+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 12. hétfő, 18:13
Lukasenka belügyminisztérium aszerint az egyre radikálisabb kormányellenes tüntetések miatt van erre szükség. Az EU közben szankciókkal fenyegeti a belarusz diktátort.

Fenyegető hangú közleményt adott ki a belarusz belügyminisztérium, miután az augusztus 9-én tartott elcsalt elnökválasztás után újabb hétvégén vonultak utcára ellenzéki tüntetők. Vasárnap a rendőrség közlése szerint 713 embert vettek őrizetbe, a tüntetések szétveréséhez pedig vízágyúkat és gumibotokat használtak. Ezekről térhetnek át a rendvédelmi szervek mostantól akár éles lőszerekre is.

 

„A tüntetések jobbára mind Minszkbe tolódtak át, szervezettek és különösen radikálisak lettek.

 

Emiatt a Belügyminisztérium alkalmazottjai és a belföldi egységek nem hagyják el az utcákat, és amennyiben szükséges, különleges felszerelést és katonai fegyvereket is bevetnek”

 

– áll a belarusz belügyminisztérium Reuters által szemlézett közleményében. Tegyük hozzá: a belarusz rendfenntartók eddig sem arról voltak híresek, hogy kíméletesen bántak volna a tüntetőkkel.

 

Az EU fenyegetőzik, de nem lép

 

Hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei luxembourgi találkozójuk után egy közleményt adtak ki, amelyben „határozottan elítélik a belarusz hatóságok által elkövetett erőszakot”, és „készen állnak további büntető lépések megtételére akár Aljakszandr Lukasenka ellen is” – írja a Deutsche Welle.

 

Heiko Maas német külügyminiszter nem várna a szankciókkal, kollégái azonban egyelőre elvetették az ötletét. „Továbbra is tartóztatnak le békés tüntetőket, ezért át kell gondolnunk a további lépéseinket. Be kell látnunk, hogy a legutóbbi külügyminiszteri találkozó óta semmi nem változott, Lukasenka rezsimje továbbra is alkalmaz erőszakot, és békésen demonstrálókat tartóztat le. Egy új szankciós csomag elfogadását javaslom, és Lukasenkának rajta kell lennie egy ilyen listán” – fogalmazott Maas.

 

Az EU még október elején fogadott el 40 belarusz politikai vezető ellen szankciókat, ezek között azonban még nem szerepelt a magát szeptemberben titokban újra elnökké beiktató Lukasenka neve. Az akkor elfogadott szankciók az EU-ba történő belépés tiltásáról és a bankszámlák befagyasztásáról szólnak.

 

Charles Michel, az uniós tagállamok kormány-, illetve államfőit tömörítő Európai Tanács elnöke akkor azt ígérte: ha a belarusz diktátor nem lesz hajlandó tárgyalásokba kezdeni az ellenzékkel, őt is felvehetik a listára.

 

NYITÓKÉP: TUT.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás