Már az is felmerült a BKK-ban, hogy hétköznapokon is szombati menetrend legyen

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.25. 19:18

Ha lenne is további járatritkítás a koronavírus miatt, csak úgy tennék meg, hogy harminc százalékos kihasználtság alatt fussanak a járatok, hogy ne képződjön tömeg.

Már az is felmerült a BKK-ban, hogy hétköznapokon is szombati menetrend legyen

Ugyan még egy hete sincs, hogy a tanszüneti menetrendre tértek át a BKK járatai a koronavírus-járvány miatti forgalomcsökkenésnek köszönhetően, a jövőben még tovább ritkítanák ezeket. Ugyanis

azt javasolja a BKK egy belsős e-mail szerint, hogy a munkanapokon is szombati menetrend szerint járjanak a közlekedési eszközök

– ez derül ki az Azonnali által megismert, a cég vezérigazgatója, Varga Ivett által jegyzett levélből, amely az intézkedést már március 30-ától bevezetné, ha erről szerdán dönt a főváros. Ugyanakkor Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes arról beszélt az Azonnali megkeresésére, hogy még nem hozott a főváros döntést egy esetleges új menetrendről.

Mit vázolt fel a BKK?

A BKK-s levél azt írja: a legfrissebb mérések is megerősítik, hogy utasforgalmuk mintegy 80-90 százalékkal esett vissza a normál utasszámhoz képest. „A szombati menetrend bevezetése további 25-30 százalékkal csökkenti a csúcsidei kapacitást, alkalmazása azt jelenti, hogy például a metrók 5, a nagykörúti villamosok 3-4, a Thököly úti buszok 2-3 percenként járnak majd” – áll a levélben. Ugyanakkor ebben az esestben a BKK azokon a viszonylatokon, ahol az elmúlt napok mérései a szombati menetrend kapacitását is figyelembe véve nagyobb utasforgalmat mutattak, kapacitásnövelő intézkedéseket alkalmazna.

Vagyis például többletindulások lennének az 1-es villamos, a 7E busz, a 85-ös busz vonalán, míg egyes vonalakon szóló helyett csuklós autóbuszok közlekednének.

A levél többek közt arra is kitér: már március 30-tól javasolják a belvárosból a Liszt Ferenc Reptérre induló 100E járat leállítását, mert ugyan hétfőtől már csak 30 percenként közlekednek a járatok, átlagosan 0-2 fő utazik ezeken, ami a további repülőjárat-törlések miatt nullára fog csökkeni. 

Egyelőre még nincs szombati menetrend

„Minden nap folyamatosan vizsgáljuk az utasforgalmi adatokat, ennek alapján előkészítjük, hogy esetlegesen milyen változásokat kell bevezetnünk. Ha ez megtörténik, erről mind a BKK, mind a főváros kommunikálni fog” – mondta az Azonnalinak Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, leszögezve: olyan leveleket nem kíván kommentálni, amik nem hivatalosan érkeztek a nyilvánosság felé a BKK vagy a főváros részéről. Ugyanakkor elmondta,

a főváros még nem hozott új menetrendről döntést szerdán, ami azt is jelenti egyben, hogy hétfőtől még marad a jelenlegi, tanszüneti menetrend a BKK járatain, és ehhez hasonlóan a 100E busz is jár a reptérre, ahogy eddig is,

bár tény, hogy drasztikusan visszaesett a kihasználtsága.

Dorosz szerint egyébként az emberek az elmúlt napokban meghallották a városvezetés kérését, és tömegével maradnak otthon. Ezért tíz százalék alatti jelenleg a BKK járatainak a kihasználtsága. „Egészen addig, amíg teljes, általános országos leállásról nem dönt a kormány, addig a közösségi közlekedés üzemel” – hangsúlyozta Dorosz. Hozzátette: a koronavírus kezdete óta napi szinten több forgatókönyvvel készül a BKK.

A kérdésre, hogy egy esetleges további ritkítás miatt nem lenne-e probléma, hogy az emberek valamennyire – még ha nem is a koronavírus előtti időkre jellemző módon, de azért – zsúfoltabban utaznának, azt mondta a főpolgármester-helyettes: a vírus elleni védekezés szempontjából jó, hogy alacsony kihasználtsággal futnak ezek a járatok.

„Ha bármilyen módon hozzá is nyúlunk a jövőben a menetrendekhez, azt úgy fogjuk megtenni, hogy a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően, vagyis harmincszázalékos kihasználtság alatt fussanak a járatok, hogy ne képződjön tömeg”.

Kérdésünkre, hogy a sofőrök további védelme érdekében várható-e még bármilyen intézkedés, úgy válaszolt, ezt is folyamatosan vizsgálják, szerinte önmagában nagy védelmet nyújt, hogy elkülönítették a járművek elejét és megszüntették az első ajtós felszállást, emellett a főváros nagy erőkkel dolgozik maszkok beszerzésén is (eddig például a BKK ellenőröknek azzal az indoklással nem járt maszk, hogy ne vegyék el a valóban rászorulóktól – a szerk.) – a dolgozók védelme kiemelt ügy.

És hogy várhatóak-e elbocsátások a járatritkítások miatt? Erre a kérdésre azt mondta Dorosz Dávid, ez semmilyen formában sincs napirenden, most a koronavírus megállítása a legfontosabb feladat, erre koncentrálnak, és nagy köszönet jár a főváros működtetésében résztvevő összes dolgozónak.

FOTÓ: Kemenymate / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek