Az EU már januárban akart segíteni, de a tagállamok nem figyeltek rá

Szerző: Techet Péter
2020.04.03. 17:08

Az Európai Bizottság már január végén jelezte a tagállamok felé: logisztikai és anyagi segítséget tud nyújtani a járvány elkerüléséhez szükséges eszközök (pl. maszkok) beszerzéséhez. Ezt a most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a tagállamok egyértelműen elutasítottak.

Az EU már januárban akart segíteni, de a tagállamok nem figyeltek rá

A Reuters olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek bizonyítják: még az olaszországi járvány kirobbanása előtt az Európai Bizottság megkereste a tagállamokat, és logisztikai, valamint anyagi segítséget ajánlott fel az esetlegesen szükséges eszközök (maszkok, lélegeztető gépek) beszerzéséhez. Noha Kínából akkor már jöttek a hírek a vírusról, Európában még nem volt járványhelyzet, éppen ezért

a tagállamok – az Európai Bizottság figyelmeztetése és segítségnyújtási ajánlata ellenére – nem fogalkoztak a kérdéssel, azt állították: teljességgel fel vannak készülve egy esetleges járványhelyzetre.

A tagállami jelzéseket az Európai Bizottság munkatársai – akár a Reuters által megnézett jegyzőkönyvekre írt megjegyzésekként – úgy foglalták össze akkor, hogy eszerint „a helyzet kontrollálva van”, és „magas felkészültségi szint van a tagállamokban”. Elvégre ezt kommunikálták a tagállami kormányok Brüsszel felé addig, amíg a vírus nem jelent meg ténylegesen a kontinensen.

Január 31-én a tagállami egészségügyi minisztériumok küldöttei találkoztak, a Bizottság ekkor is jelezte, hogy kész segíteni, de a tagállamok biztosították egymást: saját készletből is tudják fedezni az igényeket (azaz lenne elég maszkjuk, lélegeztetőgépük). Február végén, amikor már Olaszország egy része karanténban volt,

a dokumentumok szerint a Bizottság ismét jelezte a tagállamok felé, hogy közöljék igényeiket, de nem kapott akkor sem választ.

Ezzel szemben mostanra, amikorra világossá lett, hogy mégsincs elég szájmaszk vagy lélegeztetőgép, számos országban az Európai Uniót kezdték a politikusok hibáztatni.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a vasárnapi Kronen Zeitung bulvárnapilapban például azt mondta: „két hétig teljesen magunkra maradva harcoltunk”. Az osztrák kancellár nem csupán a már január végi EU-segítségnyújtási javaslatot felejtette el, de azt is, hogy a vírus európai terjedéséhez éppen a pártja által vezetett Tirol tartomány felelőtlen (a járványt elhallgató) magatartása is hozzájárult.

De szintén az EU-t hibáztatta Matteo Salvini, a jelenleg ellenzéki olasz Lega elnöke, aki azt mondta: Olaszország segítséget kért az EU-tól, de ehelyett pofont kapott csak.

NYITÓKÉP: Európai Bizottság központja Brüsszelben / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek