+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 12. hétfő, 18:13
Lukasenka belügyminisztérium aszerint az egyre radikálisabb kormányellenes tüntetések miatt van erre szükség. Az EU közben szankciókkal fenyegeti a belarusz diktátort.

Fenyegető hangú közleményt adott ki a belarusz belügyminisztérium, miután az augusztus 9-én tartott elcsalt elnökválasztás után újabb hétvégén vonultak utcára ellenzéki tüntetők. Vasárnap a rendőrség közlése szerint 713 embert vettek őrizetbe, a tüntetések szétveréséhez pedig vízágyúkat és gumibotokat használtak. Ezekről térhetnek át a rendvédelmi szervek mostantól akár éles lőszerekre is.

 

„A tüntetések jobbára mind Minszkbe tolódtak át, szervezettek és különösen radikálisak lettek.

 

Emiatt a Belügyminisztérium alkalmazottjai és a belföldi egységek nem hagyják el az utcákat, és amennyiben szükséges, különleges felszerelést és katonai fegyvereket is bevetnek”

 

– áll a belarusz belügyminisztérium Reuters által szemlézett közleményében. Tegyük hozzá: a belarusz rendfenntartók eddig sem arról voltak híresek, hogy kíméletesen bántak volna a tüntetőkkel.

 

Az EU fenyegetőzik, de nem lép

 

Hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei luxembourgi találkozójuk után egy közleményt adtak ki, amelyben „határozottan elítélik a belarusz hatóságok által elkövetett erőszakot”, és „készen állnak további büntető lépések megtételére akár Aljakszandr Lukasenka ellen is” – írja a Deutsche Welle.

 

Heiko Maas német külügyminiszter nem várna a szankciókkal, kollégái azonban egyelőre elvetették az ötletét. „Továbbra is tartóztatnak le békés tüntetőket, ezért át kell gondolnunk a további lépéseinket. Be kell látnunk, hogy a legutóbbi külügyminiszteri találkozó óta semmi nem változott, Lukasenka rezsimje továbbra is alkalmaz erőszakot, és békésen demonstrálókat tartóztat le. Egy új szankciós csomag elfogadását javaslom, és Lukasenkának rajta kell lennie egy ilyen listán” – fogalmazott Maas.

 

Az EU még október elején fogadott el 40 belarusz politikai vezető ellen szankciókat, ezek között azonban még nem szerepelt a magát szeptemberben titokban újra elnökké beiktató Lukasenka neve. Az akkor elfogadott szankciók az EU-ba történő belépés tiltásáról és a bankszámlák befagyasztásáról szólnak.

 

Charles Michel, az uniós tagállamok kormány-, illetve államfőit tömörítő Európai Tanács elnöke akkor azt ígérte: ha a belarusz diktátor nem lesz hajlandó tárgyalásokba kezdeni az ellenzékkel, őt is felvehetik a listára.

 

NYITÓKÉP: TUT.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás