+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 12. szerda, 15:15
Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Mint arról szerda reggel is beszámoltunk, tovább folytatódott kedd éjjel a rendőri erőszak Belaruszban, ahol az ellenzékiek a minden bizonnyal elcsalt elnökáválasztás eredménye ellen tiltakoznak. Kedden a rendőri megtorlásoktól tartva már jóval kevesebben mentek az utcára, őket viszont ismét brutálisan szétverték a rohamrendőrök.

 

A nyugat-belarusz Breszt városában a rendőrök már éles lőszert is bevetettek a demonstrálók ellen, és számos bizonyíték mutat arra, hogy a letartóztatásba kerülő tüntetőket brutálisan megverik, kínozzák a rendőrök.

 

Eddig körülbelül 5-7 ezer ember kerülhetett letartóztatásba a tüntetéseken való részvétel okán.

 

A független Belarusz történetében példátlan rendőri erőszak hírére szerda délután országszerte ezrek mentek az utcákra, hogy szolidaritási élőláncokba tömörüljenek.

 

És míg a rendszeres, esti-éjjeli tüntetéseken azok brutalitása miatt többnyire férfiak jelennek meg,

 

szerda délután fehér ruhába öltözve, virágokkal a kezükben özönlötték el az utcákat a nők Belaruszban.

 

 

 

A legtöbben vörös és fehér szegfűket és rózsákat vittek magukkal, az ellenzékiek ugyanis az ország hivatalos zászlaja helyett az alternatív, fehér-vörös-fehér zászlót használják – hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

 

 

Persze érthető, hogy az élőláncokba tömörülő nők aggódnak a hozzátartozóik miatt: miután sok ezer ember továbbra is letartóztatás alatt van, az ő állapotukról hírmorzsákon kívül alig tudni valamit – azon kívül persze, hogy a börtönök lényegében megteltek, a rabokat kínozzák, és ételt sem kapnak.

 

 

A hozzátartozók számos városban a börtönök elé vonultak, hogy érdeklődjenek a benn tartottak hogyléte felől.

 

 

 

A szolidaritási tüntetéseken egyelőre nincs rendőri erőszak, a fekete ruhás rohamrendőröket sem látni egyelőre. Sokan vannak Minszk Puskinszkaja metróállomásánál is, itt gyilkoltak meg ugyanis a rohamrendőrök egy tüntetőt – egyelőre a belarusz belügy szerint ő a tüntetések egyetlen halálos áldozata.

 

 

BORÍTÓKÉP: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás