Fehér ruhában, virágokkal özönlik el az utcákat a nők Belaruszban

Szerző: Illés Gergő
2020.08.12. 15:15

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Fehér ruhában, virágokkal özönlik el az utcákat a nők Belaruszban

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

Mint arról szerda reggel is beszámoltunk, tovább folytatódott kedd éjjel a rendőri erőszak Belaruszban, ahol az ellenzékiek a minden bizonnyal elcsalt elnökáválasztás eredménye ellen tiltakoznak. Kedden a rendőri megtorlásoktól tartva már jóval kevesebben mentek az utcára, őket viszont ismét brutálisan szétverték a rohamrendőrök.

A nyugat-belarusz Breszt városában a rendőrök már éles lőszert is bevetettek a demonstrálók ellen, és számos bizonyíték mutat arra, hogy a letartóztatásba kerülő tüntetőket brutálisan megverik, kínozzák a rendőrök.

Eddig körülbelül 5-7 ezer ember kerülhetett letartóztatásba a tüntetéseken való részvétel okán.

A független Belarusz történetében példátlan rendőri erőszak hírére szerda délután országszerte ezrek mentek az utcákra, hogy szolidaritási élőláncokba tömörüljenek.

És míg a rendszeres, esti-éjjeli tüntetéseken azok brutalitása miatt többnyire férfiak jelennek meg,

szerda délután fehér ruhába öltözve, virágokkal a kezükben özönlötték el az utcákat a nők Belaruszban.

A legtöbben vörös és fehér szegfűket és rózsákat vittek magukkal, az ellenzékiek ugyanis az ország hivatalos zászlaja helyett az alternatív, fehér-vörös-fehér zászlót használják – hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

Persze érthető, hogy az élőláncokba tömörülő nők aggódnak a hozzátartozóik miatt: miután sok ezer ember továbbra is letartóztatás alatt van, az ő állapotukról hírmorzsákon kívül alig tudni valamit – azon kívül persze, hogy a börtönök lényegében megteltek, a rabokat kínozzák, és ételt sem kapnak.

A hozzátartozók számos városban a börtönök elé vonultak, hogy érdeklődjenek a benn tartottak hogyléte felől.

A szolidaritási tüntetéseken egyelőre nincs rendőri erőszak, a fekete ruhás rohamrendőröket sem látni egyelőre. Sokan vannak Minszk Puskinszkaja metróállomásánál is, itt gyilkoltak meg ugyanis a rohamrendőrök egy tüntetőt – egyelőre a belarusz belügy szerint ő a tüntetések egyetlen halálos áldozata.

BORÍTÓKÉP: Tut.by / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek