+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 3. péntek, 17:08
Az Európai Bizottság már január végén jelezte a tagállamok felé: logisztikai és anyagi segítséget tud nyújtani a járvány elkerüléséhez szükséges eszközök (pl. maszkok) beszerzéséhez. Ezt a most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a tagállamok egyértelműen elutasítottak.

A Reuters olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítják: még az olaszországi járvány kirobbanása előtt az Európai Bizottság megkereste a tagállamokat, és logisztikai, valamint anyagi segítséget ajánlott fel az esetlegesen szükséges eszközök (maszkok, lélegeztető gépek) beszerzéséhez. Noha Kínából akkor már jöttek a hírek a vírusról, Európában még nem volt járványhelyzet, éppen ezért

 

a tagállamok – az Európai Bizottság figyelmeztetése és segítségnyújtási ajánlata ellenére – nem fogalkoztak a kérdéssel, azt állították: teljességgel fel vannak készülve egy esetleges járványhelyzetre.

 

A tagállami jelzéseket az Európai Bizottság munkatársai – akár a Reuters által megnézett jegyzőkönyvekre írt megjegyzésekként – úgy foglalták össze akkor, hogy eszerint „a helyzet kontrollálva van”, és „magas felkészültségi szint van a tagállamokban”. Elvégre ezt kommunikálták a tagállami kormányok Brüsszel felé addig, amíg a vírus nem jelent meg ténylegesen a kontinensen.

 

Január 31-én a tagállami egészségügyi minisztériumok küldöttei találkoztak, a Bizottság ekkor is jelezte, hogy kész segíteni, de a tagállamok biztosították egymást: saját készletből is tudják fedezni az igényeket (azaz lenne elég maszkjuk, lélegeztetőgépük). Február végén, amikor már Olaszország egy része karanténban volt,

 

a dokumentumok szerint a Bizottság ismét jelezte a tagállamok felé, hogy közöljék igényeiket, de nem kapott akkor sem választ.

 

Ezzel szemben mostanra, amikorra világossá lett, hogy mégsincs elég szájmaszk vagy lélegeztetőgép, számos országban az Európai Uniót kezdték a politikusok hibáztatni.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár a vasárnapi Kronen Zeitung bulvárnapilapban például azt mondta: „két hétig teljesen magunkra maradva harcoltunk”. Az osztrák kancellár nem csupán a már január végi EU-segítségnyújtási javaslatot felejtette el, de azt is, hogy a vírus európai terjedéséhez éppen a pártja által vezetett Tirol tartomány felelőtlen (a járványt elhallgató) magatartása is hozzájárult.

 

De szintén az EU-t hibáztatta Matteo Salvini, a jelenleg ellenzéki olasz Lega elnöke, aki azt mondta: Olaszország segítséget kért az EU-tól, de ehelyett pofont kapott csak.

 

NYITÓKÉP: Európai Bizottság központja Brüsszelben / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás