Egyre agresszívabbak a rendőrök, Minszkben gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el

2020.08.12. 08:57

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet. Az ellenzék egy része arra kéri a nyugati országokat, hogy az ellenzék jelöltjét, Tihanovszkaját ismerjék el az egyetlen legitim elnöknek.

Egyre agresszívabbak a rendőrök, Minszkben gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

Annak ellenére, hogy a belarusz ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja Litvániába menekült és egy túszvideóhoz hasonló felvételen arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza, egyáltalán nem nyugodnak a kedélyek Belaruszban.

Kedd este is folytatódott a tüntetéshullám, amit az váltott ki, hogy a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka a hivatalos adatok szerint földcsuszamlásszerű győzelmet szerzett az augusztus 9-i elnökválasztáson, bár már aznap több helyen érdekes videók jelentek meg arról, miként csalhatták el a választásokat a hatóságok. Azóta több beszámoló is érkezett a független megfigyelőktől, hogy ők milyen visszaéléseket tapasztaltak a szavazás ideje alatt.

A már harmadik napja tartó tüntetések kedden korábban kezdődtek: országszerte sokan csatlakoztak a délben kezdődött sztrájkhoz, a gyárak mellett pedig sokan gyülekeztek, hogy így támogassák a sztrájkoló munkásokat. Emellett Minszkben több helyütt is virágokat vittek az emberek oda, ahol az előző napokban a tüntetők és a rendőrök összecsaptak.

A rendőrség emiatt már kora délután elkezdte oszlatni a tömeget, a beszámolók szerint pedig estére még az elmúlt napokhoz képest is erőszakosabban léptek fel a demonstrálókkal szemben. Ez részben annak is köszönhető, hogy a tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, kevesebben voltak egyszerre több helyen, így a rendőrök emiatt könnyebben tudták oszlatni a tömeget.

Ugyan hivatalosan nem jelentették be, de gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el Minszkben.

Késő délutántól kezdve a rendőrök felszólították a járókelőket és az autósokat, hogy menjenek haza, míg a boltok „technikai hibák” miatt hamarabb zártak be.

Az OMAN rohamrendőrei mellett továbbra is feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának emberei is, akik sokszor az autókból rángattak ki embereket, sőt, több lakóépületbe is bementek, miután a tüntetők egy része ott próbálta meghúzni magát. Egy beszámoló szerint pedig

már a lakóépületek ablakait és az erkélyről bámészkodókat is gumilövedékkel tüzelik, de van, hogy villanógránátot vagy füstbombát dobnak fel az erkélyre.

Keddhez hasonlóan most is megjelentek a Molotov-koktélok, miközben a rendőrséget állítólag felhatalmazták arra, hogy

ha rendőrautókat támadnak a demonstrálók, akár éles lőfegyverrel is rájuk lőhetnek.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan most sem csak Minszkre korlátozódtak az események: a legtöbb városban ugyanúgy folytatódtak a Lukasenka elleni tiltakozások. Bresztben állítólag ejtőernyős alakulatok is megjelentek, de Minszk környékén látni lehetett páncélos harckocsikat is, amikkel a demonstrálók által emelt barikádokat akarják áttörni.

Azonban nem csak a tüntetőket támadják a rendőrök: sok helyen az újságírók az első számú célpontok. Ha meglátják, hogy valaki felvételt próbál készíteni, arra a legtöbb esetben azonnal gumilövedékkel tüzelnek, de volt olyan újságíró, akinek széttörték a kameráját és elvették a kamerák memóriakártyáját.

A tüntetésekkel egy időben felkerült egy videó, amiben az elnökválasztáson való indulástól eltiltott Valerij Capkala felesége, Veronika Capkala arra kéri a többi országot, hogy segítsék a belarusz embereket, helyezzenek nyomást a hatóságokra, hogy hagyják abba a vérontást, illetve

ismerjék el Tihanovszkaját Belarusz egyetlen legitim elnökének.

Az internetszolgáltatás Belaruszban akadozik, kedden pedig a monopol helyzetben lévő állami Beltelecom tájékoztatta a vállalatokat, hogy este hattól lekapcsolják az internetet. Emiatt Belaruszban sokan nem is tudják, hogy pontosan mi történik az utcákon: az állami média csak a hatalom narratíváját közvetíti, miszerint részeg és kábítószer befolyása alatt álló emberek randalíroznak az utcákon, és különböző állami épületeket próbálnak elfoglalni. Emiatt rádióadásokat kezdett el sugározni a Szabad Európa Rádió, hogy az emberek így tudhassák meg, mi is történik valójában az ország utcáin.

Érdekel, hogy miért tüntetnek Belaruszban? Olvasd el a korábbi cikkeinket itt! Ha pedig egy elemzést olvasnál arról, mi lehet Belarusz jövője, katt ide!

NYITÓKÉP: Tüntetők vonulnak Minksz utcáin. FOTÓ: Franak Viacorka / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek