+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. április 4. szombat, 07:10
Járvány idején nemcsak az igaz, hogy a különleges helyzetek különleges megoldásokat igényelnek, de sokszor az is, hogy különlegesen gyors meghátrálást is. Az Azonnali összegyűjtötte az eddigi legnagyobb fordulatokat.

1. Magyarországon kevés az esélye a járványnak

 

Nagyot fordult a világ január 25-e óta, amikor az ÁNTSZ-utód Nemzeti Népegészségügyi Központ még úgy látta, kicsi a magyarországi járvány esélye. Azóta sajnos már Magyarországon is megjelent a koronavírus, veszélyhelyzetet hirdettek, kijárási korlátozásokat vezettek be, többszázan fertőzöttek, és több, mint két tucat ember elhunyt. Igaz, érdemes figyelmbe venni, hogy gyakorlatilag egyik európai ország sem számított arra, hogy ekkora veszélyt jelenthet a koronavírus rájuk nézve.

 

A KORMANY.HU CÍMEI JANUÁR 25-ÉN ÉS MÁRCIUS 11-ÉN

 

2. Reggel: dehogy zárjuk be az iskolákat. Estére: ja, mégis.

 

A kormány nem csupán két hónap, hanem egy nap alatt is meg tudta változtatni homlokegyenest a véleményét! „(…) azért nem zártuk be a közoktatási intézményeket, mert ma az a tudásunk van, hogy a gyerekeket ez nem fertőzi meg (…). Ráadásul miután több hónapos időszakról van szó, amikor be fogjuk zárni az iskolákat, ha erre sor kerül, ha bezárjuk, az a tanév végét fogja jelenteni. Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat ” – ezt még március 13-án, egy péntek reggel nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a miniszterelnök.

 

Ám még aznap estére kiderült: csak meg lehet oldani a gyerekek távoltartását az intézményektől, méghozzá azzal, ha online oktatásra állnak át.

 

Orbán Viktor ugyanis este 9-kor már azt jelentette be: a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket a következő héttől.

 

 

A HÍRADÓ.HU REGGELI HÍRE ÉS A KORMANY.HU ESTI KÖZLEMÉNYE

 

3. Felesleges lenne nyilvánosságra hozni a fertőzések területi adatait

 

Több alkalommal is elmagyarázta Müller Cecília tiszti főorvos, hogy a legtöbb európai országgal ellentétben Magyarországon azért nem teszik közzé a koronavírus-fertőzöttek területi adatait, mert felesleges lenne, álláspontja szerint ugyanis az adatok közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. 

 

Akkor még azt hozta fel példaként, hogy a Lyme-kórnál azért lehet tudni a területi adatokat, mert annál van jelentősége a kullancs előfordulási helyei miatt, a koronavírusnál azonban nincs.

 

Ehhez képest csak kiderült, a területi adatok, a betegek neme és kora, sőt, még krónikus betegségeik is nyilvánosságra hozhatók, és ez már térképes formában is nyomon követhető az operatív törzs oldalán.

 

A FÖNTI IDÉZET ELOLVASHATÓ AZ AZONNALI ÖSSZEFOGLALÓJÁBAN AZ OPERATÍV TÖRZS ÁLTAL MÁRCIUS 18-ÁN ELMONDOTTAKBÓL, ALATTA PEDIG A KORONAVIRUS.GOV.HU HÍRE

 

4. Szombati menetrendre áttérni nem kell félnetek

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) március végén tovább szerette volna ritkítani járatait, mondván a koronavírus miatt átlagosan csak átlagosan olyan tíz százalékos a kapacitásaik kihasználtsága. Erről az Azonnali a bevezetés előtt már értesült is, ám akkor Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes még azt mondta nekünk, hogy ha lesz is ilyen ritkítás, az csak úgy lesz, ha nem lesz nagyobb a járatok kihasználtsága a 30 százalékosnál. Ehhez képest csak átállt a tanszüneti mentrendről a szombatira a járatok zöme, ami viszont mégiscsak nagyobb zsúfoltsághoz vezetett, amin nemcsak Vitézy Dávid volt BKK-vezér akadt jól ki, de az utasok is. Karácsony Gergely főpolgármester elnézést is kért emiatt tőlük.

 

Vagyis figyelemreméltó gyorsasággal sztornózta a BKK az új menetrendet a korábbira.

 

FORRÁS: BKK.HU

 

5. Április elsejei tréfa maradt, hogy elvegyék a polgármesterek döntési jogát

 

Nagy felzúdulást keltett, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek éppen március 31-én éjjel fél tizenkettő után jutott eszébe beadni egy salátatörvény-tervezetet, amelyben szerepelt egy olyan javaslat is, miszerint veszélyhelyzetben a megyei és fővárosi védelmi bizottságok előzetes jóváhagyásaihoz kötötték volna a kizárólagos polgármesteri hatáskörbe sorolt döntéseket. Lett is belőle nagy felzúdulás, így Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már másnap – ami ironikus módon éppen április elsejére, bolondok napjára esett – délután négykor jelezte, inkább eltekintenek a módosítástól.

 

Vagyis Semjén Zsolt javaslata 24 óráig sem élt.

 

RÖVID ÉLETŰ VOLT SEMJÉN ZSOLT KÉSŐ ESTI ÖTLETE. FORRÁS: PARLAMENT.HU, MTI

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás