+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. augusztus 12. szerda, 08:57
Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet. Az ellenzék egy része arra kéri a nyugati országokat, hogy az ellenzék jelöltjét, Tihanovszkaját ismerjék el az egyetlen legitim elnöknek.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Annak ellenére, hogy a belarusz ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja Litvániába menekült és egy túszvideóhoz hasonló felvételen arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza, egyáltalán nem nyugodnak a kedélyek Belaruszban.

 

Kedd este is folytatódott a tüntetéshullám, amit az váltott ki, hogy a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenka a hivatalos adatok szerint földcsuszamlásszerű győzelmet szerzett az augusztus 9-i elnökválasztáson, bár már aznap több helyen érdekes videók jelentek meg arról, miként csalhatták el a választásokat a hatóságok. Azóta több beszámoló is érkezett a független megfigyelőktől, hogy ők milyen visszaéléseket tapasztaltak a szavazás ideje alatt.

 

A már harmadik napja tartó tüntetések kedden korábban kezdődtek: országszerte sokan csatlakoztak a délben kezdődött sztrájkhoz, a gyárak mellett pedig sokan gyülekeztek, hogy így támogassák a sztrájkoló munkásokat. Emellett Minszkben több helyütt is virágokat vittek az emberek oda, ahol az előző napokban a tüntetők és a rendőrök összecsaptak.

 

 

A rendőrség emiatt már kora délután elkezdte oszlatni a tömeget, a beszámolók szerint pedig estére még az elmúlt napokhoz képest is erőszakosabban léptek fel a demonstrálókkal szemben. Ez részben annak is köszönhető, hogy a tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, kevesebben voltak egyszerre több helyen, így a rendőrök emiatt könnyebben tudták oszlatni a tömeget.

 

 

Ugyan hivatalosan nem jelentették be, de gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el Minszkben.

 

Késő délutántól kezdve a rendőrök felszólították a járókelőket és az autósokat, hogy menjenek haza, míg a boltok „technikai hibák” miatt hamarabb zártak be.

 

 

Az OMAN rohamrendőrei mellett továbbra is feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának emberei is, akik sokszor az autókból rángattak ki embereket, sőt, több lakóépületbe is bementek, miután a tüntetők egy része ott próbálta meghúzni magát. Egy beszámoló szerint pedig

 

már a lakóépületek ablakait és az erkélyről bámészkodókat is gumilövedékkel tüzelik, de van, hogy villanógránátot vagy füstbombát dobnak fel az erkélyre.

 

 

 

 

Keddhez hasonlóan most is megjelentek a Molotov-koktélok, miközben a rendőrséget állítólag felhatalmazták arra, hogy

 

ha rendőrautókat támadnak a demonstrálók, akár éles lőfegyverrel is rájuk lőhetnek.

 

 

Az elmúlt napokhoz hasonlóan most sem csak Minszkre korlátozódtak az események: a legtöbb városban ugyanúgy folytatódtak a Lukasenka elleni tiltakozások. Bresztben állítólag ejtőernyős alakulatok is megjelentek, de Minszk környékén látni lehetett páncélos harckocsikat is, amikkel a demonstrálók által emelt barikádokat akarják áttörni.

 

 

 

Azonban nem csak a tüntetőket támadják a rendőrök: sok helyen az újságírók az első számú célpontok. Ha meglátják, hogy valaki felvételt próbál készíteni, arra a legtöbb esetben azonnal gumilövedékkel tüzelnek, de volt olyan újságíró, akinek széttörték a kameráját és elvették a kamerák memóriakártyáját.

 

 

 

A tüntetésekkel egy időben felkerült egy videó, amiben az elnökválasztáson való indulástól eltiltott Valerij Capkala felesége, Veronika Capkala arra kéri a többi országot, hogy segítsék a belarusz embereket, helyezzenek nyomást a hatóságokra, hogy hagyják abba a vérontást, illetve

 

ismerjék el Tihanovszkaját Belarusz egyetlen legitim elnökének.

 

Az internetszolgáltatás Belaruszban akadozik, kedden pedig a monopol helyzetben lévő állami Beltelecom tájékoztatta a vállalatokat, hogy este hattól lekapcsolják az internetet. Emiatt Belaruszban sokan nem is tudják, hogy pontosan mi történik az utcákon: az állami média csak a hatalom narratíváját közvetíti, miszerint részeg és kábítószer befolyása alatt álló emberek randalíroznak az utcákon, és különböző állami épületeket próbálnak elfoglalni. Emiatt rádióadásokat kezdett el sugározni a Szabad Európa Rádió, hogy az emberek így tudhassák meg, mi is történik valójában az ország utcáin.

 

Érdekel, hogy miért tüntetnek Belaruszban? Olvasd el a korábbi cikkeinket itt! Ha pedig egy elemzést olvasnál arról, mi lehet Belarusz jövője, katt ide!

 

NYITÓKÉP: Tüntetők vonulnak Minksz utcáin. FOTÓ: Franak Viacorka / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás