Lukasenka már gépfegyverrel helikopterezik, közben százezrek tüntetnek ellene

2020.08.23. 20:26

Már két hete tartanak Belaruszban a rendszerellenes tüntetések, és úgy tűnik, hétről hétre egyre nagyobb a tömeg. Vasárnap csak a fővárosban 250 ezren mentek az utcára, és tiltakoznak vidéken is. Előkerült egy olyan felvétel is, amin Lukasenka száll ki egy állami helikopterből, kezében gépfegyverrel.

Lukasenka már gépfegyverrel helikopterezik, közben százezrek tüntetnek ellene

Még augusztus 9-én vonultak először az utcára az emberek Belaruszban, miután az elcsalt elnökválasztásokon a hatóságok a 26 éve hatalmon lévő Aljekszandr Lukasenkát hozták ki győztesnek, miután a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,01 százalékát szerezte meg az Európa utolsó diktátorának tartott állam- és kormányfő.

Ahogyan az várható volt előre, a társadalom nem fogadta el az eredményeket, és 2010-hez hasonlóan ismét több ezren vonultak utcára, hogy elégedetlenségüknek hangot adjanak. Azonban 2010-hez képest nagy különbség, hogy 2020-ban nem tudta erőszakkal leverni a tüntetőket a karhatalom, pedig ők mindent megtettek annak érdekében, hogy az elégedetlenek ne menjenek az utcára:

a tüntetéseken agresszívan léptek fel a rendőrök a demonstrálókkal szemben, több mint hétezer embert vettek őrizetbe, és legalább két alkalommal éles lőfegyvert is használtak, ami miatt hivatalosan már két ember meghalt.

Azonban úgy tűnik, a terror nem szegi kedvét a tüntetőknek: az elmúlt hetekhez hasonlóan most vasárnap is több ezren mentek ki tüntetni Belarusz több városában: Minszkben több ezer ember gyűlt össze a Függetlenség terén, mindössze pár kilométerre Lukasenka egyik rezidenciájától. Azonban, hogy a rohamrendőrökkel és a katonasággal ne konfrontálódjanak, ezért megtartják a tisztes távolságot az erőszakszervezetektől.

Minszkben a tüntetők száma valahol 80 és 250 ezer között lehet, míg országos szinten közel félmillióan vonultak az utcára becslések szerint.

A Nasha Niva internetes portál szerint Lukasenka helikopterrel érkezett az elnöki rezidenciához, miközben a tömeg azt skandálta az elnöki rezidenciától 2-3 kilométerre, hogy csak „találkozni szeretnének a főnökkel.” Este hét óra körül a Belsat TV közölt videót, ahol azt látni, hogy Lukasenka kiszáll egy állami helikopterről, kezében gépfegyverrel. Egy órával később meglátogatta a kordont álló OMAN rohamrendőröket, akiknek megköszönte a szolgálatukat a gépkarabéllyal a kezében sétáló Lukasenka, akik válaszul megtapsolták őt, és azt skandálták, hogy „kiállunk melletted Aljekszander Rihoravics!”

A tüntetés helyi idő szerint délután kettőkor kezdődött, de már előtte félórával tízezrek gyülekeztek Minszkben.

Minszkben a demonstráció jelenleg inkább egy utcai karneválnak tűnik.

A százezres tömeg énekel, táncol, sőt, egy frissen megházasodott pár is csatlakozott a tüntetéshez a szertartás után.

A tömegben híres személyeket is felfedezni: a beszámolók szerint Maria Kolesnikova, aki az indulástól eltiltott Viktar Babarika kampányfőnöke volt, majd aztán az egységes ellenzéki jelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja kampányában segített, is részt vesz a demonstráción. Sajtóértesülések szerint Kolesnikova a rohamrendőrök és a katonák közelében áll, hogy a tüntetőket arra kérje, menjenek el a közelükből, és ne provokálják a rendőröket még a jelenlétükkel sem.

Az MTZ állami traktorgyár dolgozói – ahol Lukasenkát hétfőn kifütyülték a gyárban tartott beszéde alatt – is csatlakoztak a tüntetőkhöz: a gyár szinte összes alkalmazottja a sztrájkoló szalihorszki bányászokkal együtt elindult a belvárosba.

Azonban az elmúlt hetekhez hasonlóan az események most sem csak a fővárosra, Minszkre koncentrálódnak: ugyanúgy többezres tömeg vonult utcára Hrodnában, ahol a tüntetők azt skandálják,

„Lukasenkát a rendőrautóba!”

– utalva arra, hogy szerintük az elnök nemcsak a választásokon csalt, hanem már régóta sanyargatja a belarusz népet.

Vicebszkben ennél finomabban fogalmaztak a tüntetők: ők azt skandálták, hogy „Szása, ki vagy rúgva!”, illetve zengett a három százalékos Szása is, amit még a papucsos forradalom alatt skandáltak – utalva arra, hogy a nem túl megbízható minőségű internetes „közvélemény-kutatásokon” Lukasenka csak három százalékot kapott. (Belaruszban 2016 óta csak az államilag engedélyezett közvélemény-kutatásokat lehet lefolytatni, így általában az állami Szociológiai Intézet által elvégzett kutatásokon Lukasenka támogatottságát 80 százalék felett mérik, míg az ellenzéki jelöltek a tíz százalékot sem érik el.)

Azonban a tüntetések egyáltalán nem biztos, hogy ilyen békések maradnak az este folyamán: ugyanis az OMAN rohamrendőrök és a hadsereg is nagy számban van jelen Minszkben, és az internetszolgáltatás is olykor akadozik: helyi idő szerint 18.42 és 20.30 között elérhetetlen volt a 3G hálózat Minkszben, ami a szolgáltató közlése szerint állami kérésre történt. 

A tüntetések még augusztus 9-én indultak, amikor a választók elégedetlenek voltak az elnökválasztási eredménnyel, ugyanis szerintük a hatalom elcsalta azt. Az már a választás napján kiderült, hogy a választáson hatalmas visszaélések voltak, például egy szavazókörzetből vélhetően szavazatokkal megpakolt szatyrokat csempésztek ki az ablakon keresztül a szavazóbiztosok. A legtöbb körzetben pedig be se engedték a szavazóhelyiség közelébe a független megfigyelőket – még a szavazatok megszámlálása közben sem. Azóta több körzet vonatkozásában is kiderült, hogy az állami választási bizottság hamis számokat közölt.

A tüntetéseket eleinte az OMAN rohamrendőrök és a kivezényelt katonák próbálták vérbe fojtani, azonban később már kevésbé voltak erőszakosak, miután az IT-szakemberek és orvosok mellett fehér ruhába öltözött nők kezdtek el tüntetni az utcákon. A tüntetések mellett több állami cég is sztrájkba kezdett, köztük a közmédia több alkalmazottja is. (Arról, hogy hogyan néz ki a belarusz közmédia belülről, a jelenleg sztrájkoló, az állami rádiónál dolgozó Olga Szemaszkoval itt készítettünk interjút.)

Lukasenka az elmúlt héten felemás reakciókat adott a tüntetésekre: míg hétfőn délelőtt még azt mondta, hogy az új elnökválasztás kiírásához először őt meg kell ölni, ugyanezen a napon már arról beszélt a munkásoknak, hogy ha elfogadnak egy új alkotmányt, akkor nemcsak elnökválasztást, de akár parlamenti és önkormányzati választást is tarthatnak. A héten ezután beszélt arról, hogy nem hajlandó lemondani, és az utolsó körméig kitart a hatalma mellett, illetve hadi készültségbe helyezte a hadsereget is, mert szerinte külföldi erők akarnak beavatkozni.

Szvjatlana Tihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániába menekült, ahonnan videóüzenetekben kommunikál. 

NYITÓKÉP: Franak Viačorka / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek