A veszélyhelyzet végéig maradnak a kijárási korlátozások

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.01. 13:11

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Mire figyeljen, aki naponta bejár dolgozni? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A veszélyhelyzet végéig maradnak a kijárási korlátozások

Az operatív törzs szerint

eredményesek voltak a rendkívüli intézkedések és kijárási korlátozások, ezért a veszélyhelyzet megszüntetéséig ezek hatályát fenntartják

 – hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes tartottak.

Müller Cecília elmondta:

 Négyen haltak meg az elmúlt 24 órában, ők idős betegek voltak krónikus megbetegedéssel. Már összesen 20 fő hunyt el.

+ Az elhunytak átlag életkora 73 év, köztük 12 férfi, 8 nő volt.

A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS NÖVEKEDÉSE MAGYARORSZÁGON ÁPRILIS 1-IG

 Azért közölték a betegek életkoráról, neméről és krónikus betegségéről szóló adatot, hogy az információk hitelességét lehessen követni, egyébként az adatokból is látszik, egyenletes a fertőzések eloszlása a megyékben.

25 százaléka tünetmentes a magyar regisztrált fertőzötteknek, de

17 fő lélegeztetőgépen van, míg 40-en már meggyógyultak

 Sokan vannak, akik még munkába járnak és egészségesnek gondolják magukat, ám az otthonaikban lehetnek idősek vagy krónikus betegek, ezért ők feltétlenül tartsák be a másfél méteres távolságot a többi embertől. Nagyon gyakran mossanak kezet, ha hazaérnek, már az előszobába tegyenek ki kézfertőtlenítőt, amivel meg tudjuk rögtön a kezünket törölni. Ezt követően javasolja Müller, hogy a kezükben lévő tárgyakat, például szatyrot, rögtön helyezzék el az ajtónál, aztán vetkőzzenek le, majd mossanak újra kezet. Utána érdemes lecserélni a ruházatot, de persze az is helyes, ha rögtön lezuhanyoznak.

ÍGY ALAKULT A NAPI ESETSZÁMOK NÖVEKEDÉSE ÁPRILIS 1-IG: KEVESEBB ÚJ FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK SZERDÁRA, MINT AZ ELŐZŐ NAPOKBAN.

+ Aki munkába jár: kezeljék elkülönítve a holmijaikat a szeretteikétől, ha alacsony hőfokon mosnak, akkor a ruháinkat is külön mossuk tőlük (90 fokos mosásnál nem kell), és ehhez hasonlóan a sérülékeny családtagok holmijait is mossunk külön, náluk is helyezzünk el kézfertőtlenítőt.

+ Az otthonunkat sűrűbben, szisztémásan takarítsunk, a tiszta részektől kezdve haladjunk a fürdőszoba, mellékhelyiség mellé, a rücskös felületű tárgyakon néhány óráig életképes maradhat a vírus, törüljük át vírusölő szerrel.

Kiss Róbert pedig arról beszélt:

+ Szerdán reggel három repülőgép érkezett Budapestre. Ezek védőeszközöket, maszkokat, overállokat, maszkgyártáshoz szükséges alapanyagokat hoztak, szerdán további három ilyen járat jön.

+ A kijárási korlátozással kapcsolatos korlátozások miatt eddig 1128 rendőri intézkedést folytattak, jelentős része figyelmeztetéssel zárult.

+  Eddig 9679 házi karantént rendeltek el, ezeket több mint 70 ezer alkalommal ellenőrizték, ebből 322 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni.

Az üzletek nyitvatartási korlátozásának megszegése miatt miatt 61 esetben volt szabálysértési feljelentés, 39 üzlettulajdonost figyelmeztettek, 25 főt a helyszínen bírságoltak meg.

+ A koronavírussal összefüggésben 112 alkallomal kellett büntetőeljárást elrendelni, ebből

23 esetben csalás, 19 esetben közveszéllyel fenyegetés, 27 esetben rémhírek terjesztése, 10 esetben járványügyi szabályszegés miatt.

+ Határforgalom: szerda éjféltől osztrák viszonylatban vmennyi eddigi megnyitott helyen kilométerkorlátozás nélkül biztosítják az ingázást a munkavállalóknak, nekik nem kell 14 napos karanténba menniük.

A sajtótájékoztatón az alábbi válaszok hangzottak el az újságírói kérdésekre:

+  Elhagyták-e a házi karantént az osztrák síparadicsomból Magyarországra érkezők, jelentenek-e még kockázatot? Aki két hétig kötelező hatósági házi karaténban volt, túl van az ismert lappangási időn, mégsem volt semmi baja, az nem veszélyesebb, mint a társadalom többi tagja.

+ Mi legyen, ha az idős rokonnak nincs mobiltelefonja a kórházban, hogyan tartsuk a kapcsolatot? A beteget megilleti a kapcsolattartás joga, de Müller nem is jogról, hanem humánus kezelésről szeretne beszélni, a leterhelt kórházi személyzet nem tud mindig hozzátartozók rendelkezésére állni, ezért javasolják, jelöljenek ki az intézmények egy olyan időszakaszt, amikor kapcsolatba léphetnek a hozzátartozók a betegekkel

+ Csomagot lehet küldeni a beteg hozzátartozónak, de nem lehet persze személyesen átadni, ebben a kórházi személyzet segíthet, esetleg a kórházparancsnokok is 

+ Végstádiumos betegeket

meg lehet látogatni megfelelő védőszerelésben

+  Van olyan beteg, aki lélgeztetőgépen volt, de már meggyógyult? Olyanról tudunk, aki lélgeztetőgépen van az alapbetegsége miatt, de koronavírusos is lett, majd utána már kétszer is negatív lett rá a tesztje, vagyis a klinikusok szerint ő a koronavírusból meggyógyult. Ennek ellenére alapbetegsége miatt a lélegztetőgépről nem vették le. Persze a világban van példa arra, hogy lélegeztetőgépre tett beteg meggyógyult,

de a tapasztalat, hogy súlyos állapotban már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot

+  többszöröse a valódi fertőzöttek száma a laboratóriumok által igazoltnak

+  a TASZ bírálta, hogy nyilvánosságra hozták az elhunytak adatait, Müller szerint az adatkezelés szabályai szerint jártak el.

+  Mit szólnak a háziorvosi kamara és egyéb szakmai szervezetek követeléséhez, hogy lássák el a háziorvosokat védőfelszereléssel? A levél nem tartalmazott új információt Müllernek, valószínűleg talán fogyóban van az eddig már kiosztott védőfelszerelés, de ismer olyanokat, akik nem tartottak igényt erre. Egyébként a háziorvosoknak a sebészeti szájmaszk elégséges, türelmet kér tőlük, dolgoznak azon, hogy őket is és a fogorvosokat és az alapellátásban dolgozókat is ellássák a szükséges eszközökkel

+  Tirolból hazahozott magyarok menjenek-e karanténba? Igen, két hétre. A Tirolban síelők között sokan bevonultak karanténba, mikor az osztrák hatóságok azt elrendelték, ám aki az erről szóló igazolás nélkül jött Magyarországra, arra két hét hatósági házi karantén vár itthon is. Akiknek van igazolása az osztrák hatóságoktól, azoknak nem kell.

+ Magyarországon a krónikus megbetegedésben szenvedők eloszlása úgy néz ki, hogy több mint 50 százalék szív- és érrendszeri megbetegdésben szenved, 25 százalékuk rosszindulatú daganatban, tehát sajnos mindegyikük magasabb kockázatnak van kitéve

+ A BCG-oltás hatékony lehet a koronavírus ellen? Számos kutatás zajlik a világban, újabb és újabb felfedezések születnek, a BCG-oltásal kapcsolatban is ez történik, ami azon alapszik, hogy az oltás az immunológiai védekezést fokozza. Ha ez igaz a koronavírussal kapcsolatban is, a magyar lakosság jó helyzetben van.

+ Müller C-vitamint javasol szedni, és fontos, hogy otthon is mozogjunk.

+ Nem kizárt, hogy

egy zárt légtérben rövid ideig megmaradjon a koronavírus, ezért kell gyakran szellőztetni.

+ A tömegközlekedésben ritkított járatok nem növelik-e a fertőződés kockázatát? Jellemzően azt kérik, hogy maradjanak otthon, ezért a tömegközlekedésen is kevesebben utaznak, de itt is másfél méteres távolság kell.

+ Minden tüdőgyulladásos betegnél elvégzik a koronavírus-tesztet? Azoknál, akik ismeretlen eredetű, vírusos eredetű betegség miatt kapnak tüdőgyulladást, igen, de az eddigi eredmények szerint ezeknél a teszteknél nem mutattak ki koronavírust.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

GRAFIKON: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek