Éles lőszert is használhat mostantól a belarusz rendőrség a tüntetők ellen

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.12. 18:13

Lukasenka belügyminisztérium aszerint az egyre radikálisabb kormányellenes tüntetések miatt van erre szükség. Az EU közben szankciókkal fenyegeti a belarusz diktátort.

Éles lőszert is használhat mostantól a belarusz rendőrség a tüntetők ellen

Fenyegető hangú közleményt adott ki a belarusz belügyminisztérium, miután az augusztus 9-én tartott elcsalt elnökválasztás után újabb hétvégén vonultak utcára ellenzéki tüntetők. Vasárnap a rendőrség közlése szerint 713 embert vettek őrizetbe, a tüntetések szétveréséhez pedig vízágyúkat és gumibotokat használtak. Ezekről térhetnek át a rendvédelmi szervek mostantól akár éles lőszerekre is.

„A tüntetések jobbára mind Minszkbe tolódtak át, szervezettek és különösen radikálisak lettek.

Emiatt a Belügyminisztérium alkalmazottjai és a belföldi egységek nem hagyják el az utcákat, és amennyiben szükséges, különleges felszerelést és katonai fegyvereket is bevetnek”

– áll a belarusz belügyminisztérium Reuters által szemlézett közleményében. Tegyük hozzá: a belarusz rendfenntartók eddig sem arról voltak híresek, hogy kíméletesen bántak volna a tüntetőkkel.

Az EU fenyegetőzik, de nem lép

Hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei luxembourgi találkozójuk után egy közleményt adtak ki, amelyben „határozottan elítélik a belarusz hatóságok által elkövetett erőszakot”, és „készen állnak további büntető lépések megtételére akár Aljakszandr Lukasenka ellen is” – írja a Deutsche Welle.

Heiko Maas német külügyminiszter nem várna a szankciókkal, kollégái azonban egyelőre elvetették az ötletét. „Továbbra is tartóztatnak le békés tüntetőket, ezért át kell gondolnunk a további lépéseinket. Be kell látnunk, hogy a legutóbbi külügyminiszteri találkozó óta semmi nem változott, Lukasenka rezsimje továbbra is alkalmaz erőszakot, és békésen demonstrálókat tartóztat le. Egy új szankciós csomag elfogadását javaslom, és Lukasenkának rajta kell lennie egy ilyen listán” – fogalmazott Maas.

Az EU még október elején fogadott el 40 belarusz politikai vezető ellen szankciókat, ezek között azonban még nem szerepelt a magát szeptemberben titokban újra elnökké beiktató Lukasenka neve. Az akkor elfogadott szankciók az EU-ba történő belépés tiltásáról és a bankszámlák befagyasztásáról szólnak.

Charles Michel, az uniós tagállamok kormány-, illetve államfőit tömörítő Európai Tanács elnöke akkor azt ígérte: ha a belarusz diktátor nem lesz hajlandó tárgyalásokba kezdeni az ellenzékkel, őt is felvehetik a listára.

NYITÓKÉP: TUT.by / Twitter

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek