+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 3. péntek, 17:08
Az Európai Bizottság már január végén jelezte a tagállamok felé: logisztikai és anyagi segítséget tud nyújtani a járvány elkerüléséhez szükséges eszközök (pl. maszkok) beszerzéséhez. Ezt a most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a tagállamok egyértelműen elutasítottak.

A Reuters olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítják: még az olaszországi járvány kirobbanása előtt az Európai Bizottság megkereste a tagállamokat, és logisztikai, valamint anyagi segítséget ajánlott fel az esetlegesen szükséges eszközök (maszkok, lélegeztető gépek) beszerzéséhez. Noha Kínából akkor már jöttek a hírek a vírusról, Európában még nem volt járványhelyzet, éppen ezért

 

a tagállamok – az Európai Bizottság figyelmeztetése és segítségnyújtási ajánlata ellenére – nem fogalkoztak a kérdéssel, azt állították: teljességgel fel vannak készülve egy esetleges járványhelyzetre.

 

A tagállami jelzéseket az Európai Bizottság munkatársai – akár a Reuters által megnézett jegyzőkönyvekre írt megjegyzésekként – úgy foglalták össze akkor, hogy eszerint „a helyzet kontrollálva van”, és „magas felkészültségi szint van a tagállamokban”. Elvégre ezt kommunikálták a tagállami kormányok Brüsszel felé addig, amíg a vírus nem jelent meg ténylegesen a kontinensen.

 

Január 31-én a tagállami egészségügyi minisztériumok küldöttei találkoztak, a Bizottság ekkor is jelezte, hogy kész segíteni, de a tagállamok biztosították egymást: saját készletből is tudják fedezni az igényeket (azaz lenne elég maszkjuk, lélegeztetőgépük). Február végén, amikor már Olaszország egy része karanténban volt,

 

a dokumentumok szerint a Bizottság ismét jelezte a tagállamok felé, hogy közöljék igényeiket, de nem kapott akkor sem választ.

 

Ezzel szemben mostanra, amikorra világossá lett, hogy mégsincs elég szájmaszk vagy lélegeztetőgép, számos országban az Európai Uniót kezdték a politikusok hibáztatni.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár a vasárnapi Kronen Zeitung bulvárnapilapban például azt mondta: „két hétig teljesen magunkra maradva harcoltunk”. Az osztrák kancellár nem csupán a már január végi EU-segítségnyújtási javaslatot felejtette el, de azt is, hogy a vírus európai terjedéséhez éppen a pártja által vezetett Tirol tartomány felelőtlen (a járványt elhallgató) magatartása is hozzájárult.

 

De szintén az EU-t hibáztatta Matteo Salvini, a jelenleg ellenzéki olasz Lega elnöke, aki azt mondta: Olaszország segítséget kért az EU-tól, de ehelyett pofont kapott csak.

 

NYITÓKÉP: Európai Bizottság központja Brüsszelben / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás