+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 15. szombat, 18:53
Belaruszban az eddig Lukasenka mögött kitartó állami média hétfőtől lelőné az adását, nem véletlen, hogy Lukasenka két emberét is odaküldte rendet tenni. A dolgozók új választásokat és a cenzúra megszüntetését követelik.

Egyre inkább kezd kicsúszni az irányítás Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kezéből, miután az ország kulcsfontosságú nagyvállalatainak és állami szervezeteinek jelentős része is sztrájkba vonult az elcsalt elnökválasztás és az azt követő rendőri brutalitás hírére.

 

Olyan kulcsvállalatoknál indultak tömeges sztrájkok, mint a Hrodna Azot nitrogénművek, a Belarus traktorokat gyártó MTZ, a teherautókat összeszerelő BelAZ és MAZ, a minszki metró, vagy az állami légitársaság, a Belavia. Azonban a legmeglepőbb talán az, hogy sztrájkhoz hétfőtől csatlakozni akart a hatalmat eddig rendre hűségesen kiszolgáló közmédia több dolgozója is.

 

Natalja Bibikova, a nemzeti tévé hármas csatornájának vezetője azt mondta, hétfőtől teljesen lelőtték volna az adást:

 

„Úgy terveztük, hogy hétfőn csatlakozunk a sztrájkhoz, a tévécsatorna pedig egyszerűen leállna. Hadd menjenek csak helyette régi filmek.”

 

Persze sok százezren továbbra is a Lukasenka mögé lelkesen beálló közmédiából tájékozódnak, amely vagy nem számol be a tüntetésekről, vagy a kormányzati narratívát szajkózza – miszerint a tüntetéseket szervezők külföldiek, akik Majdant akarnak csinálni Minszk utcáin. Épp ezért nehéz lenne alábecsülni a jelentőségét egy köztévés sztrájknak, ezt pedig a vezetés is érezte.

 

A Tut.by független hírportál arról tudósít: már órákkal a sztrájkról szóló hírek felröppenése után Lukasenka két legfontosabb spin doctorát, Natalja Kocsanova parlamenti felsőházi elnököt és Natalja Ejszmont elnöki szóvivőt küldték be a közmédia – Belteleradiokompanyija (BT) – épületébe, hogy tegyék rendbe a dolgokat. Hogy az épületben összetrombitált rögtönzött megbeszélésen miről volt szó, arról keveset tudni: annyi viszont biztos, hogy Kocsanova azzal kezdett, hogy közölte, Lukasenka bizony 80 százalékkal megnyerte a választásokat. Alig, hogy ezt elmondta, a közmédia épületében

 

a nem Lukasenkára szavazók elkezdték felnyújtani a kezüket, kiderült, hogy a teremben ők vannak többségben.

 

 

Egy, az épületet még a megbeszélés alatt elhagyó dolgozó szerint a Beltelekompanyija dolgozói már el is kezdtek megfogalmazni egy levelet, mellyel várhatóan hétfőtől beszállnak az országos sztrájkba. A levél vázlata már napvilágot is látott, ebben a sztrájkoló dolgozók új, nemzetközi megfigyelők által felügyelt választást, a békés tüntetők elleni erőszakos fellépés beszüntetését, a politikai foglyok és a békés tüntetők szabadon bocsájtását követelik.

 

Valamint azt, hogy a közmédiában szűnjön meg a cenzúra, lehessen objektíven beszámolni az eseményekről.

 

 

A sajtónak nyilatkozó közmédiás alkalmazott szerint sok más kollégája panaszkodott arra, hogy a közmédia miért nem mutatja, hogy mi történik az utcákon, miért nem az igazságot mutatják. Erre szerinte Kocsanova válasza az volt, hogy hiszen „a konkurencia is egyoldalúan számol be mindenről”.

 

A közmédia előtt egyébként több száz tüntető gyülekezett,

 

mikor Lukasenka két embere megérkezett, azt ordibálták feléjük, hogy „szégyen!” és „az igazat!”

 

 

 

Ennél sokkal nagyobb, de továbbra is békés tömegtüntetések voltak szombaton az utcákon. Minszkben tízezrek mentek a Puskinszkaja metróállomáshoz, hogy megemlékezzenek a rohamrendőrök által ott meggyilkolt tüntetőre, Alekszandr Tarajkovszkijre.

 

 

 

Óriási ellenzéki tüntetések voltak például Hrodnában is:

 

 

De a bresztieket sem kellett félteni:

 

 

BORÍTÓKÉP: Tüntetők a Puskinszkajánál augusztus 15-én. Fotó: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás