, az ellenzékiek ugyanis az ország hivatalos zászlaja helyett az alternatív, fehér-vörös-fehér zászlót használják – hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

 

 

Persze érthető, hogy az élőláncokba tömörülő nők aggódnak a hozzátartozóik miatt: miután sok ezer ember továbbra is letartóztatás alatt van, az ő állapotukról hírmorzsákon kívül alig tudni valamit – azon kívül persze, hogy a börtönök lényegében megteltek, a rabokat kínozzák, és ételt sem kapnak.

 

 

A hozzátartozók számos városban a börtönök elé vonultak, hogy érdeklődjenek a benn tartottak hogyléte felől.

 

 

 

A szolidaritási tüntetéseken egyelőre nincs rendőri erőszak, a fekete ruhás rohamrendőröket sem látni egyelőre. Sokan vannak Minszk Puskinszkaja metróállomásánál is, itt gyilkoltak meg ugyanis a rohamrendőrök egy tüntetőt – egyelőre a belarusz belügy szerint ő a tüntetések egyetlen halálos áldozata.

 

 

BORÍTÓKÉP: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás