Autósbarát nagykörúti bringasáv: ilyen most biciklizni Budapest szívcsakrájában

Szerző: Szűcs Donát
2020.09.15. 07:07

Állandósítják a nagykörúti bringasávokat, a tavasszal felfestett ideiglenes megoldások helyett úgy alakítanák át őket, hogy hosszabb távon is fenntarthatók legyenek. Körbetekertünk a Nagykörúton, hogy megtudjuk, milyen most biciklivel közlekedni Budapest egyik legforgalmasabb útján.

Autósbarát nagykörúti bringasáv: ilyen most biciklizni Budapest szívcsakrájában

A PETŐFI HÍD PESTI HÍDFŐJÉNÉL, A BORÁROS TÉR MELLETT A KÉT AUTÓSÁV ÉS A BICIKLISÁV MELLETT MÉG PARKOLNI IS VAN HELY.

A CORVIN NEGYED FELÉ HALADVA A PARKOLÓSÁV HOL ELTŰNIK, HOL ÚJRA MEGJELENIK. AZ ÜLLŐI ÚTI KERESZTEZŐDÉSNÉL A JOBBRA KANYARODÓ SÁVRA SOROLÓ AUTÓKNAK KERESZTEZNI KELL A BICIKLISÁVOT, EZ VISZONYLAG PROBLÉMAMENTESEN MŰKÖDIK.

AZ AUTÓSOK KÉT ESETBEN LÉPNEK INTERAKCIÓBA A BRINGASÁVVAL: JOBBRA KANYARODÁSKOR VAGY PARKOLÁSKOR. A SZAGGATOTT BICIKLISÁVOKNÁL AZ AUTÓSOKNAK  NEM A BELSŐ SÁVBÓL KANYARODÁS a BIZTONSÁGOS MEGOLDÁS, A BICIKLISÁVRA MÁR A KERESZTUTCA ELŐTT, KORÁBBAN RÁ KELL SOROLNI AZ AUTÓSOKNAK.

A CORVIN NEGYEDTŐL EGÉSZEN A BLAHA LUJZA TÉR ELŐTTIG EGY SÁV MARADT CSAK AZ AUTÓSOKNAK. A BLAHÁN KICSIVEL A NÉPSZÍNHÁZ UTCA ELŐTT ÚJABB AUTÓSÁV NYÍLIK. A BICIKLISEKNEK LE KÉNE HÚZÓDNIA JOBBRA, DE EZT A FELFESTETT SÁVON PARKOLÓ FURGON AKADÁLYOZZA. A NAGYKÖRÚTON TEKERVE EGYÉBKÉNT SOKSZOR FUT AZ EMBER A BICIKLISÁVON VÉSZVILLOGÓVAL VESZTEGLŐ FUVAROZÓKBA.

BUDAPEST EGYIK LEGFORGALMASABB KERESZTEZŐDÉSE: A BLAHA LUJZA TÉR. ITT JELENLEG BICIKLIVEL KERESZTÜLHAJTANI NEM JELENT KÜLÖNÖSEBB PROBLÉMÁT, A CORVIN NEGYEDHEZ HASONLÓAN CSAK A JOBBRA KANYARODÓ AUTÓKRA KELL FÉL SZEMMEL FIGYELNI.

AZ ERZSÉBET KÖRÚTON A HÉTFŐ DÉLUTÁNI FORGALOM MELLETT KELLEMESEN LEHET GURULNI.

SZENT ISTVÁN KÖRÚT. A NYUGATIT ELHAGYVA A MARGIT HÍD FELÉ A BICIKLISÁV KERÉKPÁROS NYOMMÁ VÁLTOZIK, MAJD A BUSZSÁVVAL KÖZÖSEN HALAD TOVÁBB. A CIPŐ EREDETE ISMERETLEN, NEM AZ AZONNALI SZERKESZTŐSÉGÉHEZ TARTOZIK. 

TEKERJÜNK VISSZA! BÁR A TAVASZI FELFESTÉS MÁR SOK HELYEN MEGKOPOTT, A NYUGATITÓL AZ OKTOGON FELÉ HALADVA AZ ASZFALT ÉS A FESTÉS IS JÓ MINŐSÉGŰ.

A BORÁROS TÉR FELÉ TOVÁBB HALADVA, A BLAHÁT FÉL KÉZZEL KITAKARVA AZ EMBER AZT HIHETI: EZ LASSAN KOPPENHÁGA.

AZ ELSŐ NAGYOBB SOKK A RÁKÓCZI TÉREN ÉR. A VILLAMOSMEGÁLLÓNÁL A BICIKLISÁVOT A JÁRDÁRA VEZETTÉK RÁ A JÁRVÁNY ALATTI HELYÉRŐL, AZ ÚTTESTRŐL. EZ ÉJSZAKA, A PALOTANEGYED KOCSMÁIBÓL HAZAVILLAMOSOZÓK ÉS A KERESZTBETEKERŐ HIPSZTEREK TALÁLKOZÁSAKOR BALESETVESZÉLYES HELYZETEKET IS SZÜLHET MAJD.

A SÁV 150 MÉTEREN KERESZTÜL VEZET A JÁRDÁN, MAJD A RÁKÓCZI TÉR MÁSIK FELÉNÉL VISSZATÉR AZ ÚTTESTRE.

ÚJABB SOKK, A BRINGASÁV A JÓZSEF UTCÁNÁL ISMÉT A JÁRDÁRA VEZET VISSZA. A FORGALMAS ZEBRÁNÁL VÁRAKOZÓ HÁROMGYEREKES CSALÁD ALIG FÉR EL A BICIKLISÁV ÉS AZ ÚTTEST KÖZÖTTI SZAKASZON. EZ A MEGOLDÁS MÁR TARLÓS ISTVÁN FŐPOLGÁRMESTERSÉGE IDEJÉN, A BAJCSY-ZSILINSZKY ÚTON IS KORSZERŰTLEN VOLT.

A BAROSS UTCÁNÁL VÉGETÉR AZ AKADÁLYPÁLYA, INNEN ISMÉT AZ ÚTTESTEN LEHET TOVÁBBHALADNI. DE CSAK EGY DARABIG.

A RÁKÓCZI TÉRTŐL A CORVIN NEGYEDIG VÉGIG LE-FÖL KELL HAJTANI A JÁRDÁRÓL, A BICIKLISÁVON KERESZTÜLHALADÓ GYALOGOSOK TESTI ÉPSÉGÉT VESZÉLYEZTETVE.

KÉPEK: Szűcs Donát / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek