+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 15. szombat, 18:53
Belaruszban az eddig Lukasenka mögött kitartó állami média hétfőtől lelőné az adását, nem véletlen, hogy Lukasenka két emberét is odaküldte rendet tenni. A dolgozók új választásokat és a cenzúra megszüntetését követelik.

Egyre inkább kezd kicsúszni az irányítás Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kezéből, miután az ország kulcsfontosságú nagyvállalatainak és állami szervezeteinek jelentős része is sztrájkba vonult az elcsalt elnökválasztás és az azt követő rendőri brutalitás hírére.

 

Olyan kulcsvállalatoknál indultak tömeges sztrájkok, mint a Hrodna Azot nitrogénművek, a Belarus traktorokat gyártó MTZ, a teherautókat összeszerelő BelAZ és MAZ, a minszki metró, vagy az állami légitársaság, a Belavia. Azonban a legmeglepőbb talán az, hogy sztrájkhoz hétfőtől csatlakozni akart a hatalmat eddig rendre hűségesen kiszolgáló közmédia több dolgozója is.

 

Natalja Bibikova, a nemzeti tévé hármas csatornájának vezetője azt mondta, hétfőtől teljesen lelőtték volna az adást:

 

„Úgy terveztük, hogy hétfőn csatlakozunk a sztrájkhoz, a tévécsatorna pedig egyszerűen leállna. Hadd menjenek csak helyette régi filmek.”

 

Persze sok százezren továbbra is a Lukasenka mögé lelkesen beálló közmédiából tájékozódnak, amely vagy nem számol be a tüntetésekről, vagy a kormányzati narratívát szajkózza – miszerint a tüntetéseket szervezők külföldiek, akik Majdant akarnak csinálni Minszk utcáin. Épp ezért nehéz lenne alábecsülni a jelentőségét egy köztévés sztrájknak, ezt pedig a vezetés is érezte.

 

A Tut.by független hírportál arról tudósít: már órákkal a sztrájkról szóló hírek felröppenése után Lukasenka két legfontosabb spin doctorát, Natalja Kocsanova parlamenti felsőházi elnököt és Natalja Ejszmont elnöki szóvivőt küldték be a közmédia – Belteleradiokompanyija (BT) – épületébe, hogy tegyék rendbe a dolgokat. Hogy az épületben összetrombitált rögtönzött megbeszélésen miről volt szó, arról keveset tudni: annyi viszont biztos, hogy Kocsanova azzal kezdett, hogy közölte, Lukasenka bizony 80 százalékkal megnyerte a választásokat. Alig, hogy ezt elmondta, a közmédia épületében

 

a nem Lukasenkára szavazók elkezdték felnyújtani a kezüket, kiderült, hogy a teremben ők vannak többségben.

 

 

Egy, az épületet még a megbeszélés alatt elhagyó dolgozó szerint a Beltelekompanyija dolgozói már el is kezdtek megfogalmazni egy levelet, mellyel várhatóan hétfőtől beszállnak az országos sztrájkba. A levél vázlata már napvilágot is látott, ebben a sztrájkoló dolgozók új, nemzetközi megfigyelők által felügyelt választást, a békés tüntetők elleni erőszakos fellépés beszüntetését, a politikai foglyok és a békés tüntetők szabadon bocsájtását követelik.

 

Valamint azt, hogy a közmédiában szűnjön meg a cenzúra, lehessen objektíven beszámolni az eseményekről.

 

 

A sajtónak nyilatkozó közmédiás alkalmazott szerint sok más kollégája panaszkodott arra, hogy a közmédia miért nem mutatja, hogy mi történik az utcákon, miért nem az igazságot mutatják. Erre szerinte Kocsanova válasza az volt, hogy hiszen „a konkurencia is egyoldalúan számol be mindenről”.

 

A közmédia előtt egyébként több száz tüntető gyülekezett,

 

mikor Lukasenka két embere megérkezett, azt ordibálták feléjük, hogy „szégyen!” és „az igazat!”

 

 

 

Ennél sokkal nagyobb, de továbbra is békés tömegtüntetések voltak szombaton az utcákon. Minszkben tízezrek mentek a Puskinszkaja metróállomáshoz, hogy megemlékezzenek a rohamrendőrök által ott meggyilkolt tüntetőre, Alekszandr Tarajkovszkijre.

 

 

 

Óriási ellenzéki tüntetések voltak például Hrodnában is:

 

 

De a bresztieket sem kellett félteni:

 

 

BORÍTÓKÉP: Tüntetők a Puskinszkajánál augusztus 15-én. Fotó: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás